Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Kan een matras te hard zijn? Beter een harde of zachte matras?

Lore
4 min read

Sommige mensen slapen beter op een stevige matras, andere op een zachter exemplaar. Op welke matras je het beste slaapt, wordt o.a. bepaald door je slaaphouding, gewicht en lichaamsbouw. In een gespecialiseerde beddenwinkel kan je je slaapprofiel of SLAAP-DNA® laten meten. Op die manier kom je te weten welk type matras bij jouw lichaam past.

Invloed lichaamsgewicht

Je lichaamsbouw speelt een belangrijke rol bij de keuze van de ideale matras. Ben je iets zwaarder en breder gebouwd? Dan zal je een stevige ondersteuning nodig hebben. In dat geval kies je best voor een hardere matras. Als je iets fijner gebouwd bent, is een zachte matras eerder geschikt voor een comfortabele nachtrust.
Slapen op harde of zachte matras

Materialen matras

Het matriaal waaruit de matras samengesteld is, speelt ook een belangrijke rol bij de keuze van jouw perfecte matras. Maakt niet uit of je nu een harde of een zachte matras verkiest.

Zo is een matras met pocketveren uiterst ventilerend. Perfect voor mensen die vaak last hebben van nachtelijk zweten. Doordat de veren in aparte zakjes zitten, wordt elk drukpunt van je lichaam perfect ondersteund en is de druk mooi verdeeld.

Een latexmatras is het meeste geschikt voor wie extra ondersteuning nodig heeft rond de schouders en heupen. Dankzij de soepele textuur wordt de wervelkolom actief ondersteund. Daardoor blijven de natuurlijke balans en houding van je lichaam behouden. Om het ideale effect van deze vormvaste matras te bekomen, koop je best een goede lattenbodem of boxspring.

Ook de traagschuimmatras ondersteunt je waar nodig. Je lichaamswarmte wordt opgeslagen in de matras en ‘omarmt’ je om de koude nachten warmpjes door te komen. De warmte helpt de druk te verlagen en een comfortabele houding te garanderen als je langere periodes neerligt in bed. Dat is meteen ook de reden waarom je deze matrassen vaak aantreft in een ziekenhuisbed. Nadeel van een traagschuimmatras? Ze ventileren minder goed dan een pocketveren- en latexmatras. Bovendien voelt een traagschuimmatras harder aan bij lage temperaturen.

Extra comfort

Heb je een matras gevonden die bij je lichaam en behoeften past, maar mag het nog iets meer zijn voor jou? Dan is een topdekmatras een goed idee. Een topper maakt jouw slaapervaring extra luxueus. Goed voor nog meer steun en makkelijk om te verluchten of te keren. Bovendien is een topdekmatras goed voor de hygiëne van je bed en verlengt die de levensduur van je matras met enkele jaren.

Eén koppel: twee verschillende slaapprofielen

Een topper is ook ideaal voor dubbele bedden met twee verschillende matrassen. Partners hebben zelden hetzelfde slaapprofiel. Daarom is het extra belangrijk om je een matras aan te schaffen die aan jouw behoeften is aangepast. Met een tweepersoonstopper maak je van je bed opnieuw één groot nestje en werk je de ongemakkelijke splitsing in het midden weg. Een andere manier om op een aangename manier het bed te delen, is de duorits. Sommige matrassen beschikken over een rits, zodat je twee verschillende exemplaren aan elkaar kan ritsen. Nog een alternatief is de matraswig. Een soort opvulrandje in de vorm van een T dat je tussen de twee matrassen legt. De perfecte oplossing voor wie steeds naar het midden rolt of last heeft van de te harde/zachte matras van zijn of haar partner.

Meer informatie over kiezen juiste matras

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…