Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde inspiratie voor het weekend: 3 recepten uit ‘Low carb on a budget’ van Julie Van den Kerchove + win 3 exemplaren

Gezond.be
7 min read

Weet jij – alweer – niet wat te koken dit weekend? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Low carb on a budget’ van Julie Van den Kerchove te delen. Als je nog inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen drie exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!

1. Vis met rode pesto en tomaat

Benodigdheden voor twee personen

  • 400 g witvisfilet
  • 4 el rode pesto
  • 500 g tros- of kerstomaat
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • zwarte peper
  • basilicum

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven (of airfryer) voor op 175 °C.
  2. Schik de vis in een ovenschaal en bedek elk stuk met een flinke lepel rode pesto.
  3. Leg de tomaatjes ernaast en overgiet alles met olijfolie.
  4. Bak een 10-tal minuten of langer in de voorverwarmde oven, tot de vis gaar is.
  5. Werk af met zwarte peper en basilicumblaadjes.

2. ‘Clean out the fridge’-shakshuka

Benodigdheden voor twee personen

  • 500 g groenterestjes (zie tips)
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 6 eieren
  • zwarte peper en zeezout
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 handvol verse kruiden, 2 eetlepels pitten (voor de afwerking)

Bereidingswijze

  1. Snijd de groenten in kleinere stukken en bak ze beetgaar in de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
  2. Maak tussen de groenten zes kuiltjes en breek er voorzichtig de eieren in. Laat de eieren 3 à 4 minuten zachtjes garen, tot het eiwit gestold is. Het eigeel mag vloeibaar blijven. Kruid bij met peper en zout.
  3. Je kunt de eitjes ook lichtjes pocheren door een deksel op de pan te zetten zodra je de eitjes hebt toegevoegd.
  4. Werk de shakshuka af met verse kruiden zoals basilicum, peterselie, oregano… en wat pompoen- of zonnebloempitten, eventueel licht geroosterd.

Tips

  • Voor een lowcarb-shakshuka kan je groenten gebruiken zoals courgette, venkel, broccoli, bloemkool, paksoi, warmoes, boerenkool, andijvie, spinazie, tomaat, champignons…
  • Voor een koolhydraatboost-shakshuka kan je kiezen voor zoete aardappel, pompoen, pastinaak, aardpeer of andere zoete knollen.

3. Courgettenoedels met linzen-bolognese

Benodigdheden voor drie personen

  • 1 grote ui
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 wortels
  • 250 g champignons
  • 2 stelen witte selderij
  • zwarte peper en zeezout
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 800 g tomatenblokjes
  • 150 g gedroogde linzen
  • 4 courgettes
  • optioneel: 1 à 2 teentjes knoflook

Bereidingswijze

  1. Versnipper de ui en hak eventueel de knoflook fijn. Bak ze glazig in een grote kookpan met olijfolie.
  2. Snijd ondertussen de wortels, champignons en selderij in stukjes. Voeg ze toe aan de pan en laat ze even meestoven. Kruid met peper, zout en Italiaanse kruiden zoals oregano en rozemarijn.
  3. Giet de tomatenblokjes bij de groenten samen met de gedroogde linzen. Voeg een grote kop water toe (250 ml) en laat alles rustig pruttelen tot de groenten en linzen gaar zijn. De gaartijd verschilt per soort linzen, dus check altijd de verpakking.
  4. Maak ondertussen de courgettenoedels met behulp van een spiraalsnijder.
  5. Serveer de noedels met de linzen-bolognese en eventueel wat vers basilicum.

Win 3 exemplaren van ‘Low carb on a budget’

Lannoo, €26,99

Heb jij grote honger gekregen van deze drie recepten en ben je benieuwd naar meer? Dan hebben wij goed nieuws voor je, want wij mogen van uitgeverij Lannoo twee exemplaren van het boek wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje op je boekenplank te kunnen plaatsen? Je leest het hier!

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…