Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Haaruitval symptomen

shana
3 min read

In de meeste gevallen is haaruitval een natuurlijk proces waar ieder mens, vroeg of laat, in zekere mate mee te maken krijgt. Onder normale omstandigheden verlies je gemiddeld honderd hoofdharen op een dag. Dit neemt echter niet weg dat veel jonge mannen (soms al vanaf hun twintigste levensjaar) meer haren gaan verliezen. Dit de regel speelt hierbij erfelijkheid een belangrijke rol. Haren vallen dan voornamelijk uit rondom de kruin en bij de slapen.

Helaas kan deze vorm van haarverlies ook bij vrouwen ontstaan. Over het algemeen zal de haaruitval dan op een wat latere leeftijd pas beginnen en bovendien de volledige haardos uitdunnen in plaats van slechts sommige plaatsen aan te doen zoals bij mannen het geval is.

In bepaalde gevallen kunnen aandoeningen van de haren, het gebruik van medicijnen of het ondergaan van medische behandelingen ook haaruitval veroorzaken bij zowel mannen als vrouwen. De ernst van de haaruitval is niet voor iedereen gelijk en hangt vaak sterk af van de oorzaak. Zo kunnen bepaalde medicijnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je haren snel uitvallen en bij wijze van spreken met bosjes op je kussen liggen als je ’s ochtends wakker wordt.

Symptomen van haaruitval

Het verliezen van behoorlijk wat haren op een dag is op zich geen reden om je ongerust te maken. Op het moment dat haaruitval in je familie veel voorkomt de kans behoorlijk groot dat dit erfelijk bepaald is.

Indien je je zorgen maakt over het aantal haren dat je elke dag weer verliest dan kun je een simpel testje uitvoeren om een indruk te krijgen van de ernst van het probleem. Op die manier kan bovendien worden vastgesteld of je haaruitval wellicht afwijkend is van het gemiddelde. De test kun je zelf gemakkelijk uitvoeren door gedurende een week elke dag alle haren die uitvallen te verzamelen Vervolgens tel je iedere dag de verzamelde haren om zo een aardig beeld te krijgen van de mate van haaruitval. Indien je haaruitval (sterk) afwijkt van het gemiddeld van honderd exemplaren op een dag dan kun je dit eventueel met je huisarts te bespreken.

Om te beoordelen of er een verandering is opgetreden, met betrekking tot de haaruitval, kun je dit testje na verloop van tijd nog een keer uitvoeren en het resultaat vergelijken met de eerdere aantallen uitgevallen haren. Hierbij dien je overigens wel rekening te houden met het feit dat de verschillende jaargetijden ook een zekere invloed uitoefenen op het aantal haren dat je dagelijks verliest. In de herfst zijn er dat bijvoorbeeld meestal meer dan in de zomer.

Naar de dokter

Een bezoek aan je huisarts is zeker aan te raden op het moment dat je opeens veel last krijgt van haarverlies en/of wanneer de haaruitval zich samen met andere klachten manifesteert. Dergelijke andere klachten kunnen onder andere de volgende zijn:

  • Anemie, ofwel bloedarmoede,
  • Ondervoeding,
  • Een verhoogde lichaamstemperatuur (koorts),
  • Verlies van lichaamsgewicht zonder een duidelijk aanwijsbare reden,
  • Een algemeen gevoel van ziek zijn hebben,
  • Het verlies van haren een bijwerking is van het gebruik van bepaalde medicatie
Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…