Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Lachende collega’s werken harder

Bram
3 min read

Heb jij ook super leuke collega’s waarmee je samen eens goed kan lachen? Nieuw onderzoek toont aan dat lachen op de werkvloer de productiviteit kan verhogen. Het lijkt misschien alsof je niet aan het werk bent, maar door samen te lachen zullen je prestaties spectaculair verbeteren.

Het effect van humor op het werk

Zo goed als alle werknemers worden extra gemotiveerd om harder te werken als ze af en toe eens kunnen lachen.

Zelfs werkgevers zijn het erover eens. Werknemers werken beduidend beter na te hebben gelachen met hun collega’s.

Collega’s moeten om de juiste dingen lachen

Lachen is belangrijk, maar waarom er gelachen wordt is minstens even belangrijk. Het moet steeds om ‘positieve humor’ gaan. Pest- en roddel gedrag is contraproductief.

Maar af en toe lachen omdat je collega zich misspreekt of omdat iemand struikelt moet zeker kunnen. Tenminste, de grapjes mogen niet de bedoeling hebben om iemand te kwetsen.

Lachende collega's
Lachende collega’s

Lachen is geen tijdverlies

Tot voor kort dachten werkgevers dat werknemers die lachen vooral veel tijd verliezen. Deze studie brengt daar verandering in.

Sommige werkgevers gebruiken nu al humor op de werkvloer om de productiviteit te verhogen. Ze moedigen humor aan, vertellen zelf soms een grapje of ze laten hun collega’s naar een grappig audiofragment luisteren.

Dat komt de productiviteit ten goede en zo is iedereen blij.

Het belang van positieve psychologie en positieve humor

De psychologie heeft al jaren depressies, angsten en trauma’s bestudeerd. De positive psychologie wil nu ook dingen bestuderen die ons leven aangenaam maken.

Humor is daar een belangrijk onderdeel van. Positieve humor, waarbij  niemand uitgelachen wordt, is erg effectief om het werk aangenaam en productief te maken. Maar dat wisten jij en je collega’s al langer, niet?

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…