Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde inspiratie voor het weekend: 3 recepten uit ‘Groenten’ van Mari Maris + win 3 exemplaren

Nona Heremans
8 min read

Weet jij – alweer – niet wat te koken dit weekend? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Groenten’ van Mari Maris te delen. Als je nog inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen drie exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!

Veelkleurige tomatentaart

Benodigdheden

  • bladerende korst, piedeeg of bladerdeeg
  • 2 eieren
  • 3 takjes basilicum, gerist en gehakt, plus 2 takjes, gerist en gescheurd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 4 takjes tijm, gerist en gehakt
  • 1 topje rozemarijn, gerist en gehakt
  • 2 sjalotten, in halve ringen
  • 8 tomaten, in plakjes (liefst verschillende: green zebra’s, oranje, zwarte, pomodori, anders alleen pomodori, zeker geen vleestomaten)

Bereidingswijze

  • Bekleed een taartvorm van zo’n 26 centimeter ø met bakpapier en vervolgens met mooi dun uitgerold deeg, prik het in en bak het 15 minuten blind in een oven van 200 °C.
  • Klop intussen in een kom de eieren los met de gehakte basilicum, knoflook, tijm, rozemarijn, peper & zout.
  • Haal de bodem uit de oven, duw hem als hij toch opgeblazen is weer plat en strooi de sjalotten erover.
  • Schenk het eiermengsel erop. Beleg in de rondte, dakpansgewijs en steeds van kleur verspringend met tomaat (of als vreemde slangen zoals ik deed). Maal er peper over en zet zo’n 15 minuten in een oven van 180 °C tot het ei gestold is en de korst goudbruin
  • Maak af met de gescheurde basilicumblaadjes en een zwier peper.

Variaties

  • Meng wat blauwe kaas en/of Parmezaan door het ei, of bestrooi voor het bakken
    met wat Parmezaan of Gruyère.
  • Of maak er een ovencaprese van door half mozzarella en half provolone tussen
    de plakjes tomaat te leggen. (Alleen mozzarella wordt te nat. Het kán wel, maar
    bak de taart zonder de kaas en laat die daarna warmen tussen de plakjes hete
    tomaat.)
  • Óf breek er na het bakken een stuk burrata op.
  • Of bak de bodem nagenoeg af, laat het ei achterwege, strooi er een hele laag ragfijn
    gesneden ui op, verdeel er plakjes tomaat, half mozzarella, half provolone over
    en zet nog een paar minuten in de oven. Langer geeft grote kans op een natte
    bodem, zeker als u niet alleen pomodori gebruikt. (Ei neemt als het goed is het
    vocht op, daarom kan het mét dus wat langer.)

Romige geitenkaas-preicrêpes

Benodigdheden

  • crêpebeslag
  • klontje boter
  • 2 à 3 preien, in niet al te fijne ringen
  • 1 eetl honing
  • 1,2 dl witte wijn
  • 4 eetl crème fraîche
  • ca. 100 g geitenkaas van de rol, verkruimeld
  • zonnebloemolie

Bereidingswijze

  • Bak grote dunne crêpes en houd ze warm onder een deksel op een bord op een pan zachtkokend water (u ziet u het voor u, toch?).
  • Smelt intussen in een steelpannetje met dikke bodem een klontje boter en fruit de helft van de prei erin. Voeg de honing en wijn toe, breng aan de kook en draai het vuur lager. Laat tot de helft inkoken en voeg dan de crème fraîche toe.
  • Laat op middelhoog vuur in zo’n 7 minuten inkoken tot dikke saus, schep af en toe om vanaf de bodem.
  • Voeg de laatste prei toe, laat nog 1 à 3 minuten smaakgaren en maak af met peper & zout.
  • Beleg de helft van 1 crêpe met een royale schep saus, strooi er geitenkaas over, vouw dicht, strooi er nog wat kaas over en vouw nu dubbel tot een driehoek.
  • Serveer direct en vul de volgende pas als u zover bent – te vroeg gevuld worden ze zompig.

Romige lasagne met asperge

Benodigdheden

  • ca. 1,3 l aspergesoep
  • 100 g boter, plus extra
  • ca. 100 g bloem
  • 3 eieren
  • 5 takjes basilicum, gerist en gehakt
  • 1 takje dragon, gerist en gehakt
  • 20 (eier)lasagnevellen
  • 2 slanke preitjes, in ringen
  • ca. 25 asperges, maakt niet uit wat voor kleur (witte geschild en zonder kontje, van groene alleen het kontje eraf)
  • 5 eetl geraspte belegen kaas
  • 75 g Doruvael of Taleggio, in fijne blokjes
  • 4 eetl blanke amandelen of hazelnoten
  • eventueel: scheutje room

Bereidingswijze

Om goed stevige stukken te kunnen snijden, maakt u de lasagne 1 dag van tevoren –
zet hem met een licht gewicht onder druk weg.

  • Maak roux van de boter en bloem en schenk er, al roerend en in gedeeltes, hete aspergesoep op en laat binden tot sausdikte. Mocht de saus net iets te dik worden, schenk er dan soep bij, of als die op is, een scheutje room. Maak steeds goed los van de bodem, en maak op smaak met peper & zout.
  • Laat de saus iets afkoelen en roer de eieren, basilicum en dragon erdoor.
  • Vet een ovenschaal in met boter en bedek de bodem met lasagnevellen. Beleg luchtig met prei en één enkele, maar wel geheel gevulde laag asperges. Verdeel er een paar lepels saus over en maal er peper op. Maak zo lagen tot alles op is, eindig met saus en bestrooi die royaal met kaas.
  • Zet afhankelijk van de gebruikte lasagnevellen 30 à 60 minuten in een oven van 180 °C tot de pasta gaar is en de korst goudbruin.
  • Rooster intussen de amandelen in de oven en strooi ze op het bord over de lasagne.

Variaties

  • Als er smakelijke, niet al te natte tomaten zijn (dat zal alleen zijn als u het met
    groene doet) stapel dan plakjes mee voor een zoet-fris extraatje.
  • Maak de lasagne pittiger door over elke laag een beetje Parmezaan te raspen.

Win 3 exemplaren van ‘Groenten’

Nijgh & Van Ditmar, €42,50

Heb jij grote honger gekregen van deze recepten en ben je benieuwd naar meer? Dan hebben we goed nieuws, want wij mogen van uitgeverij Nijgh & Van Ditmar drie exemplaren wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje in je boekenkast te mogen plaatsen? Je leest het hier.

Door Nona Heremans

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…