Geschreven met input van Folderbode.be
In steeds meer supermarkten wordt de Nutri-Score van een product nadrukkelijk weergegeven. Colruyt plaatst de Nutri-Score bijvoorbeeld op alle Boni Selection-producten. Het nieuwe getrouwheidsprogramma van Delhaize draait zelfs rond deze Nutri-Score. De Nutri-Score moet dan ook bijdragen aan het maken van een gezonde keuze, maar soms schiet het wel nog eens zijn doel voorbij.
Wat is de Nutri-Score?
De Nutri-Score is een voedselkeuzelogo voor levensmiddelen en moet consumenten helpen om gezondere keuzes te maken. Het werkt door middel van vijf niveaus, waarbij het niveau A (groen) de gezondste keuze is en het niveau E (rood) de te vermijden keuze is. In 2021 hebben zeven Europese landen beslist om de doorvoering van de Nutri-Score in hun land te faciliteren. Naast België gaat het ook om Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Spanje.
Berekenen van de Nutri-Score
De Nutri-Score werd ontwikkeld door Serge Hercberg en is gebaseerd op uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. Het vertrekt van de voedingswaardedeclaratie en werkt door middel van een puntensysteem. De uiteindelijke score ligt ergens tussen -15 en +40. Deze waarde wordt vervolgens in een van de vijf niveaus omgezet.
Het is een rekenmethode waarbij rekening wordt gehouden met koolhydraten, suikers, vetten, zout, vezels, eiwitten enzovoort. Vervolgens worden er allerlei correcties toegepast en hierdoor wijkt de rekenmethode soms af. Zo wil men het gebruik van plantaardige vetten bevorderen ten opzichte van dierlijke vetten, waardoor men rekening houdt met hoe de verzadigde vetten zich verhouden ten opzichte van alle vetten. Daarnaast heeft men enerzijds een speciale rekenmethode voor kaas, omdat men de inname van calcium wil bevorderen, en anderzijds een andere rekenmethode voor frisdranken, omdat de keuze voor suikerhoudende drankjes moet worden ontmoedigd.
Getrouwheidsprogramma van Delhaize
Delhaize heeft al langer de ambitie om de gezondste supermarkt van België te worden. Daarom heeft het een eigen getrouwheidsprogramma dat klanten aanmoedigt om te kiezen voor gezondere voeding. De SuperPlus-kaart beloont de keuze voor producten met een lagere Nutri-Score. Delhaize doet dit naar eigen zeggen omdat intern onderzoek heeft aangetoond dat zo’n financiële ondersteuning de klant kan aanmoedigen om tot 35% meer producten met een lagere Nutri-Score te kopen. Het kortingsbedrag is telkens gebaseerd op het totale aankoopbedrag van de vorige maand en wordt enkel toegepast op producten met Nutri-Score A of B. In de folder van Delhaize geeft men alvast altijd de Nutri-Score aan.
Nutri-Score is niet helemaal feilloos
Het doel van Delhaize is nobel en lovenswaardig, maar we moeten er toch een aantal kanttekeningen bij plaatsen. De Nutri-Score geeft een goede indicatie van hoe (on)gezond een product is, maar het is niet geheel feilloos. Olijfolie heeft bijvoorbeeld een heel hoog vetpercentage en krijgt daardoor Nutri-Score D, terwijl het in de praktijk wordt beschouwd als een gezonde keuze. De Nutri-Score houdt verder geen rekening met de portiegrootte, additieven, het gebruik van pesticiden, de aanwezigheid van allergenen of met de behoefte aan een gebalanceerd menu.
Bovendien worden niet alleen de gezonde keuzes beloond. Hamburgerbroodjes hebben bijvoorbeeld Nutri-Score B, net zoals een kipburger. Daarnaast heeft ui Nutri-Score A, net zoals voorgebakken frieten die pas echt ongezond worden na een bad in het frietvet. Er volgt dus een flinke beloning voor een hamburger met friet. En dat terwijl een kant-en-klare cheeseburger van 365 Essential het moet stellen met een magere D-score. Enkel naar de Nutri-Score kijken, volstaat dus nog niet.