Overlegcomité: mondmaskers mogen af op openbaar vervoer
Het Overlegcomité heeft de coronabarometer, die sinds maart dit jaar op code geel stond, gedeactiveerd. De belangrijkste gevolgen: vanaf maandag 23 mei verdwijnt de...
Inhoud
Heb jij ook super leuke collega’s waarmee je samen eens goed kan lachen? Nieuw onderzoek toont aan dat lachen op de werkvloer de productiviteit kan verhogen. Het lijkt misschien alsof je niet aan het werk bent, maar door samen te lachen zullen je prestaties spectaculair verbeteren.
Zo goed als alle werknemers worden extra gemotiveerd om harder te werken als ze af en toe eens kunnen lachen.
Zelfs werkgevers zijn het erover eens. Werknemers werken beduidend beter na te hebben gelachen met hun collega’s.
Lachen is belangrijk, maar waarom er gelachen wordt is minstens even belangrijk. Het moet steeds om ‘positieve humor’ gaan. Pest- en roddel gedrag is contraproductief.
Maar af en toe lachen omdat je collega zich misspreekt of omdat iemand struikelt moet zeker kunnen. Tenminste, de grapjes mogen niet de bedoeling hebben om iemand te kwetsen.
Tot voor kort dachten werkgevers dat werknemers die lachen vooral veel tijd verliezen. Deze studie brengt daar verandering in.
Sommige werkgevers gebruiken nu al humor op de werkvloer om de productiviteit te verhogen. Ze moedigen humor aan, vertellen zelf soms een grapje of ze laten hun collega’s naar een grappig audiofragment luisteren.
Dat komt de productiviteit ten goede en zo is iedereen blij.
De psychologie heeft al jaren depressies, angsten en trauma’s bestudeerd. De positive psychologie wil nu ook dingen bestuderen die ons leven aangenaam maken.
Humor is daar een belangrijk onderdeel van. Positieve humor, waarbij niemand uitgelachen wordt, is erg effectief om het werk aangenaam en productief te maken. Maar dat wisten jij en je collega’s al langer, niet?
Het Overlegcomité heeft de coronabarometer, die sinds maart dit jaar op code geel stond, gedeactiveerd. De belangrijkste gevolgen: vanaf maandag 23 mei verdwijnt de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon