Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Kaal worden en haaruitval bij mannen

Olivier
5 min read

Veel mannen die ouder worden, verliezen hun haren. Het gebeurt zeker niet bij iedere man, maar een groot deel van de mannen van rond de 50 jaar heeft in ieder geval veel minder haren dan tientallen jaren geleden. Sommige mannen worden pas kaal op hun tachtigste, maar er zijn ook mannen die hun eerste haren beginnen te verliezen als ze twintig zijn. Dit alles heeft te maken met kaalheid en haaruitval bij mannen: een natuurlijk proces dat je helaas niet tegen kunt gaan.

Op deze pagina lees je meer over kaal worden en haaruitval bij mannen. Zo lees je wat kaalheid precies inhoudt, wat de mogelijke oorzaken van haaruitval bij mannen zijn en welke fabels er allemaal verspreid zijn over haaruitval en kaalheid bij mannen.

Kaalheid bij mannen: een korte introductie

Kaalheid ontstaat als direct gevolg van haaruitval. Iedereen heeft te maken met haaruitval en iedereen verliest haar, maar bij mannen die te maken hebben met kaalheid vallen er meer haren uit dan dat er weer aangroeien. Haaruitval is een natuurlijk proces: bij gezonde mensen blijft iedere haar ongeveer drie tot vijf jaar in de hoofdhuid zitten. In deze periode vindt haargroei plaats. Als de haar uitgevallen is, blijft het haar ongeveer drie maanden leeg en dus zonder haar achter. Vervolgens komt er een nieuwe haar uit het haarzakje en herhaalt de cyclus van drie tot vijf jaar zich weer.

Bij iedereen, zowel bij mannen als bij vrouwen, vallen er ongeveer 50 tot 100 haren per dag uit. Dit lijkt veel, maar je hebt 100.000 tot 150.000 haarzakjes op je hoofd en dus nog veel haren over als er 100 haren uitvallen. Vallen er meer dan 100 haren per dag uit, dan spreek je over overmatige haaruitval. Worden de uitgevallen haren vervolgens niet vervangen door nieuwe haren en blijven de haarzakjes ook na de rustperiode van drie maanden leeg, dan spreek je over kaalheid.

De oorzaken van haaruitval en kaalheid

Er zijn diverse mogelijke oorzaken aan te wijzen voor kaalheid bij mannen. De belangrijkste mogelijke oorzaken, zijn de volgende:

  • Het hormoon dihydrotestosteron. Bij mannen zorgt dit hormoon voor zaken als erfelijke kaalheid, inhammen op het hoofd en een kale plek op de kruin. Bij vrouwen komt het hormoon minder voor, waardoor vrouwen minder vaak last hebben van haaruitval.
  • Pleksgewijze haaruitval na spanningen. Er ontstaan plotseling kale plekken op het hoofd, in de wenkbrauwen of op andere (harige) lichaamsdelen. Het geneest vanzelf, maar niet als er al volledige kaalheid is ontstaan door de pleksgewijze haaruitval.
  • Tijdelijke haaruitval door koorts, bij een geslachtsziekte, door een psychische aandoening of door het gebruik van bepaalde medicijnen (als bijwerking).
  • Haaruitval door trekken aan het haar.

Tot slot kunnen er ook kale plekken ontstaan door verbrandingen, verwondingen, infecties of bestraling van de huid. Heb je te maken met kale plekke door dit soort problemen, dan kan het haar op deze plekken niet meer terug groeien.

De meeste mannen die last hebben van haaruitval en kaalheid hebben hiermee te maken door het hormoon dihydrotestosteron, dat bij veel mannen voorkomt.

Fabels over haaruitval en kaalheid

Op het internet zijn veel fabels te lezen over haaruitval en kaalheid bij mannen. De belangrijkste fabels worden in onderstaande alinea’s beschreven.

Je moet je haar niet te veel kammen als je kaal wordt

Wat je van buitenaf met je haar doet, heeft bijna nooit effect op de haargroei. Door je haar minder te kammen, kun je dus niet voorkomen dat er meer haren uitvallen en je kaal wordt. Sterker nog: het masserende effect van een borstel is goed voor de bloedsomloop van de hoofdhuid en kan ook een positief effect hebben op je haren.

Je kunt zien of je kaal wordt door naar familie van de moederskant te kijken

Dit is een fabel die veel verteld wordt en die veel mensen voor waarheid aan zien, maar kaalheid is helemaal niet erfelijk bepaald. De genen die kaalheid veroorzaken zijn wel erfelijk, maar deze genen kun je zowel via je vader als via je moeder krijgen. Echter, omdat meerdere genen een rol spelen in het haarverlies en deze bij ieder mens opnieuw door elkaar geschud worden, kun je niet naar je familie kijken en zeggen of je wel of niet kaal wordt.

Je wordt sneller kaal als je een helm draagt

Tot slot is er nog de fabel dat je sneller kaal wordt als je regelmatig een helm op je hoofd zet. Een geruststelling voor de scooter- en motorrijders: van het dragen van een helm word je niet sneller kaal. De helm zit namelijk aan de buitenkant van het haar, want net zoals bij het borstelen van het haar geen effect heeft op wat er aan de binnenkant van de haarzakje gebeurt. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…