Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Samen slapen, niet slecht slapen: zo vind je voor elk van jullie de ideale matras

Olivier
4 min read

Samen met je partner op één grote matras slapen is natuurlijk erg gezellig, al kan het soms ook wel eens tot ongemakken leiden. Zo hebben jullie vaak helemaal niet hetzelfde gewicht, lengte of slaapgewoontes. Of jij verkiest bijvoorbeeld een harde matras, terwijl je partner liever op een zachte slaapt. Niet fijn… 

Maar je ben dan als koppel echt gedoemd om oncomfortabel te slapen? Natuurlijk niet! Ontdek hieronder een heleboel tips om goed samen te slapen, met onder andere hoe je een matras kiest die perfect bij zowel jou als je partner past. 

Een stevige of een zachte matras

Wellicht heb ook jij een persoonlijke voorkeur voor een harde of zachte matras. Daarnaast is zeker ook je lichaamsbouw bepalend wanneer je moet kiezen tussen een hard of zachte matras. Een te harde matras veroorzaakt namelijk een (te) grote druk op je schouders en heupen, terwijl een te zachte matras te weinig steun waardoor je bekken doorzakt. Op de ideale matras vormen je hoofd en je wervelkolom een mooie S-curve.

Het is sowieso al niet makkelijk om te bepalen welk soort matras het best bij jou past (al helpen ze je bij Sleeplife natuurlijk wel bij het maken van de juiste keuze), laat staan dat je partner dan ook nog eens dezelfde voorkeur heeft. 

Elk jullie eigen matras: de verschillende opties

Zijn jullie dan gedoemd om altijd met een vervelende spleet tussen jullie matrassen in te slapen? Gelukkig niet, er zijn verschillende mogelijkheden om toch gezellig samen én comfortabel te slapen. 

Topdekmatras

De makkelijkste oplossing is een topdekmatras aanschaffen die bovenop de (verschillende) matrassen wordt gelegd. Bovendien geeft zo'n topdekmatras nog extra ondersteuning en verhoogt ze het comfortgevoel. Maar opgelet: een topdekmatras biedt geen correcties aan en kan je matras dus niet vervangen.

Topdekmatrassen worden meestal gemaakt van latex, koudschuim of visco-elastisch schuim. Ieder schuim heeft een aantal specifieke eigenschappen, maar alle drie geven ze je een aangenaam gevoel tijdens het slapen. En de spleet is weg!

Rits

Je kan ook opteren voor een rits die beide matrassen met elkaar verbindt, een mogelijke oplossing voor matrassen met een rechte zijkant. Er is geen spleet meer, al voel je wel nog de overgang tussen beide matrassen

2 kernen, 1 matras

Verder kan je de producent ook vragen om in één grote matras twee verschillende kernen te steken.  

Deze optie heeft wel een belangrijk nadeel: één grote matras kan bijvoorbeeld in latex behoorlijk zwaar worden. Zo kan het voorkomen dat je de matras niet meer kan omkeren. 

Matraswig

Ten slotte kan je bij afgeronde matrassen kiezen voor een matraswig. Dat is een extra stukje matras dat de opening tussen de twee matrassen perfect opvult.

Kiezen, niet verliezen

Samen slapen of apart, elk een eigen matras of slechts één matras… 

Kiezen is in dit geval niet verliezen, integendeel.  Dankzij de vele opties en keuzemogelijkheden kan werkelijk iedereen, groot, klein, zwaar, minder zwaar… samen gelukzalig slaapcomfort vinden. Natuurlijk moet je er wel je tijd voor nemen, testen, informeren en beroep doen op gespecialiseerde slaapconsulenten. 

Ontdek hier nog meer tips om zalig te slapen naast je partner!

Beter slapen naast je partner?

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…