Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Intuïtief Eten: dit zijn de basisprincipes + win 3 exemplaren van het gelijknamige boek

Nona Heremans
7 min read

Intuïtief eten wil zeggen dat je eet wat en wanneer je wil. Daarbij is het belangrijk om je eigen lichaam, honger en verzadiging aan te voelen. Hoe het juist in zijn werk gaat, las je al in dit artikel. Wij lijsten speciaal voor jou de tien basisprincipes van de hipste foodtrend nog eens op.

1. Zet de dieetbril af

Weg met de dieetboeken en tijdschriftartikelen die je valse hoop geven om snel, makkelijk en blijvend af te vallen. Verzet je tegen de dieetcultuur, die gewichtsverlies toejuicht. Luister niet meer naar de leugens waardoor je je een mislukkeling voelt, elke keer wanneer een nieuw dieet niet werkt en het gewicht er toch weer aankomt. Als je ook maar één sprankje hoop op een nieuw en beter dieet of voedingsschema toelaat, zal het je ervan weerhouden om Intuïtief Eten te herontdekken.

2. Respecteer je honger

Houd je lichaam gevoed met voldoende energie en koolhydraten. Doe je dit niet, dan kun je een oerdrift tot overeten triggeren. Zodra je het moment van extreme honger bereikt, gaan alle goede bedoelingen om beheerst en bewust te eten overboord. Leren om dit eerste biologische signaal te respecteren vormt de basis voor het opnieuw opbouwen van vertrouwen in jezelf en in eten.

3. Sluit vriendschap met eten

Tijd voor een wapenstilstand: stop het gevecht met eten! Geef jezelf onvoorwaardelijke toestemming om te eten. Als je tegen jezelf zegt dat je een bepaald product niet kunt of mag eten, kan dit leiden tot sterke gevoelens van beperking die zich ontwikkelen tot oncontroleerbare, onbedwingbare trek en vaak ook eetbuien. Als je dan eindelijk ‘toegeeft’ en het verboden voedsel eet, zal de eetervaring zo intens zijn dat het meestal resulteert in overeten, gevolgd door enorme schuldgevoelens.

4. Stuur de eetpolitie weg

Zeg luid ‘nee’ tegen gedachten in je hoofd die je vertellen dat je ‘goed’ bezig bent wanneer je zo min mogelijk calorieën eet of juist ‘fout’ wanneer je een stuk chocoladetaart eet. De Eetpolitie houdt toezicht op de onredelijke regels die de dieetcultuur je oplegt. Het politiebureau is diep in je eigen geest gevestigd. Uit de megafoon klinken negatieve opmerkingen, wanhopige zinnen en beschuldigingen die je een schuldgevoel bezorgen. Het wegsturen van de Eetpolitie is een cruciale stap om weer een Intuïtieve Eter te worden.

5. Ontdek de voldoening

Japanners zijn een wijs volk: zich goed voelen is een van hun doelen van gezond leven. Door onze dwangmatige neiging ons aan de dieetcultuur te houden zien we vaak een van de meest basale dingen van het bestaan over het hoofd: het genot en de voldoening van eten. Als je eet wat je echt wilt in een omgeving die uitnodigend is, is dat een heel prettig gevoel en dat draagt sterk bij aan je voldaan en tevreden voelen.

6. Voel je verzadiging

Om je verzadiging te respecteren moet je erop vertrouwen dat je jezelf het eten geeft waar je zin in hebt. Luister naar de signalen van je lichaam die je vertellen dat je geen honger meer hebt en volg de signalen die aangeven dat je lekker vol zit. Pauzeer tijdens het eten en vraag jezelf af hoe het eten smaakt en wat je huidige hongerniveau is.

7. Wees lief voor je emoties

Wees je er allereerst van bewust dat voedselbeperking zowel op lichamelijk als geestelijk vlak kan leiden tot verlies van controle, wat kan aanvoelen als emotioneel eten. Zoek andere manieren om jezelf bij problemen te troosten, gerust te stellen, af te leiden en oplossingen te zoeken. Angst, eenzaamheid, verveling en woede zijn emoties die we allemaal ervaren in ons leven. Elk gevoel heeft zijn eigen trigger en er is voor elk gevoel ook iets wat het weer kan laten verdwijnen of hanteerbaar maakt. Eten lost geen van deze gevoelens op. Het kan op korte termijn troost bieden, afleiden van de pijn of zelfs verdoven, maar eten lost het probleem niet op. Om het probleem op te lossen zul je de bron van de emotie moeten aanpakken.

8. Respecteer je lichaam

Accepteer je genetische blauwdruk. Net zoals een persoon met schoenmaat 40 niet verwacht in maat 38 te passen, is het zinloos (en frustrerend) om een irreële verwachting te hebben over je lichaamsomvang. Waar het om gaat: respecteer je lichaam, zodat je je beter kunt voelen over jezelf. Het is moeilijk om je dieetbril af te zetten als je onrealistisch en kritisch bent over je lichaamsomvang of figuur. Elk lichaam verdient respect.

9. Beweging – voel het verschil

Vergeet fanatieke lichaamsbeweging. Word gewoon actief en voel het verschil. Verplaats je aandacht naar hoe het voelt om je lichaam te bewegen in plaats van je te richten op hoeveel calorieën je verbrandt met lichaamsbeweging. Als je je concentreert op hoe je je voelt tijdens het sporten, energieker bijvoorbeeld, kan dit het verschil maken tussen uit bed stappen voor een stevige ochtendwandeling of op de snoozeknop drukken.

10. Eer je gezondheid met goede voeding

Kies voor eten dat goed is voor je gezondheid, eten dat je lekker vindt en je een goed gevoel geeft. Onthoud dat je niet voortdurend perfecte keuzes hoeft te maken om gezond te zijn. Je zult niet plotseling een tekort aan voedingsstoffen ontwikkelen of ongezond worden van een enkel tussendoortje, een enkele maaltijd of een enkele dag eten. Het gaat erom wat je consequent eet gedurende een langere periode. Vooruitgang, niet perfectie, is wat telt.

Meer lezen? Win 3 exemplaren van Intuïtief Eten!

Wil je graag nog meer te weten komen over intuïtief eten? Dan hebben we goed nieuws, want wij mogen van I am a Foodie drie exemplaren van het boek Intuïtief Eten – waar ook deze tien basisprincipes in uitgelegd staan – wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje in jouw boekenrek te mogen plaatsen? Je leest het hier!

Door Nona Heremans

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…