Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Recept voor rucolasoep

Irma Kroon
5 min read

Soep is een erg gemakkelijk recept om te maken, waarmee je bovendien eindeloos kan variëren. Zo kun je van bijna alle groenten wel een soep koken, denk aan tomaten, champignons, zoete aardappel, paprika , asperges etc.

Wat veel mensen niet weten is dat je ook van verschillende slasoorten een heerlijke soep kunt koken. Een van deze slasoorten in rucola, waarmee je makkelijk en snel een lekkere soep kunt klaarmaken. Over rucola en het recept om deze soep zelf te maken, lees je hieronder meer.

Recept rucolasoep

Wat is rucola precies?

Rucola (of ook wel mosterdkruid, roquette of raketsla) is een slasoort en behoort tot de familie van de kruisbloemen. De eetbare rucola die wij kennen zijn de jonge blaadjes van mosterdkruid.

De sla heeft een donkergroene kleur en een kenmerkende vorm met kleine smalle blaadjes. De smaak van deze soort is vrij pittig, walnootachtig, en kan ook als vrij bitter worden ervaren.

Als slasoort is het tegenwoordig bijna onmisbaar in de Belgische keuken, rucola is dan ook verkrijgbaar in vrijwel iedere supermarkt.

Waar kun je rucola voor gebruiken?

Naast het recept voor soep van rucola, kun je deze slasoort ook in heel wat andere recepten gebruiken. Zo wordt rucola bijvoorbeeld vaak gebruikt in stamppot of in salades. Daarnaast kan het ook gebruikt worden als garnering of worden gestoofd.

Als je grote fan bent van rucola dan is het eventueel ook een goed idee om deze slasoort zelf te gaan verbouwen, aangezien de blaadjes weer terug groeien als je ze hebt geplukt.

Rucola goed wassen van te voren

Als je rucola graag wilt gebruiken in een gerecht is het van enorm belang dat je de sla goed wast van tevoren. Er zijn namelijk heel veel soorten aan bacteriën, virussen en parasieten die zich op de plant kunnen schuilhouden.

Door de sla goed te wassen kun je de problemen die hierbij komen kijken meteen elimineren. Daarnaast verwijder je met het wassen ook een deel van het nitriet en eventuele zandresten.

Recept rucolasoep

Ingrediënten rucolasoep (4 bereiding)

Deze soep is een van de makkelijkste gerechten om te maken, want je hebt er helemaal niet veel ingrediënten voor nodig. Met onderstaande hoeveelheden maak je een kom soep voor ongeveer 4 personen.

  • 1 ui
  • 1 bloemige aardappel
  • 1 teentje knoflook
  • 500 ml groentenbouillon
  • 200 gram rucola
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • 100 gram zachte geitenkaas (voor de garnering)

Bereiding van de soep

Om deze rucolasoep te maken ben je ongeveer 20 minuutjes bezig, waaronder ook het koken van de soep valt. Je kan de soep dus vrij snel serveren.

De lichte soep is perfect geschikt als voorgerecht, maar kan met een stukje brood erbij ook perfect als lunch of avondeten dienen.

  1. Pel de ui en versnipper deze. Schil ook de aardappel en snij deze een kleine blokjes.
  2. Verhit de olijfolie in een ruime soepkom en fruit de ui en het teentje knoflook.
  3. Voeg ook de aardappel toe en laat even sudderen op een laag vuur (3 à 5 minuten).
  4. Voeg de groentenbouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat ongeveer 10 minuten koken, tot de aardappel gaar is.
  5. Houd enkele blaadjes van de rucola apart. Deze zullen later gebruikt worden voor de garnering van de soep. Voeg de rest van de rucola toe aan de soep en laat ongeveer 1 minuut slinken.
  6. Pureer de soep met een staafmixer totdat het een gladde soep is. Als je een compleet gladde soep wilt, kun je deze eventueel nog door een zeef halen, maar dit is niet noodzakelijk. Proef de soep en breng deze eventueel nog op smaak met zout en peper.
  7. Verdeel de soep over de kommen of diepe borden en verkruimel de geitenkaas erover. Garneer de soep met de losse blaadjes rucola en serveer direct.

Variaties op de rucolasoep

Dit recept is een heerlijke basissoep, die naar wens is uit te breiden met andere ingrediënten. Zo kun je bijvoorbeeld ook eens spinazie-rucolasoep maken of courgette toevoegen. Daarnaast is de soep ook heerlijk met paling, zalm of andere soorten vis. Je kan er ook kleine stukjes spek als garnering over strooien voor een zoute toevoeging aan de soep.

Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…