Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Ongezond eetpatroon doodt jaarlijks 15.000 Belgen: zo verlaag je jouw risico

7 min read

20% van de sterfgevallen wereldwijd is te wijten aan slecht voedsel, nog meer zelfs dan roken. Ongezond eten is de grootste veroorzaker van niet-overdraagbare ziekten en vroegtijdig overlijden.

Onderzoekers van een onderzoeksbureau gelinkt aan de University of Washington hebben data van 195 landen  in kaart gebracht en gepubliceerd in The Lancet. Gezonder eten kan wereldwijd één op elke vijf overlijden voorkomen, dit moet een wake-up call zijn voor de hele wereld!

In Breek met hoe je eet bespreek ik de verschillende valkuilen en zaken waardoor we het fout doen, ondanks dat we meestal wel wéten wat gezond is. Hieronder pik ik er alvast een paar tips uit.

Hier alvast enkele tips

Wees je bewust van elk eetmoment

Wees je zoveel mogelijk bewust van elk eetmomentje!  Dat is meteen ook één van de belangrijkste redenen waarom wij als diëtisten vragen om een eetdagboek in te vullen. Uiteraard kunnen we dan zien wat en hoeveel onze cliënten gegeten en gedronken hebben. Maar dus nog belangrijker: je bent je bewuster van elk eetmoment.

Weet dat gemiddeld 4 op de 5 eetmomenten onbewust gebeuren. Een eetdagboek invullen helpt dus.

Onthaast

We lopen onszelf zo vaak voorbij in deze drukke hectische maatschappij. We hebben het altijd druk druk druk en dat gaat ten koste van de tijd nemen om zelf eten puur te bereiden, bewust om te gaan met eetmomenten…  

Sta daarom geregeld eens kritisch stil bij je eetgedrag. Wat loopt er minder goed? Neem je wel de tijd om je maaltijden voldoende te bereiden? Schrok je alles snel binnen? Schep je nog een keertje bij?

We eten te veel en/of te vaak

Vaak eten we gewoon ook te veel en/of te vaak. Zo eten we regelmatig te grote porties suikerrijke en/of zetmeelrijke voedingsmiddelen, verzadigd vet, rood en/of bewerkt vlees.

Tegelijk eten we te weinig vezels in de vorm van groenten, peulvruchten, volle granen…

Hoe ziet een gevarieerd eetpatroon er dan uit?

We moeten voldoende gevarieerd eten met elke dag aandacht voor:

 • Voldoende groenten, die simpelweg de basis zouden moeten zijn van zoveel mogelijk eetmomenten
 • Vezels uit volle granen
 • Voldoende water
 • Kwaliteitsvolle eiwitten uit pure producten met ook aandacht voor plantaardige eiwitten (peulvruchten)
 • Aandacht voor gezonde (onverzadigde) vetten, zonder hiermee te overdrijven: noten, pitten en zaden of vette vis
 • Vermijden van geraffineerde producten en snelle koolhydraten
 • Beperken van zetmeelrijke producten
 • Beperken van te veel zout, transvetten (de meest ongezonde vetten), frisdranken, vleeswaren & rood vlees

Probeer ook op deze factoren te letten…

We zijn in België echter nogal Bourgondiërs met veel aperitief momentjes, feestjes, gezellige momentjes…

Het lijkt wel of het elke dag feest is. Zo’n comfortfood & junkfood is meestal ook nog eens zeer goedkoop en wordt écht overal aangeboden.

Deze factoren helpen ons ook niet bepaald verder:

 • Onze omgevingsfactoren: onze naaste omgeving (familie, vrienden…), de voedingsindustrie, deels ook de overheid…
 • De invloed van (chronische) stress en (chronisch) slaaptekort! Twee zeer belangrijke factoren die enorm onderschat worden. Ze hebben beide invloed op onder andere ons metabolisme en de drang naar eerder ongezonde voedingsmiddelen. Als je op lange termijn hier niet mee aan de slag gaat, blijft het voor een deel mensen helaas dweilen met de kraan open.
 • De werking van ons brein, gecombineerd met een drukke maatschappij waarin te weinig tijd wordt gemaakt om élke dag zelf vers en puur te koken. Net daarom begint food prepping nogal hot te worden.
 • Onze slechte gewoontes en ‘coping’, waarbij we op een verkeerde manier leren omgaan met bepaalde gevoelens: eenzaamheid, boosheid, opgejaagdheid, vermoeidheid…  Vaak zit dit er al bijzonder lange tijd ingebakken.

Hella Van Laer is licentiate voedings- en dieetleer (KU Leuven) en erkend diëtiste, voedingscoach en afslankingsconsulente.

Onlangs bracht ze het boek ‘Breek met hoe je eet‘ uit. Daarin kon Hella volop haar eigen passie én uitgebreide kennis over de link tussen ons brein en onze (ongezonde) eetgewoonten verwerken. Het resultaat is een duidelijk, motiverend boek dat je kan helpen (di)eetvalkuilen te vermijden, slechte eetgewoontes te doorbreken, jezelf te motiveren…

Vond je bovenstaand stukje wel interessant en wil je graag meer tips? Dan kan je het boek onder andere hier bestellen!

Bekijk ook eens Hella’s site en blog Gezonde Drukte.

Hella Van Laer
Door Hella Van Laer
Gezondheid

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…