Meer en meer mensen willen gezonder eten, maar lopen rond
met een heleboel vragen over voeding. Met Gezonde Drukte bundelde ik enkele
veelgestelde vragen in ons nieuwe boek ‘Wat
eten we vanavond? 2’.
1. Je eet meer als je moe bent
Waarheid. Als
je moe bent, heb je minder energie. En waar krijg je energie van? Juist, van
eten. Je zult meer verorberen aan tafel en meer snacken tussendoor, omdat je
hoopt dat je energieniveau hierdoor zal stijgen. Daarbij komt nog dat je
hormoonspiegel ontregeld is als je moe bent. Je maakt meer hongerhormoon aan en
minder verzadigingshormoon. Je zult dus sneller honger of zin hebben en je zal
je minder verzadigd voelen, waardoor je duidelijk meer eet dan op dagen waarop
je je niet moe voelt. Voldoende slapen is dus een belangrijke tip!
2. Fruitsap is beter dan cola
Mythe. We beseffen vaak niet hoeveel suiker we
binnenkrijgen als we onze dorst willen lessen met een lekker drankje. Hoewel we
de hoeveelheid suiker kunnen lezen op het etiket, zijn er weinig mensen die dat
ook effectief doen. In een glas cola zitten bijvoorbeeld 6 suikerklontjes, maar
in een glas sinaasappelsap of fristi vind je er ook vijf terug. In appelsap
zelfs 6,5. Deze drankjes zijn dus niet noodzakelijk beter dan frisdrank.
Op fruitsap staat vaak ‘zonder toegevoegde suiker’, maar dat
wil niet zeggen dat er geen suiker in zit, integendeel. Er zitten een hoop
suikers in die van nature aanwezig zijn in fruit. Deze ‘natuurlijke suikers’
klinken gezonder dan witte tafelsuiker, maar ze geven een even hoge suikerpiek
in ons lichaam. Hoewel vezels ervoor zorgen dat suikers trager in ons bloed
terechtkomen, zijn ze er bij fruitsappen voornamelijk uitgehaald. Het is daarom
beter om een stuk fruit in zijn geheel te eten dan om fruitsap te drinken.
3. Hoe donkerder het brood, hoe gezonder
Mythe, want helaas klopt dat niet altijd. Bakkers
voegen soms moutextract toe voor een donkerbruine kleur. Zo kan het dat je een
donkerbruin brood eet dat toch niet gemaakt is van volle granen en dus vezelarm
is.
4. Mueslirepen en energy balls zijn perfect als tussendoortje
Mythe. In repen en balls zitten weliswaar veel
noten. Die zijn rijk aan goede vetten, eiwitten en vezels. Ze geven een
verzadigd en vullend gevoel, zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel en
zijn goed voor ons brein. Maar wat heel veel mensen uit het oog verliezen is
dat noten heel veel energie bevatten. Niet meer dan een klein handje noten is
op vlak van energie-inname meer dan voldoende als tussendoortje. Dat is dus een
beter idee dan een reep of een ball.
Bovendien maakt de toevoeging van gedroogd fruit, honing of
stroop die repen of balls heel
suikerrijk. Lees dus zeker het etiket om te kijken hoeveel energie de reep
levert en of er extra suiker, honing of gedroogd fruit aan toegevoegd is. Wil
je er toch graag één als tussendoortje, houd er dan rekening mee dat dit heel
energierijke snacks zijn en dat een halve reep ruim voldoende is.
Hella Van Laer is licentiate voedings- en dieetleer (KU Leuven) en erkend
diëtiste, voedingscoach en afslankingsconsulente.
Bovenstaande tekst komt uit het nieuwste boek ‘Wat eten we vanavond? 2’, dat Hella samen met haar collega’s van Gezonde Drukte schreef.
Je vindt in het boek allerlei tips terug om vers en gezond te koken voor het
hele gezin op drukke dagen. Er staan ook een heleboel eenvoudige, lekkere en
gezonde recepten in. Je kan het boek onder andere hier bestellen.
Bekijk ook eens Hella’s site en blog Gezonde
Drukte.