Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Makreel: Gegrilde makreel

Vis
Olivier
3 min read

Er zijn verschillende manieren om makreel klaar te maken of in je gerecht te verwerken. Een van de mogelijkheden is gegrilde makreel! Gegrilde makreel kun je kant-en-klaar in blik in de supermarkt kopen, maar ook zelf maken door verse makreel te grillen in een hete pan. Haal de zichtbare graatjes uit het stukje vis, besprenkel de vis met wat olijfolie en gril de vis op de velkant. Draai om na 1 minuutje en laat even afkoelen voor je het heerlijk stukje op je bord legt.

Doorgaans maakt het weinig verschil of je gegrilde makreel kant-en-klaar in blik koopt, of dit zelf maakt van verse makreel. Wel is het erg belangrijk om bij het grillen van makreel altijd zuivere olijfolie te gebruiken! Zo blijven de voedingsstoffen in de makreel behouden en is de makreel het gezondst.

Wat maakt gegrilde makreel gezond?

Vis zou in ieder huishouden een onderdeel moeten zijn van het voedingspatroon. Toch komt het regelmatig voor dat mensen geen of nauwelijks vis eten. Vis is geen vervanger van vlees, brood of groenten, maar dient als aanvulling voor een gebalanceerd voedingspatroon. Er zijn verschillende elementen die van makreel de superfood van de vette vis maken. Het belangrijkste voedingselement is waarschijnlijk omega 3. In gegrilde makreel zitten verschillende omega 3-vetzuren, die je zicht helpen versterken omdat ze de slijtage van je netvlies tegengaan. Vetzuren zijn ook essentieel om je hersenfunctie optimaal te helpen functioneren.

Zet vette vis 1 à 2 maal per week op je menu. Zo heb je al snel je aanbevolen hoeveelheid gezonde vetzuren opgenomen. Zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven beperken best de opnamen van vette vis, omdat sommige vissoorten soms kwik kunnen bevatten. Kies daarom voor vissoorten die laag staan in de voedselketen zoals zalm, sardines en forel.

Gerechten met gegrilde makreel

Gegrilde makreel is heerlijk met een slaatje en een gezonde yoghurtdressing, ook lekker met champignons of leg wat seizoensgroenten mee op de grill voor een gezonde maaltijd met alle voordelen van makreel. Ook gegrilde markeeltartaar met couscous en avocadosalade doet het altijd goed op een zomerse avond.

Tip: Eet eens een stukje vis als tussendoortje? Wat dacht je van stukjes gegrilde makreel op toastjes, afgewerkt met rode biet en wat bieslook?

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…