Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Ook mannen kunnen in de m(p)enopauze belanden

3 min read

Ook mannen kunnen last hebben van stemmingswisselingen, een slecht humeur of opvliegers…

Ik post deze info omdat ik meermaals tijdens menopauzeconsulten de vraag krijg of mannen ook in de p(m)enopauze komen… van dames maar ook van de partners die samen met hun vrouw op consult komen.
Bij de menopauze denken we steevast aan vrouwen… Maar ook mannen komen in de overgang.

Hormonale veranderingen zijn een natuurlijk onderdeel van het natuurlijk verouderingsproces bij vrouwen én mannen. In tegenstelling tot de snelle afname van hormonen bij vrouwen in de menopauze, verandert de mannelijke hormoonspiegel geleidelijk.

Bij mannen wordt deze periode, de mannelijke menopauze, de “penopauze” of de “andropauze” genoemd. Het is ook voor mannen belangrijk de tekens en symptomen te herkennen en behandelingsopties af te wegen.

Bij mannen daalt het testosteronniveau jaarlijks met 1% vanaf 30jr. Deze geleidelijke daling gebeurt echter over een periode van vele jaren (in tegenstelling tot de snelle daling bij vrouwen) en de gevolgen zijn ook niet altijd even duidelijk. Tussen de 40 en 70 jaar ervaart 12%van de mannen lichamelijke klachten als gevolg van de deze testosterondaling. Mannen kunnen ook last hebben van opvliegers, zweetaanvallen, een lager libido, plotse sombere buien, verminderde spierkracht of minder energie.

Sedentair gedrag (té weinig beweging), roken, alcoholgebruik en gewichtstoename zijn allemaal factoren die de symptomen kunnen doen verergeren. Schildklierproblemen, depressies, slaapapneu, bijwerkingen van medicatie kunnen ook een invloed hebben op het testosteronniveau en klachten veroorzaken.

Tips

  • Gezonde lifestyle (voor oa het behoud van kracht, energie en spiermassa). Heeft tevens een positieve invloed op stemming en slaap.
  • Sporten / beweging
  • Minder roken of nog beter algemene rookstop
  • Zoek zeker professionele hulp bij depressie, neerslachtigheid (dikwijls zoeken mannen hun soelaas in alcohol en dat is uiteraard niet ok)
  • Gebruik “nooit” op eigen houtje kruidensuppletie of online aangekochte medicatie (kan uiterst gevaarlijk zijn)!

Raadpleeg bij klachten, symptomen of vragen de huisarts, uroloog of androloog of vraag advies aan je menopauzeconsulente. Vind een menopauzeconsulente bij jou in de buurt via  www.menofocus.be

Bekijk zeker ook Chris’ website www.menobalans.be voor meer info!

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…