10 stappen naar een lagere cholesterol

10-stappen-naar-lagere-cholesterol.jpg

Een verhoogd cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van hart-en vaatziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben. Vraag raad aan je huisarts.

Stap 1: Vermijd slechte vetten

Verzadigde en transvetten zorgen voor een toename van de ‘slechte’ (LDL-)cholesterol. Deze vetten zijn vaak van dierlijke oorsprong en zijn o.a. te vinden in boter*, vlees, zuivelproducten, gefrituurde snacks en chocolade. Lees de ingrediëntenlijst van verpakkingen goed om te voorkomen dat je iets aanschaft waar deze vetten in zitten.

Stap 2: Voorkom overgewicht

Een stabiel lichaamsgewicht is belangrijk om gezond ouder te worden. Overgewicht verergert bestaande aandoeningen en draagt bij aan de risico’s die komen kijken bij een verhoogde cholesterol.

Stap 3: Zorg voor voldoende beweging

Minimaal 3 uur in de week bewegen is al voldoende is om de ‘goede’ (HDL-)cholesterol waarden te verhogen en verbeteringen te zien in de (LDL-)cholesterol. Zorg daarom regelmatig voor voldoende beweging: link naar bewegingstips

Stap 4: Meer Vezels

Toevoeging van dagelijks 510 gram oplosbare vezels in het dieet zorgt voor een opmerkelijke daling van de (LDL-)cholesterol. Varieer verspreid over de dag met vezelrijke voeding zoals bonen, pruimen, volkoren brood en havermout.

Stap 5: Ontspanning

Stress zorgt voor een stijging van de ‘slechte’ (LDL-)cholesterol en om dat zoveel mogelijk tegen te werken, wordt het aangeraden om meer te ontspannen en stressvolle situaties te vermijden.

Stap 6: Kies voor margarine

Vetten hebben we nodig. Margarine is geen boter en is bovendien ook veel gezonder. De meeste margarines zijn 100% plantaardig  en is een bron van Omega 3 en rijk aan goede onverzadigde vetten.  Deze vetten zijn beschermend voor je hart en bloedvaten. Door dagelijks een hoeveel van deze onverzadigde vetten in te nemen wordt het risico op hart – en vaatziekten gehalveerd.

Stap 7: Niacine (Vitamine B3)

Niacine verlaagt de (LDL-)cholesterol en zorgt voor een toename van de (HDL-)cholesterol. Natuurlijke bronnen van dit in water oplosbare vitamine zijn o.a. zaden, groene groenten en peulvruchten.

Stap 8: Plantensterolen

Plantensterolen zorgen voor een beschermende laag in de darmen waardoor de opname van de (LDL-)cholesterol in de bloedbaan wordt tegengehouden. Plantensterolen zijn stoffen die in geringe hoeveelheid voorkomen in bv. fruit, groenten, plantaardige oliën, noten en granen. Ze lijken op de structuur van cholesterol en zijn gekend omdat plantensterolen de cholesterol daadmerkelijk verlagen.

Stap 9: Eet meer noten

Noten met een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren verlagen de (LDL-)cholesterol gehalte in het bloed. Varieer eens met noten als pecan, macadamia, amandel en pistache.

Stap 10: Meer lachen

Lachen is gezond! Dit lichaamseigen medicijn verhoogt het (HDL-)cholesterol.

*voetnoot: Margarine is 100% plantaardig en gemaakt van plantaardige oliën. Het bevat geen melkvet en is rijk aan onverzadigde vetten. Boter bevat wél verzadigde vetten. In tegenstelling tot margarine, is boter een dierlijk product die voor 82% uit melkvet bestaat.

Klik hier voor meer info.