Twee coronatesten verplicht voor wie hoogrisicocontact had
Iedereen die een hoogrisicocontact heeft gehad moet vanaf maandag 25 januari in België verplicht twee keer een coronatest ondergaan. Dat moet gebeuren op dag...
Inhoud
Wanneer oorsmeer zich opstapelt in de gehoorgang, kan een oorprop ontstaan. Geen enkele andere frequente klacht aan het oor komt vaker voor dan een oorprop. Maar waardoor ontstaat de klacht eigenlijk? En wat moet je er aan doen als je er last van krijgt?
Oorsmeer op zich is geen enkel probleem. Sterker nog, het oorsmeer heeft het zelfs verschillende cruciale functies:
Oorsmeer wordt aangemaakt door kliertjes die zich tussen de huidcellen in je gehoorgang bevinden. Vaak is het geelbruin van kleur, maar als het begint uit te drogen wordt het steeds donkerder. Als er veel vuiltjes en stofjes in terechtkomen, kan oorsmeer zelfs zwart van kleur worden.
Oorproppen kunnen geluiden van buitenaf dempen, of zelfs volledig tegenhouden. Je zal dus minder goed horen.
Ook is het mogelijk dat je last krijgt van:
Hetzelfde geldt voor het horen weerklinken van je eigen stem als je praat.
De klachten kunnen heviger worden als er, bijvoorbeeld tijdens het zwemmen of douchen, water in je oor komt. Het water laat de prop namelijk opzwellen.
Voor het ontstaan van een oorprop kunnen diverse aanleidingen zijn:
In de meeste gevallen ontstaat een oorprop echter door eigen handeling, bijvoorbeeld te vaak of onjuist gebruikmaken van een wattenstaafje. Ook al gebruiken de meeste mensen een wattenstaafje om de gehoorgang te verschonen, kan zo’n staafje het smeer ook dieper in het oor duwen (in plaats van naar buiten te krijgen).
Een wattenstaafje kan het smeer namelijk dieper het oor in duwen, in plaats van het smeer daadwerkelijk naar buiten te krijgen. Verder kan een staafje ook voor beschadiging aan huidcellen en haartjes zorgen, waardoor het smeer niet meer naar buiten gevoerd kan worden. Tot slot kan het inbrengen van een wattenstaafje juist de productie van oorsmeer verder laten toenemen op de langere termijn.
Het vaak dragen van bijvoorbeeld oordopjes om muziek mee te luisteren kan dezelfde genoemde effecten hebben als een wattenstaafje.
Wanneer je last hebt van een oorprop, is het aan te raden om een huisarts te bezoeken. De huisarts kan dan je oor uitspuiten.
Het uitspuiten wordt gedaan met lauw water vanuit een waterspuit. Met een bakje wordt het water dat terug uit het oor komt, en daarmee ook het smeer, opgevangen.
Vrijwel altijd gaat de handeling in één keer goed, maar in sommige gevallen moet er nog een tweede keer uitgespoten worden. Dat is nagenoeg pijnloos.
Ook kan de huisarts je adviseren om slaolie, babyolie of oorsmeerprobleemoplossers te gebruiken. Door die middelen zal het oorsmeer zich losmaken van de huid, waardoor het makkelijker weg te halen is of zelfs vanzelf naar buiten komt.
Echter, als het oor op regelmatige basis uitgespoten moet worden, kan dat gehoorbeschadiging opleveren. In dat geval is het aan te raden de handeling voortaan door een nko-arts te laten doen.
Zij hebben namelijk speciale apparatuur, zoals een ‘oortoilet’, die geen gehoorschade kunnen veroorzaken. Het is ook mogelijk dat de huisarts je zelf al naar een nko-arts stuurt voor het uitspuiten.
Dat is het geval als je ook last hebt van een loopoor (er komt dan pus uit het oor), de gehoorgang ontstoken is of wanneer je al eens eerder een operatie aan je oor hebt ondergaan.
Maar het beste is natuurlijk om een oorprop simpelweg te vermijden. Daar bestaan enkele goede tips voor:
Iedereen die een hoogrisicocontact heeft gehad moet vanaf maandag 25 januari in België verplicht twee keer een coronatest ondergaan. Dat moet gebeuren op dag...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon