Moeten we binnenkort ook onze huisdieren vaccineren? Wetenschappers zeggen van wel!
Het coronavirus kan een groot aantal diersoorten besmetten, waaronder katten, honden en andere huisdieren. Vaccineren we ze dan best ook? Het zou in de...
Inhoud
Een liesblessure is ontzettend vervelend. Je kunt er veel pijn van hebben en het kan je flink belemmeren in je dagelijks leven. Dat is soms erg lastig. Heb je pijn in je lies, maar weet je niet zeker of je last hebt van een liesblessure? Lees dan hier wat de symptomen zijn. Weet je zeker dat je last hebt van een liesblessure? Dan lees je hier ook hoe deze kan worden behandeld.
Een liesblessure kan zich voordoen in chronische en in acute vorm. Wanneer je last hebt van een acute liesblessure, betekent dit dat een van de spieren aan de binnenkant van je bovenbenen, ook wel adductoren genoemd, is gescheurd of verrekt. Dit gebeurt plotseling, bij een te grote krachtsinspanning of wanneer de spieren te ver worden opgerekt.
Een chronische blessure is een ontsteking van de peesaanhechting. Dit ontstaat niet plotseling, maar geleidelijk. De spieren zijn overbelast geraakt doordat er te vaak te veel kracht op is komen te staan of doordat er teveel repeterende bewegingen mee worden gemaakt. Eigen is de term ‘overbelast’ en wat te gemakkelijke uitdrukking. In elk geval is de spier lange tijd verkeerd gebruikt.
Wanneer je een acute liesblessure krijgt, dan doet dat onmiddellijk erg veel pijn. Je herkent een acute liesblessure aan de volgende symptomen:
Net als bij brandwonden, wordt de zwaarte van de blessure duidelijk gemaakt door middel van graden, waarbij de eerste staat voor een verrekte spier zonder zichtbare scheur. Bij de tweede graad is een kleine scheur te zien in de spieren. Graad 3 vormt de meest ernstige vorm van deze aandoening, waarbij de spier in zijn geheel is gescheurd. De meeste vormen van liesblessure vallen onder graad 1 of 2.
Heb je geen plotselinge, felle pijn, maar wel last van pijn in je lies, dan kan het zijn dat er sprake is van een chronische liesblessure. Zoals gezegd kan deze ontstaan wanneer je de spieren aan de binnenkant van je bovenbenen regelmatig te zeer belast. Een chronische liesblessure, of ontsteking, is te herkennen aan de volgende symptomen:
Het eerste dat erg van belang is bij de behandeling van een spierscheur of verrekking, is de eerste hulp die wordt verleend. Zorg ervoor dat de pijnlijke plek zo snel en zo goed mogelijk wordt gekoeld, dat je niet meer op het been leunt en dat er een drukverband wordt aangelegd.
Na de eerste periode richt de behandeling zich voornamelijk op rust en herstel. De eerste week tot twee weken dient het been volledige rust te krijgen. Wanneer de ergste zwelling en pijn zijn verdwenen, kun je het gebruik van het been weer langzaam opbouwen. Je begint door weer langzaam op je been te steunen, zo nodig met behulp van krukken. Je kunt zo steeds meer kracht zetten op je benen, totdat je weer normaal kunt lopen. Als dat gaat, kun je weer langzaam wat meer gaan bewegen. Dat is goed voor de doorbloeding. Ga bijvoorbeeld fietsen of heel rust aan joggen. Na een tijdje kun je de intensievere belasting weer gaan opbouwen.
Zorg er altijd voor dat er zo snel mogelijk door een arts naar wordt gekeken. Vervolgens kun je van een fysiotherapeut tips en voorbeeldoefeningen aangereikt krijgen voor het beste en snelste herstel.
Wanneer je last hebt van chronische pijn, ga dan eerst naar je huisarts. Deze zal je vertellen wat je in eerste instantie kunt doen. Meestal is dat rust nemen en koelen, soms krijg je alvast bepaalde spieroefeningen mee die je kunt doen. Als de pijn aanhoudt, kan de huisarts je doorsturen naar een fysiotherapeut of manuele therapeut. Er zijn ook therapeuten die gespecialiseerd zijn in ontstekingspijn van de lies. Hier zal een behandeling gestart worden op basis van hun professionele visie. Mocht dit niet baten, dan kun je ervoor kiezen om naar een andere professional te gaan.
Het coronavirus kan een groot aantal diersoorten besmetten, waaronder katten, honden en andere huisdieren. Vaccineren we ze dan best ook? Het zou in de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon