Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zorg voor een gezond boodschappenlijstje wanneer je gaat winkelen

Bram
4 min read

Als je een gezonde leefstijl na wil streven, zijn er enkele belangrijke stappen die je kunt volgen om dit te bereiken. Natuurlijk is sporten en gezond eten belangrijk, maar zelfs enkele kleine aanpassingen kunnen jouw leven op eenvoudige wijze veel gezonder maken. Boodschappen doen met een gezond boodschappenlijstje op zak is een voorbeeld van zo'n gezonde, kleine aanpassing. Waarom precies deze aanpassing jouw leefstijl in één keer veel gezonder kan maken, lees je in dit artikel.

Boodschappen doen met een gezond boodschappenlijstje: waarom?

De grootste fout die veel mensen maken bij het inslaan van de wekelijkse of dagelijkse boodschappen, is dat men geen boodschappenlijstje meeneemt. Men kijkt voor vertrek wel in de kast wat er nog voldoende aanwezig is en welke producten er aangeschaft moeten worden, maar een echt boodschappenlijstje wordt niet gemaakt. Misschien vind je het wat ouderwets om een boodschappenlijstje te maken voor je dagelijkse of wekelijkse boodschappen, maar toch is het een aanrader!

Met een boodschappenlijstje weet je namelijk niet alleen precies waarvoor je naar de supermarkt gaat, maar is de kans bovendien kleiner dat je met ongezonde producten thuis komt. Als er geen ongezonde producten op je lijstje staan, loop je de rekken met chips, snoep en koek wellicht gewoon voorbij, net omdat je direct naar de juiste, gezonde afdelingen van de supermarkt loopt. Heb je geen boodschappenlijstje, dan is de kans groter dat je toch een tussenstop maakt bij die bewuste rekken . En wat er gekocht wordt, wordt meestal ook opgegeten… Dat komt uiteraard je gezonde levensstijl niet ten goede.

Wat moet er in ieder geval op een gezond boodschappenlijstje staan en wat niet?

Maar wat houdt een gezond boodschappenlijstje precies in? Welke producten moeten in ieder geval aangeschaft worden bij de supermarkt en welke producten kun je beter laten liggen? De producten die jou kunnen helpen een gezonde levensstijl na te leven, zijn de volgende:

 • Fruit
 • Groenten
 • Volkoren producten (volkoren pasta, brood, crackers)
 • Ongezouten noten en zaden
 • Plantaardige oliën en producten die daarmee gemaakt worden zoals margarine (bv. Becel ProActiv)

Producten die je beter kunt laten liggen als je gezond wil leven, zijn de volgende:

 • Chips
 • Snoep
 • Koekjes
 • Chocolade (behalve pure chocolade met veel cacao)
 • Frisdrank
 • Boter of zoet broodbeleg 

Deze producten bevatten namelijk veel cholesterol en bestaan vooral uit 'slechte' verzadigde vetten. 

     

Tips voor het opstellen van een gezond boodschappenlijstje

Om een gezond boodschappenlijstje samen te stellen en een gezonde leefstijl na te streven, kun je de volgende tips hanteren:

 1. Maak het boodschappenlijstje ruim van tevoren. Merk je dat er iets op is? Schrijf dit dan meteen op een papiertje en leg dit papiertje ergens prominent in huis. Zo maak je gedurende de week jouw boodschappenlijstje compleet en hoef je hier geen tijd meer aan te besteden als je boodschappen gaat doen. 
 2. Controleer je koelkast en voorraadkast: wat is er op en wat is er bijna op? Schrijf deze dingen op je boodschappenlijstje en je weet zeker dat je niets vergeet.
 3. Vraag je bij ieder item op je lijstje af: is dit gezond? Misschien kun je die chocoladekoekjes toch maar beter doorstrepen op je lijstje. Wat je niet in huis haalt, kun je namelijk ook niet eten. 
 4. Vraag je bij ieder item op je lijstje af: is dit de gezondste keuze? Volkoren pasta is bijvoorbeeld gezonder dan gewone pasta en margarine dan weer gezonder dan boter. 

 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…