Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe houd je in de zomer je cholesterol onder controle?

Camille
5 min read

Wie gezond wil leven, moet het cholesterolgehalte altijd gezond op peil houden. Voornamelijk mannen en vrouwen van middelbare leeftijd hebben vaak een verhoogd cholesterolgehalte en dit kan gevaren met zich meebrengen.

Indien je een verhoogd cholesterolgehalte blijft hebben, dan kan dit zelfs voor hart- en vaatproblemen zorgen. Ben jij op dit moment actief bezig met het verlagen van je cholesterolgehalte, maar weet je niet zo goed hoe je dit vol moet houden in de zomer? Gebruik dan onze 5 praktische tips om in de zomer ook je cholesterol onder controle te houden.

Cholesterol

Een verhoogd cholesterolgehalte kan veroorzaakt worden door ongezonde voeding met te veel verzadigd vet en te weinig onverzadigd vet, een overgewicht en gebrek van beweging, stress en door erfelijke oorzaak.  Cholesterol is noodzakelijk, maar zeker niet in grote hoeveelheden. Onverzadigde vetten helpen om het cholesterolgehalte te verlagen en dus te verbeteren. Dit vet is meestal plantaardig en komt voornamelijk voor in olie, vloeibare bak-en braadproducten, vloeibare/zachte margarine, noten en vette vis. Verzadigde vetten dien je zoveel mogelijk te vermijden omdat ze van dierlijke oorsprong afkomstig zijn en tot gevolg je cholesterol verhogen.

Tip 1: eet evenwichtig

Het is belangrijk om evenwichtig te eten. Dit betekent dat je bij voorkeur gerechten op basis van volkoren granen eet, zoals volkoren pasta, brood of rijst. Combineer de volkoren granen met magere eiwitten, vetarme zuivelproducten en verschillende soorten groenten en fruit.

Kies als tussendoortje voor noten. Vette noten als amandelen, walnoten, pistache en macadamia zijn rijk aan antioxidanten, meervoudig onverzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten, vitamines en mineralen. Kies ook vaker voor peulvruchten zoals doperwten, sojabonen en kikkererwten. Ze zitten boordevol eiwitten, oplosbare vezels en antioxidanten. Eén portie kikkererwten bevat al 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels. En laat het nu juist die oplosbare vezels zijn die je ‘slechte’ cholesterol verlagen.

Tip 2: neem zo min mogelijk zout

Zeker als je gaat barbecueën in de zomer, is de kans groot dat je grote hoeveelheden zout binnenkrijgt. Niet alleen omdat er standaard veel zout wordt gedaan op het vlees, maar ook omdat de marinades en de sausjes die je eet veel zout bevatten. Wist je dat ongeveer 80% van het zout dat we binnenkrijgen verwerkt zit in voorbereide voeding? De overige 20% voegen we zelf toe.

Het is prima om af en toe wat zout te eten en soms is het zelfs niet te vermijden, maar je moet zeker niet overdrijven. Té zoute voeding wordt in verband gebracht met een verhoogde bloeddruk, wat een grote risicofactor is voor hart- en vaatziekten. Let goed op wat voor vlees je eet, welke marinade je gebruikt op het vlees en welke sauzen je eet bij het barbecueën.

Tip 3: drink zo min mogelijk alcohol

Er is geen directe link tussen alcohol en een verhoogde cholesterol. De (LDL-)cholesterol gaat niet omhoog bij het drinken van alcohol. Toch wil dit niet zeggen dat het geen gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Je hoeft alcohol overigens niet helemaal af te zweren, maar wij raden je wel aan om enkel in het weekend alcohol te drinken en ook dan de alcoholinname zo veel mogelijk te beperken.

Probeer het alcoholgebruik in de zomer te beperken en drink alleen op speciale momenten of in het weekend. Op deze manier blijft je lichaam gezonder en kom je bovendien minder aan. Maar af en toe een glaasje alcohol drinken moet kunnen, ook al let je op je dieet en je cholesterol. Drink vooral met mate.

Tip 4: blijf in beweging

Ook in de zomer is het belangrijk dat je beweegt. Regelmatige lichaamsbeweging kan al voldoende zijn om je ‘goede’ cholesterol waarden te verhogen en verbeteringen te zien in je ‘slechte’ cholesterol. Het geeft een positieve invloed op de meeste risicofactoren voor hart –en bloedvaten en zo ook op de vetten in het bloed waaronder cholesterol.

Tip 5: zet plantensterolen op het menu

Plantensterolen vormen een groep van cholesterolachtige stoffen, die van nature voorkomen in veel voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong. Zoals plantaardige oliën, noten, zaden, graanproducten, fruit en groenten. Ze hebben dezelfde stabiliserende functie in de celmembranen van planten als cholesterol in menselijke en dierlijke cellen. Het is wetenschappelijk bewezen dat plantensterolen cholesterol verlagen. Becel ProActiv bevat plantensterolen. Door dagelijks 30 gram Becel ProActiv te gebruiken kom je aan de optimale dagelijkse hoeveelheid plantensterolen die je cholesterol kunnen verlagen met 7-10%*.

Combineer gezonde voeding, rijk aan plantensterolen, met voldoende lichaamsbeweging. Zo ben je zeker dat je je cholesterolgehalte onder controle houdt in de zomer.

*Becel ProActiv bevat plantensterolen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat plantensterolen de bloedcholesterol verlagen. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben. De inname van 1,5 tot 2,4g plantensterolen per dag kan de cholesterol met 7 tot 10% verlagen na 2 tot 3 weken. Het is van belang Becel ProActiv te gebruiken als onderdeel van een gezonde voeding met voldoende groenten en fruit en een gezonde leefstijl om het carotenoïdengehalte op peil te houden. Al vanaf het gebruik van 2 porties Becel ProActiv per dag kan de slechte (LDL-) cholesterol worden verlaagd. Een optimale hoeveelheid plantensterolen krijg je met 3 porties (30g) Becel ProActiv.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…