In België is een ziekteverzekering wettelijk verplicht. Naaste deze verplichte verzekering, heeft elke ziekenfonds de vrijheid om extra voordelen en diensten aan te bieden. Zo zijn er o.a. heel wat meer risico’s verzekerd. Op die manier wordt er ook preventief aan je gezondheid gewerkt.
De verplichte ziekteverzekering
In België ben je verplicht om je aan te sluiten bij een ziekenfonds. De verplichte verzekering is een tak van de Belgische sociale zekerheid die de meeste gezondheidskosten en arbeidsongeschiktheid gedeeltelijk of volledig terugbetaalt.
De ziekenfondsen regelen o.a. de terugbetaling van je geneeskundige verzorging. Ook zorgen ze voor de ziekte-uitkeringen, het vervangingsinkomen die je ontvangt in geval van arbeidsongeschiktheid, ziekte of moederschapsrust. De verplichte ziekteverzekering is gebaseerd op het solidariteitsprincipe. Ze is onderworpen aan strikte regels die door de overheid en het RIZIV worden vastgelegd. Bovendien zijn de terugbetaalde bedragen bij elke ziekenfonds hetzelfde.
Daarnaast bieden de ziekenfondsen ook nog aanvullende verzekeringen aan. Daarmee vergoeden ze verstrekkingen die niet of onvoldoende door de verplichte ziekteverzekering gedekt worden, zoals optiek, vaccinaties, alternatieve geneeswijze, welness… Hiermee proberen de fondsen zich van hun concurrenten te onderscheiden en nieuwe leden te werven.
Je moet je aansluiten bij een ziekenfonds wanneer:
- Je ouder bent dan 25 jaar (ook al ben je nog student)
- Je jonger bent dan 25 jaar en werkt
- Je werkloos bent én een uitkering ontvangt.
Aanvullende voordelen
Benieuwd naar welke tegemoetkomingen en voordelen je ziekenfonds je kan bieden?
1.Gezondheid
Je ziekenfonds wilt ook jouw gezondheid ondersteunen, verzekeren en bevorderen op een vernieuwend en kwalitatieve wijze. Hieronder alvast enkele voordelen ervan:
A. Babyvoordelen
Bepaalde ziekenfondsen bieden heel wat voordelen voor je baby aan. Kinderen kunnen heel wat geld kosten, daarom staan ziekenfondsen je soms bij met bv. het geven van een babypakket, een geboorte-of adoptiepremie of een tegemoetkoming voor babykleertjes. Noot: dit hangt af van ziekenfonds tot ziekenfonds, ga dit na bij je eigen verzekeraar.
B. Psychotherapie bij kinderen
Er zijn heel wat kinderen die kampen met angststoornissen, fobieën, eetstoornissen, ADHD, autisme, depressie etc. Daardoor betalen heel wat ziekenfondsen een tegemoetkoming in de kosten van een psychotherapeutisch sessies. Neem contact op met je eigen verzekeraar voor je eigen voorwaarden.
C. Logopedie
Veel kinderen en zelfs sommige volwassenen lijden aan een spraakstoornis. Dit is echter vrij snel op te lossen met logopedie. In veel gevallen doet je verplichte ziekteverzekering hier geen tegemoetkoming in. Je ziekenfonds biedt je daarom een extra voordeel aan en betaalt hierin een deel van je kosten terug.
D. Orthodontie
Je ziekenfonds kan ook bijspringen in de kosten van een orthodontische behandeling, bovenop de terugbetaling via de verplichte verzekering. De voorwaarde is dat er een toelating is van de adviserend geneesheer van het ziekenfonds voor de terugbetaling van de behandeling.
E. Gehoorpreventie
Het is heel belangrijk om je oren te beschermen tegen luid lawaai. Bepaalde ziekenfondsen betalen daarom een tegemoetkoming voor oordopjes en/of een koptelefoon.
F. Optiek
De aankoop van een bril of lenzen kan ook vaak hoog oplopen. De verplichte ziekteverzekering komt hier niet in tussen. Daarom geven ziekenfondsen je soms een kleine tegemoetkoming. Raadpleeg de algemene voorwaarden van de verzekeraar in hoeverre dit wordt gedekt. Kies wat bij je past.
G. Alternatieve geneeswijzen
Onder alternatieve geneeswijzen vallen o.a. acupunctuur, osteopathie, chiropaxie en homeopatische behandelingen. Steeds meer mensen verkennen deze tak van geneeswijzen met veelbelovende resultaten. De kosten voor dergelijke behandelingen kunnen echter de pan uit vliegen, maar met een aanvullende dekking kan het volledig of gedeeltelijk worden vergoed.
H. Diabetes
Diabetes komt steeds vaker voor. Een goede opvolging en verzorging is hierbij cruciaal. Via je ziekenfonds kan je ook een bepaalde jaarlijkse tegemoetkoming krijgen.
2. Vakantie
Als je vakanties in het vooruitzicht hebt, kan een reisbijstand een goede keuze zijn. Ook je ziekenfonds kan je dit aanbieden. Informeer naar de mogelijkheden voor de verschillende dekkingen die eronder vallen; pechverhelping, ziekte, ongeval, overlijden en een bagageverzekering.
Daarnaast geven ziekenfondsen je ook voordelen en zelfs eventuele tegemoetkomingen bij:
- Jeugdvakanties, kampen en andere jeugdactiviteiten
- Gezinsvakanties
- Daguitstappen
- Verhuur vakantieverblijven
- Groepsreizen
3. Vitaliteit
A. Wellness
Wist je dat sommige ziekenfondsen je bezoek aan de sauna, thermale baden of kuuroord soms voor een deel terugbetalen? Je kan o.a. ook tegemoetkomingen krijgen voor massages, voetverzorging en schoonheidsbehandelingen.
B. Sportmedische keuring
Bij veel sporten is het aan te raden om een sportmedische keuring te laten doen bij je arts. Je ziekenfonds kan hier een tegemoetkoming in betalen.
C. Fitness
Ziekenfondsen besteden veel aandacht aan je gezondheid en bewegen is daar een onderdeeltje van. Je verzekeraar kan een tegemoetkoming doen voor een fitnessabonnement of voor het lidgeld bij een sportclub.
D. Bewegings-en voedingsadvies
Tot slot kan een ziekenfonds je ook helpen om een goede conditie op te bouwen en gezonde voedingsgewoonten te ontwikkelen. Vraag hierbij raad aan je eigen verzekeraar.