Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde inspiratie voor het weekend: 3 recepten ‘Sla.’ van Ida de Haart + win 3 exemplaren

Gezond.be
11 min read

Weet jij – alweer – niet wat te doen dit weekend? Wij redden je met veel plezier uit de nood, door elke week een ‘gezond’ boek voor te stellen. Deze week delen we drie recepten uit ‘Sla.’ van Ida de Haart. Als je nog inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen drie exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!

Salade van veldsla met makreel, linzen en rode kool

Foto: Wij zijn kees

Benodigdheden voor twee personen

  • 100 g belugalinzen (of 240 g uit een pot, uitgelekt)
  • 1 tl koudgeperste biologische
  • olijfolie
  • rasp van 1/4 onbespoten citroen
  • 1 tl venkelzaadjes
  • mespuntje versgemalen peper
  • mespuntje Himalayazout
  • 300 g rode kool
  • 1 venkelknol
  • 1 tl citroensap
  • 100-150 g gewassen veldsla
  • komkommerspaghetti van 1/2 komkommer
  • 1 gerookte makreel
  • 1 bosje bieslook, gehakt

Bereidingswijze

  1. Kook de belugalinzen beetgaar en laat ze goed afkoelen. Maak ondertussen vast de dressing voor je salade. Doe de afgekoelde belugalinzen samen met de koudgeperste olijfolie, citroenrasp, het venkelzaad, versgemalen peper en Himalayazout in een mengkom.
  2. Schaaf de rode kool met je mandoline in dunne plakken, dit kan uiteraard ook met je koksmes op een snijplank. Doe de rode kool vervolgens in een zeef boven de spoelbak en giet er een liter kokend water overheen. Snijd nu het kontje van de venkelknol af en verwijder eventueel de buitenste bladeren. Schaaf of snijd ook hier mooie dunne ringen van. Doe de venkel en de rode kool samen in een mengkom en meng er het citroensap, wat Himalayazout en versgemalen peper door.
  3. Verdeel de veldsla over 2 borden en sprenkel er vast wat dressing overheen. Schep nu de belugalinzen, komkommerspaghetti, rode kool en venkel over de salade. Je kunt er nog wat dressing overheen schenken.
  4. Maak de makreel schoon door huid en graten te verwijderen en snijd of pluk hem in kleine stukjes. Je kunt ook lange filets op de salade leggen. Maak je salade af met wat dressing, gehakte bieslook en versgemalen peper.

Bospeen, pompoen, gele curry en gember

Foto: Wij zijn kees

Benodigdheden voor vier porties als maaltijdsoep

  • 2 uien
  • 4 stengels bleekselderij
  • 25 g geschilde gemberwortel
  • 1 rode peper, zonder pitjes
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el geurloze kokosolie
  • 5 limoenblaadjes
  • 2 stengels citroengras
  • 500 g bospeen of winterwortel
  • 500 g flespompoen
  • 1 liter heet water
  • 1 el groentebouillonpoeder
  • 400 ml kokosmelk
  • 2 el Thaise gele currypasta
  • 2 el citroensap
  • 1 mespunt Himalayazout
  • versgemalen peper
  • 1 bosje koriander, gehakt
  • 1 handje sesamzaadjes, geroosterd

Bereidingswijze

  1. Snipper de uien en snijd bleekselderij, gemberwortel, rode peper en knoflook in kleine stukjes. Je gaat deze soep straks pureren, dus het maakt niet uit hoe de stukjes eruitzien. Verhit de kokosolie in een grote soeppan en voeg zowel de bleekselderij, gemberwortel, rode peper en knoflook, als de limoenblaadjes en het citroengras toe. Zet het vuur middelhoog en bak deze ingrediënten ongeveer 8 minuten onder af en toe roeren.
  2. Was ondertussen de bospeen of winterpeen en de pompoen en snijd deze in stukken van dezelfde grootte. Je hoeft ze niet te schillen. Voeg deze na 8 minuten aan de soeppan toe en bak ze nog 5 minuten mee. Voeg nu heet water en groentebouillonpoeder toe en breng dit aan de kook. Na ongeveer 10 minuten zijn de wortels zacht en kun je met een tang het citroengras en de limoenblaadjes uit de pan vissen. Pureer de soep nu helemaal glad met je staafmixer. Voeg de kokosmelk en Thaise gele curry toe en breng de soep weer aan de kook. Zodra hij kookt, kun je het vuur uitzetten en de soep op smaak brengen met citroensap, Himalayazout en versgemalen peper. Serveer de soep met gehakte koriander en geroosterde sesamzaadjes.

Vietnamese pho met kipfilet en kelpnoodles

Foto: Wij zijn kees

Benodigdheden voor twee personen

Voor de hoisinsaus

  • 4 el tamari
  • 2 el zwartebonenpasta of geroosterde-cashewpasta
  • 1 el rijstsiroop
  • 2 tl bruine rijstazijn
  • 1/4 teentje knoflook
  • 1 tl sesamolie
  • 1/4 rode peper

Voor de pho

  • 3 el geurloze kokosolie
  • 2 kipfilets
  • 2 uien
  • 50 g gemberwortel
  • anderhalve liter kippenbouillon
  • 5 steranijs
  • 10 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 250 g shiitake
  • 1 paksoi
  • 100-200 g kelp- of boekweitnoodles
  • 250 g tauge
  • ½ rode peper, in ringetjes
  • 1 el vissaus
  • 1 bos koriander, gehakt
  • 2-6 limoenpartjes

Bereidingswijze

De hoisinsaus

  1. Doe alle ingrediënten in het kleine bakje dat bij je staafmixer hoort en maal ze tot een gladde pasta. Je kunt hier ook je blender voor gebruiken.

De pho

  1. Verhit 2 el kokosolie in een koekenpan en bak de kipfilets in ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur gaar. Dek ze hierna af met aluminiumfolie en laat de kipfilets rusten.
  2. Pel de uien en snijd deze in de lengte doormidden. Snijd er vervolgens in de lengte reepjes van. Schil de gemberwortel en snijd deze in dunne plakjes. Verhit de rest van de kokosolie in een grote soeppan en bak de ui en gemberwortel enkele minuten onder af en toe roeren. Doe dan kippenbouillon, steranijs, kruidnagel en kaneel in de pan en breng dit aan de kook. Zet het vuur laag. Maak nu de hoisinsaus klaar om straks bij de soep te serveren.
  3. Snijd de shiitake in plakjes, de paksoi in repen en voeg beide na 20 minuten aan de bouillon toe. Laat de soep nu nog 5 minuten koken en voeg dan de kelpnoodles, taugé, rode peperringetjes en vissaus toe. Zet het vuur laag en roer de noodles af en toe los. De soep is klaar als de noodles beetgaar zijn, dit is na ongeveer 6 minuten, maar verschilt per merk. Snijd terwijl de noodles koken de kipfilets in dunne plakjes en voeg deze ook toe aan de bouillon. Serveer de soep met de gehakte koriander, limoenpartjes en hoisinsaus.

Win 3 exemplaren van ‘Sla.’

Heb jij grote honger gekregen van deze drie recepten en ben je benieuwd naar meer? Dan hebben wij goed nieuws voor je, want wij mogen van uitgeverij Kosmos drie exemplaren van het boek wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje op je boekenplank te kunnen plaatsen? Vul hieronder je gegevens in en beantwoord de schiftingsvraag.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…