Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Friends with Benefits: De regels

Olivier
6 min read

Voor wie het begrip “friends with benefits” niet kent leggen we dit eerst even uit. Als twee mensen friends with benefits zijn dan betekent dit doorgaans dat ze af en toe of regelmatig het bed met elkaar delen zonder een relatie te hebben. Het zijn vrienden die in hun vriendschappelijke relatie net wat verder gaan dan gewone platonische vriendschap.

Met zo’n relatie is niets mis, zolang beide partijen zich er prettig bij voelen. Het kan een probleem worden als één van beiden meer wil, of als één van beiden een relatie krijgt en de relatie vervolgens wil ‘downgraden’ naar de platonische vriendschap die het vaak al was voordat de seks erbij kwam kijken.

Als je een friends with benefits relatie met iemand hebt zijn er wel een paar ongeschreven regels waar je je aan moet houden.

Hoe ontstaat een friends with benefits relatie?

Het belangrijkste is dat je je voortdurend moet realiseren dat de relatie geen liefdesrelatie is. Jullie zijn vrienden. En natuurlijk mogen vrienden van elkaar houden, maar het is geen relatie zoals je die meteen liefdespartner zou hebben .Het betekent dus in de meeste gevallen dat je niet je hele leven et elkaar deelt.

Je kunt als vrienden op elkaar rekenen, maar er zijn ook genoeg dingen die je los van elkaar doet. Een dergelijke vriendschap begint vaak met vriendschap en op een bepaald moment ontstaat er een situatie waarbij beide partijen de behoefte voelen om seks met elkaar te hebben.

Dit kan ook ontstaan doordat de ene vriend de andere wil troosten. Seks als troost komt vaak voor tussen mensen die aanvankelijk alleen vrienden waren. Soms ontstaat hieruit een relatie, maar het kan dus ook dat jullie gewoon vrienden blijven. Seks kan eenmalig zijn, maar als het beide partijen goed is bevallen kan dit vaker gebeuren. 

Duidelijkheid is erg belangrijk

Het is erg belangrijk at jullie beiden uitspreken dat jullie uitsluitend vrienden zijn. Als één van de twee van begin af aan meer wil dan dat is het echt beter om hier eerlijk over te zijn. De ander zal anders er vanuit gaan dat hij of zij gewoon een relatie met iemand kan krijgen zonder deze bijzondere vriend of vriendin  te kwetsen.

Als dan achteraf wat anders blijkt kan dit een ongemakkelijke en soms zelfs erg pijnlijke situatie opleveren. Ook als je gevoelens veranderen is het belangrijk om dit te bespreken. Was je eerst niet verliefd maar word je dat uiteindelijk wel dan is het beter om dit te zeggen dan het voor je te houden. 

Vrij altijd veilig

In een ‘gewone’ relatie is dit al belangrijk, maar zeker als je in een friends with benefits relatie zit. Je wilt het dan immers niet meemaken dat de vrouw van het stel onbedoeld zwanger raakt. Als dit gebeurt komen jullie in een situatie die erg verwarrend kan zijn. Een abortus is natuurlijk een optie, maar als dat in jullie geval niet aan de orde is, dan komt er een kind terwijl jullie de afspraak hadden ’wij zijn niet verliefd, wij zijn geen stel’.

Vaak loopt het snel mis als de ouders in een dergelijk geval toch besluiten om ‘het samen te proberen’. Jullie waren immers niet voor niets alleen friends with benefits. Bedenk je daarom dat een kind daar geen deel van moet gaan uitmaken. Uitzondering op die regel is de vrouw die graag een kind wil en dat alleen gaat opvoeden en daarvoor de ‘hulp’ van een goede vriend inroept.

Wees hier uiteraard vooraf eerlijk over een raak niet stiekem zwanger terwijl hij denkt dat je de pil slikt. Als je deze wens hebt, wees daar dan van begin af aan duidelijk over. Niet alleen een eventueel ongewenste zwangerschap kan het gevolg zijn van onveilig vrijen, ook een soa. Want friends with benefits hebben immers geen relatie met elkaar en dus kunnen er ook andere seksuele contacten zijn. 

Wat als 1 van beiden een relatie krijgt?

Als één van beiden in een friends with benefits situatie een relatie krijgt en verliefd wordt betekent dit vaak het einde van de seks. Het is belangrijk om hier eerlijk over te zijn. Presteer het niet om je vriend of vriendin gewoon te laten zitten nu je verliefd bent en dus ‘iets beters’ hebt dan de vrijblijvende seks met die goede vriend of vriendin.

Wees eerlijk en vertel wat er aan de hand is. En bega niet de fout om je ‘friend with benefits’ achter de hand te houden voor het geval de verkering weer uit raakt. Vaak leent hij of zij zich namelijk liever niet als ‘gratis uitwijk’ als er even niets beters voor handen is.

Beschouw iemand niet als gratis hoer of gratis gigolo. Dit zal de vriendschap zeer ernstige en vaak blijvende schade toebrengen. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…