Stress door die ellenlange file, relatieproblemen die op je wegen of een examen dat dichterbij komt… iedereen ervaart stress. Dagelijks of gedurende korte periodes, gezond is het nooit echt. Je lichaam reageert namelijk intens op stressvolle situaties. Je gaat sneller ademen, je hart klopt vaker en je spieren spannen zich aan om te reageren of te vluchten, zoals de oermensen vroeger reageerden op een dreigend roofdier dat hen aanviel. Gelukkig hoeven wij niet meer te vluchten van wilde dieren, maar moderne stress beïnvloedt ons wel.
Stressklachten
Bij een grote druk kan je emotioneel, sociaal en lichamelijk reageren op zo’n situatie. Je gaat je paniekerig voelen en vaker zaken vergeten. Ook weten de meeste mensen maar al te goed dat stress gepaard gaat met hoofdpijn en vaak spierpijn of constipatie. Maar ook je gedrag kan veranderen als gevolg van constante stress. Je klaagt meer, barst uit in buien of je gaat je toevlucht zoeken in alcohol, medicatie of roken. Uiteraard zijn zulke destructieve handelingen geen oplossing voor de stress, meer zelfs, ze zullen je gevoel van onmacht en gezondheidsproblemen alleen maar aanwakkeren.
Wat doen tegen stress
Om je probleem met stress op te lossen kan je beginnen met je lichaam te geven waar het om vraagt: iets meer rust en ontspanning. Las om te beginnen een avond in de week in waarop niemand je mag storen en neem zorgeloos een warm bad of ga joggen.
Beweeg genoeg
Bewegen is een grote boost voor je gemoedstoestand : je voelt je beter in je vel, je krijgt meer energie en gezonde vermoeidheid bevordert de slaap. Een goede nachtrust is belangrijk om stress klein te krijgen, ’s nachts herstelt je lichaam zichzelf namelijk. Ook kan een sport je helpen om contacten te leggen als je bijvoorbeeld voor een ploegsport kiest. Je kan je gedachten verzetten door te praten over een luchtig onderwerp met ploeggenoten of wie weet geeft iemand je advies over een situatie waarmee hij of zij ooit geconfronteerd werd.
Leef bewust
Leer je planning realistisch te houden om niet ten onder te gaan aan al het werk. Plannen is nodig, maar kijk niet te ver in de toekomst. Niemand heeft een glazen bol, dus onverwachte situaties kunnen zich altijd voordoen en je schema in de war gooien. Leef bewust in het nu en denk niet na over ‘de slechte dingen die kunnen komen’. Geniet.
Let op je ademhaling
Ademhalingslessen of yoga kunnen je helpen om te ontspannen en rustig leren ademhalen verlaagt al actief je stresslevel. Adem in door je neus en uit door je mond. Let op je ademhaling en zorgt dat die uit de buik komt en niet via de borstkas, zodat je lichaam los kan komen. Ook je spieren opspannen en daarna ontspannen kunnen je het gevoel geven dat je letterlijk je stress en je problemen ‘loslaat’. Begin bijvoorbeeld bij je nek en schouders en werk naar beneden toe. Ontspan bewust elke spier en voel de stress van je afrollen.
Voedingssupplementen
Als lichaam en geest op volle toeren draaien, kunnen vitaminen, mineralen of plantenextracten de mentale prestaties ondersteunen. Pantotheenzuur (vitamine B5) draagt bij tot een normaal geestelijk prestatievermogen, waaronder de weerstand tegen stress. Ook Siberische ginseng kan gebruikt worden bij tijdelijke stress. Geselecteerde nutriënten zoals zink en vitamine C dragen bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress.