Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Liesblessure: Symptomen en Behandeling

Olivier
5 min read

Een liesblessure is ontzettend vervelend. Je kunt er veel pijn van hebben en het kan je flink belemmeren in je dagelijks leven. Dat is soms erg lastig. Heb je pijn in je lies, maar weet je niet zeker of je last hebt van een liesblessure? Lees dan hier wat de symptomen zijn. Weet je zeker dat je last hebt van een liesblessure? Dan lees je hier ook hoe deze kan worden behandeld.

Acute en chronische blessure

Een liesblessure kan zich voordoen in chronische en in acute vorm. Wanneer je last hebt van een acute liesblessure, betekent dit dat een van de spieren aan de binnenkant van je bovenbenen, ook wel adductoren genoemd, is gescheurd of verrekt. Dit gebeurt plotseling, bij een te grote krachtsinspanning of wanneer de spieren te ver worden opgerekt.

Een chronische blessure is een ontsteking van de peesaanhechting. Dit ontstaat niet plotseling, maar geleidelijk. De spieren zijn overbelast geraakt doordat er te vaak te veel kracht op is komen te staan of doordat er teveel repeterende bewegingen mee worden gemaakt. Eigen is de term ‘overbelast’ en wat te gemakkelijke uitdrukking. In elk geval is de spier lange tijd verkeerd gebruikt.

Symptomen van acute liesblessure

Wanneer je een acute liesblessure krijgt, dan doet dat onmiddellijk erg veel pijn. Je herkent een acute liesblessure aan de volgende symptomen:

 • Scherpe pijn in de lies of bovenaan de benen aan de binnenkant
 • Stijf en hard aanvoelen van de binnenkant van de bovenbenen
 • Het is pijnlijk om met je handen op de binnenzijde van je bovenbeen of op het schaambeen te duwen
 • Wanneer je de liesspieren aanspant door de bovenbenen naar binnen te duwen, doet dit erg pijn
 • Eventueel blauwe plek en kleine zwelling
 • Soms is er zelfs een kuiltje te zien of te voelen

Net als bij brandwonden, wordt de zwaarte van de blessure duidelijk gemaakt door middel van graden, waarbij de eerste staat voor een verrekte spier zonder zichtbare scheur. Bij de tweede graad is een kleine scheur te zien in de spieren. Graad 3 vormt de meest ernstige vorm van deze aandoening, waarbij de spier in zijn geheel is gescheurd. De meeste vormen van liesblessure vallen onder graad 1 of 2.

Symptomen van chronische liesblessure

Heb je geen plotselinge, felle pijn, maar wel last van pijn in je lies, dan kan het zijn dat er sprake is van een chronische liesblessure. Zoals gezegd kan deze ontstaan wanneer je de spieren aan de binnenkant van je bovenbenen regelmatig te zeer belast. Een chronische liesblessure, of ontsteking, is te herkennen aan de volgende symptomen:

 • Pijn in de lies of de onderzijde van de binnenkant van het schaambeen, deze straalt vaak uit naar de (binnenkant van de) bovenbenen
 • Pijn na het sporten
 • Pijn is in rusttoestand vaak het ergst
 • Wanneer je het pijnlijke been naar het andere been toe duwt, verergert dit de pijn
 • Uitstraling naar onderbuik of geslachtsdelen (niet altijd aanwezig)
 • Het gehele bovenbeen voelt hard en gespannen aan (meestal pas na een tijdje)
 • Bij een ontsteking is er meestal sprake van een meer zeurende en aanhoudende pijn, in plaats van een felle pijn die plotseling ontstaat.

Behandeling van de acute vorm

Het eerste dat erg van belang is bij de behandeling van een spierscheur of verrekking, is de eerste hulp die wordt verleend. Zorg ervoor dat de pijnlijke plek zo snel en zo goed mogelijk wordt gekoeld, dat je niet meer op het been leunt en dat er een drukverband wordt aangelegd.

Na de eerste periode richt de behandeling zich voornamelijk op rust en herstel. De eerste week tot twee weken dient het been volledige rust te krijgen. Wanneer de ergste zwelling en pijn zijn verdwenen, kun je het gebruik van het been weer langzaam opbouwen. Je begint door weer langzaam op je been te steunen, zo nodig met behulp van krukken. Je kunt zo steeds meer kracht zetten op je benen, totdat je weer normaal kunt lopen. Als dat gaat, kun je weer langzaam wat meer gaan bewegen. Dat is goed voor de doorbloeding. Ga bijvoorbeeld fietsen of heel rust aan joggen. Na een tijdje kun je de intensievere belasting weer gaan opbouwen.

Zorg er altijd voor dat er zo snel mogelijk door een arts naar wordt gekeken. Vervolgens kun je van een fysiotherapeut tips en voorbeeldoefeningen aangereikt krijgen voor het beste en snelste herstel.

Behandeling van een ontsteking

Wanneer je last hebt van chronische pijn, ga dan eerst naar je huisarts. Deze zal je vertellen wat je in eerste instantie kunt doen. Meestal is dat rust nemen en koelen, soms krijg je alvast bepaalde spieroefeningen mee die je kunt doen. Als de pijn aanhoudt, kan de huisarts je doorsturen naar een fysiotherapeut of manuele therapeut. Er zijn ook therapeuten die gespecialiseerd zijn in ontstekingspijn van de lies. Hier zal een behandeling gestart worden op basis van hun professionele visie. Mocht dit niet baten, dan kun je ervoor kiezen om naar een andere professional te gaan.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…