Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezonde inspiratie voor het weekend: drie menopauzale fases uit ‘Menokilo’s’ van Leen Steyaert + win 3 exemplaren

Gezond.be
4 min read

Weet jij – alweer – niet wat te doen dit weekend? Wij redden je met veel plezier uit de nood, door elke week een ‘gezond’ boek voor te stellen. Deze week delen we de drie menopauzale fases uit ‘Menokilo’s’ van Leen Steyaert. Als je nog inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen drie exemplaren van het boek wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!

De menopauze is een proces dat in drie verschillende fases verloopt, waarin zich telkens hormonale veranderingen voordoen. Elk van die fases kan gepaard gaan met specifieke symptomen, zoals veranderingen in gewicht.

1. Premenopauze

Deze fase begint meestal vijf tot tien jaar vóór de menopauze. De hoeveelheid vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron) in het lichaam neemt langzaam maar zeker af. In het begin zijn die hormonale veranderingen zo subtiel dat je er haast niets van merkt. Omdat het proces zo geleidelijk aan verloopt, kan het al jaren aan de gang zijn in je lichaam zonder dat je het beseft. Misschien heb je last van stemmingswisselingen, vermoeidheid en pijnlijke spieren, of slaap je wat minder goed, maar je legt waarschijnlijk geen verband met de overgang (zeker omdat je nog zo jong bent). Veel vrouwen leggen
de link pas wanneer de meest gekende overgangsklacht de kop opsteekt: de gevreesde opvliegers. We spreken zodra er klachten zijn over de perimenopauze. Pre- en perimenopauze worden soms door elkaar gebruikt, maar technisch gezien hebben ze wel elk een andere betekenis.

Strikt genomen zijn opvliegers en een droge vagina klachten die rechtstreeks met de menopauze verbonden zijn: ze zijn het gevolg van een sterk schommelende hormoonspiegel. Door de daling van
oestrogeen en progesteron verandert de menstruatiecyclus: soms worden de bloedingen heviger en komen ze vaker voor. Soms is er meer tijd tussen twee bloedingen. Deze periode kenmerkt zich door (soms) zeer hevige hormonale schommelingen, waarbij oestrogeen nu eens de overhand heeft over progesteron en testosteron of omgekeerd. Uiteindelijk worden de tussenpozen tussen de bloedingen steeds langer en blijft de menstruatie helemaal weg.

2. Menopauze

Je bent in de menopauze als je laatste menstruatie langer geleden is dan twaalf maanden. Strikt genomen duurt de menopauze slechts één dag, namelijk de eerste dag van je allerlaatste menstruatie. Als we in Vlaanderen spreken over de menopauze, bedoelen we eigenlijk heel de overgang.

3. Postmenopauze

Dit is de fase die na de menopauze komt. Je eierstokken maken geen vruchtbare eitjes meer aan en de
productie van oestrogeen en progesteron in je lichaam is nu sterk gedaald, maar in balans. Je hebt opnieuw een hormonaal evenwicht bereikt. Je blijft voor de rest van je leven in de postmenopauze.
Vrouwen kunnen veel klachten krijgen door te lage oestrogeen- en progesteronspiegels in het bloed, vooral als hun compensatiemechanismen uitgeput zijn door (onder meer) stress.

Heb jij zin gekregen om te lezen en ben je benieuwd naar meer? Dan hebben wij goed nieuws voor je, want wij mogen van uitgeverij Pelckmans drie exemplaren van het boek wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje op je boekenplank te kunnen plaatsen? Vul hieronder je gegevens in en beantwoord de schiftingsvraag!

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…