Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Let op voor tekenencefalitis als je deze zomer op reis gaat in Europa

Gezond.be
4 min read

Steeds meer mensen in Europa raken besmet met de virusziekte tekenencefalitis. Reis je deze zomer naar een risicogebied en heb je buitenactiviteiten op de planning staan, dan wordt aangeraden om jezelf te beschermen.

Bij een tekenbeet hecht de teek zich vast in de huid en zuigt hij bloed op. Een teek die besmet is met tekenencefalitis of TBE kan de ziekte overdragen van zodra hij zich vasthecht in de huid. In tegenstelling tot de ziekte van Lyme, helpt het dus niet om het diertje snel te verwijderen om de kans op besmetting te verkleinen. Een besmette teek draagt het virus meteen over op mensen en kan een hersenvliesontsteking of een infectie van het ruggenmerg veroorzaken.

Risicogebieden

TBE komt voor in minstens 27 Europese landen, waaronder ook enkele populaire vakantielanden zoals Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Duitsland, Kroatië, Noorwegen en Zweden. Wie naar een risicogebied reist en in de natuur gaat wandelen, sporten of kamperen, loopt het risico om gebeten te worden door een een teek. In gebieden waar teken met het TBE-virus voorkomen, blijkt negen procent van de diertjes besmet. In België is het risico op infect gelukkig zeer klein, maar in heel Europa lopen jaarlijks zo’n 10.000 mensen de ziekte op. Jezelf beschermen wordt daarom sterk aangeraden.

Tekenencefalitis versus ziekte van Lyme

We zijn allemaal vertrouwd met het risico op tekenbeten en de mogelijkheid om daarbij de ziekte van Lyme op te lopen. Een beet van een besmette teek geeft uitslag in de vorm van rode kringen op de huid. Hoe sneller de teek verwijderd wordt, hoe kleiner de kans op besmetting. Krijg je symptomen als koorts, hoofdpijn en vermoeidheid, dan ga je best naar de dokter. Omdat de ziekte van Lyme veroorzaakt wordt door een bacterie, zal de dokter in de meeste gevallen een antibioticakuur voorschrijven die de ziekte vaak snel en succesvol bestrijdt. Wordt de ziekte niet behandeld, dan kan dat leiden tot gewrichtspijn en ernstige neurologische problemen.

Tekenencefalitis wordt – in tegenstelling tot de ziekte van Lyme – veroorzaakt door een virus. Het kan levensbedreigend – en in sommige gevallen zelfs dodelijk – zijn. Een teek die drager is van het virus kan de ziekte meteen overdragen bij het vastbijten in de huid. TBE is in de beginfase moeilijk vast te stellen omdat er geen huiduitslag is en de symptomen in twee fases verlopen.

In de eerste fase heb je meestal koorts, spierpijn en hoofdpijn. Wanneer de eerste symptomen verdwenen zijn, kunnen ernstige symptomen opduiken na ongeveer twee weken. Zo kan de virale infectie de hersenen en het ruggenmerg aantasten. Omdat er geen specifieke behandeling bestaat tegen TBE, is infectie voorkomen het allerbelangrijkste.

Jezelf beschermen

Reis je naar een risicogebied, informeer jezelf dan goed. Op wanda.be vind je alvast alle noodzakelijke informatie. Je kunt opzoeken waar TBE voorkomt en je lees hoe je jezelf kunt beschermen. Verder vind je ook informatie over insectenwerende producten en het vaccin tegen tekenencefalitis. Dat laatste wordt aangeraden voor wie naar een gebied reist waar het het TBE-virus frequent voorkomt.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…