Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe meer bewust omgaan met je eetgewoonten

Lore
4 min read

Als je je lichaam gezond wilt houden, is het belangrijk om bewust om te gaan met wat je er allemaal instopt. Geef jij je lichaam de brandstoffen die het nodig heeft? Of belast je het juist met ongezonde voeding? In dit artikel geven we je 5 tips om bewuster om te gaan met je eetgewoonten.

1: Wat zijn je eetgewoonten eigenlijk?

Voordat we beginnen met het verbeteren van onze eetgewoontes, is het wel zo handig om te weten wat onze eetgewoonten eigenlijk zijn. En het verrassende is: veel mensen schatten hun eigen eetgewoontes verkeerd in. Ze overschatten bijvoorbeeld hoe gezond ze eten. Of ze onderschatten hoeveel ze tussendoor aan snoepjes en zoetigheid naar binnen werken.

Houd daarom eens een paar dagen bij wat je eigenlijk eet. Dit geeft je meer inzicht en is vaak ook meteen al een goede stimulans om je eetgewoontes te verbeteren.

2: Voegt het iets waardevols toe aan je lichaam?

Deze tip komt neer op: niet vullen, maar voeden. Vaak vullen we onze maag met van alles en nog wat, zonder erbij stil te staan of dit eten eigenlijk wel iets waardevols toevoegt aan ons lichaam. Vraag jezelf bij alles wat je eet af of het voedzaam is. Biedt het je lichaam waardevolle voedingsstoffen?

Natuurlijk hoeft niet 100% van wat je eet waardevolle voedingsstoffen te bevatten (zie tip 5!). Het gaat erom dat je jezelf er bewust van wordt waarmee je je maag vult. Je gaat dan vrijwel automatisch gezondere keuzes maken.

3: Neem de tijd voor je eten

Zit jij wel eens achter je laptop met een pak koekjes dat ineens leeg is zonder dat je het door had? Of eet je in de auto veel meer weg dan je in de gaten hebt? Vaak eten we onbewust, zonder echt van ons eten te genieten.

Om bewuster met je eetgewoonten om te gaan, is het belangrijk om de tijd te nemen voor je eten. Ga er even rustig voor zitten en neem de tijd om te genieten van de smaken en structuren. Zo kan je van één lekkernij meer genieten dan van een heel pak dat je naar binnen schrokt.

Bijkomend voordeel: door rustig te eten, heb je de tijd om beter te kauwen, wat goed is voor je spijsvertering.

4: Bewustere eetgewoontes beginnen in de supermarkt

Het is heel simpel: wat je niet in huis haalt, kan je ook niet opeten. En andersom ook: de dingen die je in huis haalt, eet je vroeg of laat op. Maak het jezelf daarom makkelijker door gezonde voeding in huis te halen. Zo hoef je niet telkens tegen de verleiding te vechten van een zak chips die in de voorraadkast op je ligt te wachten.

Gezondere keuzes maken in de supermarkt wordt makkelijker als je van tevoren een boodschappenlijstje maakt en met een gevulde maag naar de supermarkt gaat. Als je trek hebt terwijl je boodschappen doet, is de kans namelijk groot dat er ongezonde snacks en zoetigheden in je winkelkarretje belanden.

5: De 80-20 regel

100% gezond eten klinkt misschien als een goed streven, maar als we eerlijk zijn is dit eigenlijk voor niemand haalbaar. En onhaalbare doelen werken uiteraard niet erg motiverend.

Zorg ervoor dat je je bewustere eetgewoontes volhoudt door voor de 80-20 regel te kiezen. Dit houdt in dat je 80% gezond eet en 20% voor lekkers mag kiezen wat minder gezond is. Wees je er wel van bewust dat er minder in deze 20% past dan veel mensen denken. Tip 1 kan je hierbij helpen.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…