Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Als seks pijn doet… Dit zijn de oorzaken

Bram
2 min read

Als je pijn hebt, vertelt je lichaam je dat er iets fout is. Seks hoort geen pijn te doen, toch komt het erg vaak voor. Maar liefst 7 op de 10 vrouwen heeft af en toe last van pijn tijdens seks. Tijd dus om eens stil te staan bij de meest voorkomende oorzaken.

1. Te weinig aandacht voor het voorspel

Vrouwen hebben een langer voorspel nodig dan mannen. Een te kort voorspel is de grootste oorzaak van pijnklachten tijdens seks. Ga na wat je leuk vindt en neem je tijd voor het voorspel. Vertel je partner wat je leuk vindt en geef aanwijzingen. Bonustip: gebruik glijmiddel!

2. Spanning en stress

Soms nemen we onze stress mee naar de slaapkamer. Een ontspannen gevoel is essentieel voor een plezierige seksuele beleving. Probeer je dus te ontspannen! Geef elkaar een massage of ga eerst samen sporten. Maak je lichaam klaar voor seks, als je gespannen bent zal het pijn doen.

3. Geen communicatie

Sommige posities en bewegingen voelen prettiger dan anderen, dat is volkomen normaal. Praat met je partner en vraag hem om te vertragen als het niet goed voelt. Probeer nieuwe standjes en zoek je ritme. Ga eens bovenop zitten, zo krijg je meer controle over de bewegingen.

4. Endometriose

Ongeveer 1 op de 10 vrouwen lijdt aan endometriose. Als je endometriose hebt zal voornamelijk de diepere penetratie erg pijnlijk zijn.  Heb je erg veel pijn tijdens je menstruatie en tijdens seks? Ga dan zeker eens langs bij je gynaecoloog.

5. Vaginisme

Vrouwen die lijden aan vaginisme ervaren seks als pijnlijk. De spieren rond de vagina trekken zich samen waardoor seks soms zelfs onmogelijk wordt. Het lijkt alsof je vagina te nauw is, maar in werkelijkheid zijn het je bekkenbodemspieren die gespannen zijn. Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden, praat erover met je arts.

6. Infecties

Sommige genitale infecties kunnen seks pijnlijk maken. Je bent je er soms niet van bewust dat je een infectie hebt, pijn tijdens seks kan een aanwijzing zijn.

7. Prikkelbaredarmsyndroom

Ongeveer 1 op de 5 mensen lijdt aan prikkelbaredarmsyndroom. Heb je periodes van buikpijn en constipatie of diarree? Pijn tijdens seks en prikkelbaredarmsyndroom kunnen met elkaar verbonden zijn, praat erover met je arts.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…