Je hebt er vast weleens van gehoord: een liesblessure. Aardig wat sporters hebben hier al eens mee te maken gehad. Wat is een liesblessure precies, hoe kan het ontstaan en vooral, hoe voorkom je het? Deze tekst probeert je zo goed mogelijk te helpen bij het beantwoorden van al deze vragen.
Wat is een liesblessure?
Je liezen zijn de twee huidplooien die de grens vormen tussen de bovenbenen en het onderlijf. Een liesblessure is dan ook een blessure van de spieren die zich hier in de buurt bevinden, aan de binnenkant van je bovenbenen. Deze spieren heten ook wel adductoren. Er bestaan twee soorten liesblessures: de acute liesblessure en de chronische liesblessure. Deze worden hier beneden verder toegelicht.
Acute liesblessure
Een acute vorm van liesblessure kan bestaan uit een verrekking van een van deze spieren, maar het kan ook zijn dat een van deze spieren geheel of gedeeltelijk is gescheurd. Meestal gebeurt dit bij de overgang van de pees naar de spier, of op de plaats waar de pees zich aan het schaambeen hecht. Een pees is een overgang van een spier naar het bot, waarmee de spieractiviteit naar het bot wordt overgedragen. Bij een acute blessure voel je direct een scherpe pijn in de lies of aan de binnenzijde van de bovenbenen. Het kan zijn dat de huid rond deze plek een paar dagen later blauw en/of dik wordt. Het kan zelfs zijn dat er een kuiltje te zien of te voelen is, maar dat gebeurt alleen bij zeer ernstige vormen van liesblessure.
Chronische vorm
Een meer chronische vorm van liesblessure bestaat meestal uit een ontsteking van de plaats waar de pees aan het bot vastzit. Dit wordt met een moeilijk woord ook wel enthesopathie, of aanhechtingspijn, genoemd. Je hebt dan vaak last van stijfheid en een soort zeurende pijn. Dit soort pijn kan ook op andere plaatsen voorkomen, waar het meestal veel gebruikelijker is, zoals in de schouders en armen, bijvoorbeeld bij RSI.
Het ontstaan van een liesblessure
Een acute liesblessure ontstaat meestal doordat je een plotselinge beweging maakt die verkeerd of te groot is, waardoor de spier dit niet kan opvangen. Daardoor kan de spier scheuren of zich verrekken.
Enthesopathie kan ontstaan doordat de spieren en pezen overbelast worden. Dit kan gebeuren wanneer je de spieren te zwaar belast of wanneer je er vaak repeterende bewegingen mee maakt.
Grote belasting en verkeerde beweging
Een liesblessure ontstaat meestal tijdens het sporten. Bij tennis is dit bijvoorbeeld een veelgehoorde klacht. Spelers proberen dan bijvoorbeeld nog net een bal te slaan die wat verder van het lichaam komt, door één been heel ver opzij te zetten om zo ver mogelijk richting de kant van de bal te kunnen gaan hangen. Wanneer je beide benen hier te ver mee uit elkaar zet, waardoor je in een soort split terechtkomt, kun je hier de spier mee verrekken of scheuren. Ook een chronische blessure ontstaat vaak tijdens het sporten, bijvoorbeeld als je in rap tempo snelheid maken en afremmen afwisselt. Maar ook wanneer je niet sport kun je een liesblessure oplopen door een verkeerde beweging te maken. Kijk daar altijd goed voor uit, want als je eenmaal een liesblessure hebt opgelopen, ben je er nog niet zomaar vanaf.
Een blessure van de lies voorkomen
Wil je een blessure van de lies voorkomen, dan moet je er eigenlijk vooral voor zorgen dat je niet te vaak te veel spanning zet op de lies. Maak geen repeterende bewegingen waarbij er te veel spanning op de spier komt te staan en zorg er ook voor dat je geen plotselinge beweging maakt met dit deel van je lichaam. Probeer zoveel mogelijk rustig te bewegen. Wanneer je sport is een liesblessure soms moeilijk te voorkomen, vooral wanneer je vaak veel kracht moet zetten met spieren in deze omgeving. Als je gaat sporten, zowel bij het trainen, als bij een wedstrijd, is het belangrijk om te zorgen voor een goede warming-up. Daardoor worden de spieren goed warm voordat je ze intensiever gaat gebruiken of er te veel kracht mee gaat zetten.
Wanneer je spieren goed warm zijn kunnen ze meer aan dan wanneer je ze niet opgewarmd hebt van tevoren. Je trainer kan je tips geven voor de juiste oefeningen tijdens de warming-up, maar deze zijn ook te vinden op internet. Probeer daarnaast te zorgen voor voldoende rust voor je lichaam. Na een periode van intensief gebruik, heeft je lichaam voldoende rust nodig om te kunnen herstellen.
Andere oorzaken van pijn in de lies
Naast een blessure aan de pezen en spieren, kunnen er ook nog andere oorzaken zijn wanneer je pijn hebt aan je lies. Enkele voorbeelden van situaties waarin je pijn in de lies kunt ervaren:
- Schimmelinfectie bij de geslachtsdelen
- Blaasontsteking of nierbekkenontsteking
- Liesbreuk
- Heupproblemen
- Slijmbeursontsteking