Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Is fruitsap beter dan cola? De waarheid achter 4 beweringen over gezonde voeding

5 min read

Meer en meer mensen willen gezonder eten, maar lopen rond met een heleboel vragen over voeding. Met Gezonde Drukte bundelde ik enkele veelgestelde vragen in ons nieuwe boek ‘Wat eten we vanavond? 2’.

1. Je eet meer als je moe bent

Waarheid.  Als je moe bent, heb je minder energie. En waar krijg je energie van? Juist, van eten. Je zult meer verorberen aan tafel en meer snacken tussendoor, omdat je hoopt dat je energieniveau hierdoor zal stijgen. Daarbij komt nog dat je hormoonspiegel ontregeld is als je moe bent. Je maakt meer hongerhormoon aan en minder verzadigingshormoon. Je zult dus sneller honger of zin hebben en je zal je minder verzadigd voelen, waardoor je duidelijk meer eet dan op dagen waarop je je niet moe voelt. Voldoende slapen is dus een belangrijke tip!

2. Fruitsap is beter dan cola

Mythe. We beseffen vaak niet hoeveel suiker we binnenkrijgen als we onze dorst willen lessen met een lekker drankje. Hoewel we de hoeveelheid suiker kunnen lezen op het etiket, zijn er weinig mensen die dat ook effectief doen. In een glas cola zitten bijvoorbeeld 6 suikerklontjes, maar in een glas sinaasappelsap of fristi vind je er ook vijf terug. In appelsap zelfs 6,5. Deze drankjes zijn dus niet noodzakelijk beter dan frisdrank.

Op fruitsap staat vaak ‘zonder toegevoegde suiker’, maar dat wil niet zeggen dat er geen suiker in zit, integendeel. Er zitten een hoop suikers in die van nature aanwezig zijn in fruit. Deze ‘natuurlijke suikers’ klinken gezonder dan witte tafelsuiker, maar ze geven een even hoge suikerpiek in ons lichaam. Hoewel vezels ervoor zorgen dat suikers trager in ons bloed terechtkomen, zijn ze er bij fruitsappen voornamelijk uitgehaald. Het is daarom beter om een stuk fruit in zijn geheel te eten dan om fruitsap te drinken.

3. Hoe donkerder het brood, hoe gezonder

Mythe, want helaas klopt dat niet altijd. Bakkers voegen soms moutextract toe voor een donkerbruine kleur. Zo kan het dat je een donkerbruin brood eet dat toch niet gemaakt is van volle granen en dus vezelarm is.

4. Mueslirepen en energy balls zijn perfect als tussendoortje

Mythe. In repen en balls zitten weliswaar veel noten. Die zijn rijk aan goede vetten, eiwitten en vezels. Ze geven een verzadigd en vullend gevoel, zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel en zijn goed voor ons brein. Maar wat heel veel mensen uit het oog verliezen is dat noten heel veel energie bevatten. Niet meer dan een klein handje noten is op vlak van energie-inname meer dan voldoende als tussendoortje. Dat is dus een beter idee dan een reep of een ball.

Bovendien maakt de toevoeging van gedroogd fruit, honing of stroop die repen of balls  heel suikerrijk. Lees dus zeker het etiket om te kijken hoeveel energie de reep levert en of er extra suiker, honing of gedroogd fruit aan toegevoegd is. Wil je er toch graag één als tussendoortje, houd er dan rekening mee dat dit heel energierijke snacks zijn en dat een halve reep ruim voldoende is.

Hella Van Laer is licentiate voedings- en dieetleer (KU Leuven) en erkend diëtiste, voedingscoach en afslankingsconsulente.

Bovenstaande tekst komt uit het nieuwste boek ‘Wat eten we vanavond? 2’, dat Hella samen met haar collega’s van Gezonde Drukte schreef. Je vindt in het boek allerlei tips terug om vers en gezond te koken voor het hele gezin op drukke dagen. Er staan ook een heleboel eenvoudige, lekkere en gezonde recepten in. Je kan het boek onder andere hier bestellen.

Bekijk ook eens Hella’s site en blog Gezonde Drukte.

Hella Van Laer
Door Hella Van Laer
Gezondheid

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…