Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De kracht van thee: feiten & fabels

Camille
3 min read

Het is bekend dat thee drinken goed is voor de gezondheid is en dat sommige theesoorten geneeskrachtige kwaliteiten bezitten. Maar de ene theesoort is de andere niet, en zo zijn er tal van opmerkelijke bijzonderheden te benoemen. Ontdek de feiten & fabels omtrent de kracht van thee.

Fabel 1: Van thee kun je geen overdosering krijgen

Het is een fabel dat je van thee geen overdosering kan krijgen. Ondanks het feit dat thee voornamelijk uit water bestaat, is het wel verstandig om te letten om wat voor soort thee het gaat. Verschillende soorten kruidenthee hebben geneeskrachtige en zuiverende werkingen waar het lichaam bij overmatig gebruik uitgeput van kan raken.

Fabel 2: Thee bevat geen cafeïne

Ook dit is een fabel. Thee bevat namelijk wel cafeïne, alleen krijgt het in thee de benaming theïne. Dit stofje heeft exact dezelfde uitwerking als cafeïne en kan in een hoge dosis zorgen voor concentratieproblemen.

Fabel 3: Té heet water verpest je thee

De temperatuur van het water beïnvloedt de smaak van de thee en de werking van de ingrediënten. Het is echter wel een fabel dat té heet water je thee verpest. Bovendien is een temperatuur indicatie slechts een advies. Uiteindelijk is iedereen vrij om te bepalen hoe sterk of flauw de gebrouwen thee het lekkerst is.

Feit 1: Kruidenthee is geen echte thee

Echte theeexperts zullen je er snel voor op de vingers tikken. Er is namelijk een wereld van verschil tussen kruidenthee en ‘gewone’ thee. In het eerste geval spreken we meestal van thee dat gemaakt is van gedroogde bloemen en kruiden. Echte thee is echter altijd uitsluitend van de theeplant ‘Camellia sinensis’ afkomstig. De vier bekendste theesoorten (zwarte, witte, oolong en groene thee) worden hier allemaal uit onttrokken.

Feit 2: Meer dan 2000 soorten!

Als je alle kruidenthee varianten en echte ‘thee’ brouwsels bij elkaar zou optellen, komt de teller ruim over de 2000! Dit is niet zo gek, omdat thee na water wereldwijd het meest gedronken drankje is. In sommige culturen is het zelfs een ‘must’ om thee te serveren als teken van gastvrijheid.

Feit 3: Thee uitsluitend als medicijn

Eeuwenlang werd thee in het Oosten alleen als medicijn toegediend aan patiënten. Het heeft lang geduurd voordat het een dagelijkse drank werd voor jong en oud. Wereldwijd worden er dagelijks liters en liters aan thee gedronken. Om de dorst te lessen, maar ook wel puur voor het genot.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…