Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Slapen zonder rugpijn? Kies een geschikte matras

Lore
5 min read

Word je wakker met rugpijn of raak je maar niet goed uitgerust? Dat kan een teken zijn dat je matras niet geschikt is voor jouw type lichaam. Ieder lichaam is anders en net daarom is een matras strikt persoonlijk. Moet je matras hard of zacht zijn? Welk materiaal is het meeste geschikt voor jou? En wat als je met twee het bed deelt? Met deze tips vind jij een matras die bij je lichaam past en rugpijn vaarwel zegt.

Harde of zachte matras

Een matras moet drukverschillen tussen de verschillende lichaamszones opvangen. Zo heeft je lichaam ter hoogte van je schouders voldoende ruimte nodig. Terwijl je hoofd, lenden en benen extra ondersteuning nodig hebben om een natuurlijke S-curve van je lichaam te garanderen. Als je op een te harde matras slaapt, krijgen je schouders en heupen niet genoeg ruimte. En op een te zachte matras zakken ze te diep. Na verloop van tijd leidt dat tot rug- en schouderpijn. Of jij een harde of zachte matras nodig hebt, hangt af van je lichaamsbouw. Iemand die licht en tenger is, zal op een zachtere matras beter liggen dan iemand die zwaarder en breder is. Die laatste heeft wellicht meer baat bij een steviger exemplaar.

Matrassen met latex, pocketveren of schuim

Ook het materiaal waaruit de matras samengesteld is, bepaalt of jij een comfortabele nacht beleeft. Welk type matras jouw voorkeur krijgt, is eerder een persoonlijke kwestie. Een latexmatras stimuleert een correcte en natuurlijke houding van je lichaam. Dankzij de flexibiliteit ervan zijn je heupen en schouders perfect in balans. Door de actieve ondersteuning en evenwichtige drukverdeling krijg je het gevoel op een wolkje te liggen. Pocketveren zijn dan weer uiterst ventilerend en veerkrachtig. Ideaal om je hele lichaam te laten ontspannen. Heb je het vaak koud ’s nachts of moet je noodgedwongen langere periode in bed doorbrengen? Dan is een traagschuimmatras een goede keuze. De matras vormt zich onder invloed van lichaamswarmte naar jouw lichaam. Ze houdt je warm en biedt je drukpunten een natuurlijke steun. Of wat dacht je van een koudschuimmatras? Dit type matras heeft een open celstructuur, wat een hoge ventilatiegraad en veerkracht met zich meebrengt. Hoogwaardig comfort én op de koop toe erg budgetvriendelijk.

Ventilerende matrassen

Een matras moet niet alleen goed liggen, ze moet ook goed ventileren. ’s Nachts zweet je namelijk tot 1 liter transpiratievocht uit. Als je matras niet goed ventileert, is de kans op schimmelvorming groter. En dat komt de levensduur en duurzaamheid van je matras niet ten goede. Daarnaast is  een correcte ventilatie beter voor je huid en houdt die je lichaamstemperatuur stabiel voor een rustgevende nacht. Heb je vaak last van nachtelijk zweten? Kies in dat geval beter niet voor een traagschuimmatras. Hoewel dergelijke matras heel wat voordelen heeft, ventileert het materiaal iets minder dan pocketveren bijvoorbeeld.

Kies elk jullie eigen matras

Partners hebben zelden dezelfde lichaamsbouw. Laat staan dezelfde slaapvoorkeuren. Waarom zouden ze dan op dezelfde matras moeten slapen? Kies gewoon elk jullie eigen matras. Aangepast aan jouw lichaam en voorkeuren. En die irritante gleuf dan? Wees gerust, voor elk probleem bestaat een oplossing. Ook voor dit. Er bestaan hulpmiddeltjes, waardoor door jullie elk op jullie eigen ideale matras kunnen slapen, zonder last te hebben van de scheiding in het midden. Denk maar aan een tweepersoonstopper, een duorits of pont d’amour (ook wel matraswig genoemd) die je tussen de matrassen kan leggen.

Hulp bij rugklachten

Heb je de ideale matras gevonden, maar heb je toch nog last van rugpijn? Controleer dan ook eens de staat van je bedbodem. Een matras levert pas optimaal resultaat als ze op een goede lattenbodem of boxspring ligt. Omgekeerd geldt hetzelfde. Een goede bedbodem heeft pas het gewenste effect in combinatie met een goede matras. Pas als matras en matrasdrager goed samenwerken, word je perfect ondersteund. Als de latten van je lattenbodem bol staan, de rubbers versleten zijn of je boxspring putten vertoont, is het tijd voor vervanging.

Wil je een optimaal resultaat? Laat in een speciaalzaak je slaapprofiel meten. Op basis van je lichaamsbouw, lichaamsgewicht, slaaphouding en slaapvoorkeuren wordt je bedbodem afgestemd op jouw lichaam en wordt bepaald welke matras het beste bij je past.

Vergeet ook het belang van een kwalitatief hoofdkussen niet. Kies een kussen dat je hoofd, nek en hals perfect ondersteunt en de holte tussen je nek en schouders perfect opvult.

Blijf je ondanks al deze tips last hebben van rugpijn? Praat erover met je huisarts.

Meer informatie over kiezen juiste matras

 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…