Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe gezond is Havermout als ontbijt?

Camille
4 min read

Havermout wordt steeds populairder. Het wordt gepromoot als een gezond en voedzaam ontbijt. In een wereld waar er steeds meer nadruk komt te liggen op gezonde voeding en een gezonde levensstijl wordt ieder gerecht opnieuw onder de loep genomen, ook onze “ouderwetse” havermoutpap dus!

Vaak vraagt men zich af hoe gezond havermout daadwerkelijk is. Is het een ideale maaltijd om je dag mee te starten? Havermout is wel degelijk supergezond en biedt je vele voedingsstoffen en complexe koolhydraten. De mogelijkheden waarop je havermout kan bereiden is eindeloos: je kan kiezen voor de klassieke “pap”, mixen in een smoothie of je kan er zelf cake en pannenkoeken mee maken!

Havermout geeft je een verzadigd gevoel

Eén van de voordelen van havermout is dat je snel een verzadigd gevoel hebt. Je kan dus makkelijk doorheen de ochtend komen, zonder dat je honger krijgt! Als je bijvoorbeeld ontbijt met suikerrijke cornflakes (waarbij het vezelgehalte erg laag ligt) is de kans groot dat je na een tweetal uur opnieuw honger hebt. Dit is het moment waarop veel mensen grijpen naar (ongezonde) snacks en tussendoortjes. Havermout zorgt ervoor dat je van die verkeerde tussendoortjes afblijft en geeft je lang een “vol gevoel”.

Een een kom havermout (= 40g) bevat ongeveer 230 kcal. Als je jouw havermout bereidt met magere of halfvolle melk tenminste. Havermout bevat veel complexe koolhydraten die zich langzaam vrij geven doorheen de ochtend, zodat je voor een langere tijd energie hebt. Daarnaast biedt havermout ook vele voordelen voor je gezondheid. Zo is het cholesterol verlagend en bevat het vele antioxidanten die goed zijn voor je hersenen.

Havermout is snel klaar te maken en bezit veel variatie

Een van de aspecten die havermout zo geschikt maakt als ontbijt is het feit dat het snel klaar te maken is. Zeker als je ’s morgens weinig tijd hebt, is het belangrijk om een voedzaam ontbijt te kunnen nuttigen dat niet lang duurt om klaar te maken. Daarnaast biedt havermout vele mogelijkheden en variatie.

Zo kan je havermout vermengen met melk om er een lekkere pap van te maken. Ook doet havermout het erg goed in een smoothie of gewoon in een potje yoghurt. Daarnaast kun je de havermoutpap verrijken met verschillende soorten fruit om de pap nog gezonder en nog lekkerder te maken. Heb je een lekkere gezonde smoothie met allerlei vruchten, dan is het ook zeker mogelijk om er havermout doorheen te mengen.

Havermout is supergezond

Havermout is één van de meest gezonde ontbijtopties. Het bevat weinig snelle suikers, veel koolhydraten die geleidelijk worden afgegeven zodat je een lekker gevuld gevoel hebt en daarnaast bevat het vele antioxidanten die je lichaam en hersenen in gezonde conditie houden. Ook is havermout makkelijk te vermengen in verschillende gerechten en is het over het algemeen vrij snel klaar te maken. Al met al een prima optie voor een lekker en gezond ontbijt.

Havermout “Overnight Oats”

Heb je ’s morgens zelf geen tijd om je papje op te warmen? Geen probleem! Je kan jouw havermout ontbijt gerust al de avond voordien voorbereiden! Je kan het eventueel makkelijk meenemen naar het werk.

Ingrediënten voor 1 persoon

  • 30 gr havermout
  • 150 ml (plantaardige) melk
  • Handje frambozen (Eventueel diepvries)
  • Stukje pure chocolade gehakt
  • 1 el geraspte kokos

Zo maak je het

Je kunt dit op 2 manieren maken. De snelle manier is: doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom. Meng het en zet het in de koelkast. De volgende dag kun je het direct eten of meenemen naar je werk.

Vanaf nu dus geen uitvluchten meer om het ontbijt over te slaan!

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…