Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vetten heb je nodig!

Camille
3 min read

Vetten worden over het algemeen gezien als dikmakers of worden gerelateerd met overgewicht. Echter, niet alle vetten zijn ongezond. Integendeel zelfs.

Wat zijn essentiële vetten?

Vetten zijn onmisbaar in een gezonde voeding. Ze leveren de noodzakelijke energie, maar ook  vetoplosbare vitaminen en essentiële vetten.

Soorten vetten

Je kan een onderscheid maken tussen verzadigde en onverzadigde vetten. De eerste categorie verhoogt het cholesterol. Het zijn vetten afkomstig uit dierlijke producten: boter, kaas, melkproducten, vet vlees of chocolade. Het is aangeraden om zoveel mogelijk van deze vetten te vervangen door onverzadigde vetten.

Onverzadigde vetten kan je vinden in olie, margarine, vis, noten etc. De meervoudig onverzadigde vetten (omega 3 en 6 of ook wel essentiële vetten genoemd) hebben bovendien ook bijkomende gezondheidseffecten.

Essentiële vetten

Essentiële vetten zijn vetten die je lichaam niet vanzelf aanmaakt, maar wel nodig heeft voor haar goed functioneren. Ze moeten via voeding worden ingenomen. Deze vetten zijn de zogenaamde omega’s, waarvan omega 3 en omega 6 de bekendste zijn. Omega 3 en 6  zorgen ervoor dat het cholesterolgehalte in het bloed daalt, waardoor de kans op hart – en vaatziekten kleiner wordt.

Ook spelen ze een belangrijke rol in de groei en ontwikkeling bij jonge kinderen.

Vetoplosbare vitaminen

Vetten aanwezig in onze voeding bevatten vitamines A, D, en E, de zogenaamde vetoplosbare vitaminen. Vitamine A draagt oa. bij tot de instandhouding van een goed gezichtsvermogen. Vitamine D zorgt voor een optimale bescherming van de botten en tanden. Vitamine E is dan weer belangrijk als antioxidant, en beschermt de cellen, de celwand, bloedbaan en weefsel.  Het reguleert ook de stofwisseling in de cel. Vitamine A en D worden ook standaard aan margarines toegevoegd.

Vetten tijdens het koken

Vetten worden erg vaak gebruikt bij het bereiden van maaltijden. Ze zorgen ervoor dat je eten meer smaak krijgt, textuur en bepaalt mede de consistentie. Je kan koken met olie, vloeibare braadproducten of  een pakje boter of margarine. Voedingsdeskundigen adviseren om een vloeibare variant te kiezen, omdat deze veel goede vetten bevat.

Nuttige tips

  • Eet minstens twee keer per week vette vis (makreel, haring, zalm, enzovoort).
  • Kook met vloeibare margarine of plantaardige olie.
  • Smeer zachte margarine uit een kuipje, omdat deze bijdraagt aan de inname van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid essentiële vetten en vitamines. 

 

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…