Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat is de nutri-score en zal het je echt gezonder doen eten?

Lore
3 min read

Vorige week raakte bekend dat Minister van Volksgezondheid Maggie De Block een nutri-score invoert. Dat is een voedingslabel dat met een letter- en kleurcode aangeeft hoe gezond een bepaald voedingsmiddel is. Gezonde producten krijgen een 'A' en kleuren donkergroen, ongezonde producten krijgen een 'E' en kleuren donkerrood.

De nutri-score dient als hulpmiddel om ongezonde en gezonde voedingswaren van elkaar te kunnen onderscheiden. Het zou ook voedingsproducenten kunnen stimuleren om de samenstelling van bepaalde producten licht aan te passen om zo een betere score te krijgen. 

Hoe wordt de nutri-score bepaald? 

Het systeem van de nutri-score is niet volledig nieuw: Frankrijk voerde het in 2017 al in. België is het tweede land in Europa dat het voedingslabel invoert. 

Concreet wordt de gezondheidsscore berekend op basis van allerlei positieve en negatieve factoren. Het gehalte aan suiker, verzadigde vetten, zout… kunnen de scoren negatief beïnvloeden, terwijl de hoeveelheid eiwitten, vezels, fruit en groenten de score positief kunnen beïnvloeden. De eindscore, die gaat van -15 voor de meeste gezonde producten en +40 voor de minst gezonde producten, wordt dan vertaald in een A- tot E-label waar ook een kleur aan gekoppeld is.

Welke producten krijgen een nutri-score?

Volgens het algoritme kan voor elk product een nutri-score berekend worden. Het systeem is wel vrijwillig, dus geen enkele producent is verplicht om het label toe te voegen. 

In België wordt de nutri-score ondertussen al afgebeeld op een aantal producten van Delhaize (verse soepen, ontbijtgranen, yoghurt en bereide maaltijden). Ook Colruyt Group integreert vanaf eind september de nutri-score op een tiental Boni Selection-producten. 

Het is twijfelachtig of andere supermarkten of voedingsproducenten zullen volgen. Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, vindt het label bijvoorbeeld te simplistisch, omdat het geen rekening houdt met de individuele noden van de consument. 

Doet de nutri-score je gezonder eten? 

Toen de nutri-score in Frankrijk werd ingevoerd zijn er verschillende studies gevoerd naar de effectiviteit van het label. Daaruit bleek (onder andere) dat de nutri-score consumenten daadwerkelijk helpt om gezondere keuzes te maken in vergelijking met andere voedingslabels. 

Wellicht zal de nutri-score echter vooral op gezonde producten verschijnen, terwijl ongezonde producten ongelabeld blijven. Natuurlijk kan het ook voorkomen dat gezonde producten om een andere reden toch geen nutri-score krijgen. Bijvoorbeeld omdat het product ook geëxporteerd wordt naar landen waar de nutri-score niet gebruikt wordt. 

Ben je van plan om de nutri-score te gebruiken in het kader van een gezond voedingspatroon? Hou dan rekening met volgende zaken:

  • Producten met een goede nutri-score (groen) zijn gezond en kan je gerust kopen en eten. 
  • Als op een product geen nutri-score afgebeeld is, bekijk je best zelf nog eens de samenstelling. Let daarbij zowel op negatieve parameters (calorieën, suiker, verzadigde vetten, zout) als op positieve parameters (eiwitten, vezels, fruit, groenten).
  • Hou ook steeds rekening met je eigen noden: mensen met een heel verschillende levensstijl hebben vaak ook een heel ander voedingspatroon nodig. Voor algemene aanbevelingen kan je op de voedingsdriehoek terugvallen, voor individuele aanbevelingen (intens sporten, medische problemen, vermageren, zwangerschap…) raadpleeg je het best een professional (bijvoorbeeld huisarts of diëtist). 

 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…