Overlegcomité: mondmaskers mogen af op openbaar vervoer
Het Overlegcomité heeft de coronabarometer, die sinds maart dit jaar op code geel stond, gedeactiveerd. De belangrijkste gevolgen: vanaf maandag 23 mei verdwijnt de...
Inhoud
20% van de sterfgevallen wereldwijd is te wijten aan slecht voedsel, nog meer zelfs dan roken. Ongezond eten is de grootste veroorzaker van niet-overdraagbare ziekten en vroegtijdig overlijden.
Onderzoekers van een onderzoeksbureau gelinkt aan de University of Washington hebben data van 195 landen in kaart gebracht en gepubliceerd in The Lancet. Gezonder eten kan wereldwijd één op elke vijf overlijden voorkomen, dit moet een wake-up call zijn voor de hele wereld!
In Breek met hoe je eet bespreek ik de verschillende valkuilen en zaken waardoor we het fout doen, ondanks dat we meestal wel wéten wat gezond is. Hieronder pik ik er alvast een paar tips uit.
Wees je zoveel mogelijk bewust van elk eetmomentje! Dat is meteen ook één van de belangrijkste redenen waarom wij als diëtisten vragen om een eetdagboek in te vullen. Uiteraard kunnen we dan zien wat en hoeveel onze cliënten gegeten en gedronken hebben. Maar dus nog belangrijker: je bent je bewuster van elk eetmoment.
Weet dat gemiddeld 4 op de 5 eetmomenten onbewust gebeuren. Een eetdagboek invullen helpt dus.
We lopen onszelf zo vaak voorbij in deze drukke hectische maatschappij. We hebben het altijd druk druk druk en dat gaat ten koste van de tijd nemen om zelf eten puur te bereiden, bewust om te gaan met eetmomenten…
Sta daarom geregeld eens kritisch stil bij je eetgedrag. Wat loopt er minder goed? Neem je wel de tijd om je maaltijden voldoende te bereiden? Schrok je alles snel binnen? Schep je nog een keertje bij?
Vaak eten we gewoon ook te veel en/of te vaak. Zo eten we regelmatig te grote porties suikerrijke en/of zetmeelrijke voedingsmiddelen, verzadigd vet, rood en/of bewerkt vlees.
Tegelijk eten we te weinig vezels in de vorm van groenten, peulvruchten, volle granen…
We moeten voldoende gevarieerd eten met elke dag aandacht voor:
We zijn in België echter nogal Bourgondiërs met veel aperitief momentjes, feestjes, gezellige momentjes…
Het lijkt wel of het elke dag feest is. Zo’n comfortfood & junkfood is meestal ook nog eens zeer goedkoop en wordt écht overal aangeboden.
Deze factoren helpen ons ook niet bepaald verder:
Hella Van Laer is licentiate voedings- en dieetleer (KU Leuven) en erkend diëtiste, voedingscoach en afslankingsconsulente.
Onlangs bracht ze het boek ‘Breek met hoe je eet‘ uit. Daarin kon Hella volop haar eigen passie én uitgebreide kennis over de link tussen ons brein en onze (ongezonde) eetgewoonten verwerken. Het resultaat is een duidelijk, motiverend boek dat je kan helpen (di)eetvalkuilen te vermijden, slechte eetgewoontes te doorbreken, jezelf te motiveren…
Vond je bovenstaand stukje wel interessant en wil je graag meer tips? Dan kan je het boek onder andere hier bestellen!
Bekijk ook eens Hella’s site en blog Gezonde Drukte.
Het Overlegcomité heeft de coronabarometer, die sinds maart dit jaar op code geel stond, gedeactiveerd. De belangrijkste gevolgen: vanaf maandag 23 mei verdwijnt de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon