Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Spanning op de digitale werkvloer? De jobcoach geeft tips voor een betere communicatie én meer verbinding

Birte Govarts
3 min read

Nu we sinds enkele weken volop weer thuiswerken, stapelen de spanningen in veel teams zich op. Logisch, want collega’s zien elkaar enkel nog tijdens Zoom-meetings en sommige boodschappen komen per mail veel harder aan dan in levende lijve. Hoe jij en je collega’s de sfeer erin kunnen houden of – in het ergste geval – weer kunnen herstellen? Meredith Van Overloop, bezielster van Triangis Coaching & Training en auteur van Het Overloop effect – 7 hefboven voor een betere werksfeer – geeft tips.

Koffiepauze

Meredith Van Overloop: “Creëer een permanente online meetingroom, en noem die “De koffiemachine”. Telkens wanneer je thuis een kop koffie neemt, kan je hier ook even terecht voor een informele babbel met je collega’s.” 

Lunchtime

“Organiseer één keer per week een online lunchmoment met het hele team. Spreek af dat er geen operationele zaken worden besproken, en dat iedereen de kans krijgt om te zeggen hoe hij of zij zich voelt.”

Aan de Slack!

“Met chattools zoals Slack kan je ook buiten Zoom-meetings veel contact hebben met elkaar. Je kan er bovendien kanalen in creëeren. Via de professionele kanalen kunnen kleine strubbelingen en misverstanden tussen mensen opgelost worden.  Moedig je collega’s aan om meer met elkaar in overleg te gaan. Op Slack kan je ook ludieke kanalen creëeren, zoals bijvoorbeeld ‘Onze huisdieren’, waarop iedereen foto’s kan posten van zijn of haar – juist – huisdieren. Het delen van persoonlijke zaken zorgt ervoor dat we elkaar als mensen blijven zien.”

Effe bellen?

“Je kan elkaar ook nog steeds ‘ouderwets’ telefoneren. Spreek de persoon aan met wie je een spanningsveld voelt en zeg dat je graag de lucht wil klaren en jullie relatie wil verbeteren. Spreek vervolgens af dat je elkaar wekelijks belt, totdat jullie beiden het gevoel hebben dat het contact opnieuw vlot verloopt.”

Spotify

“Maak met het hele team een afspeellijst op Spotify en begin elke Zoom-meeting door een van de liedjes af te spelen.”

Whoop whoop-days

“Kom een keer per maand met de hele afdeling of het hele bedrijf gedurende een half uur online samen. Jarigen, jubilea … worden tijdens dat half uur gevierd. Zorg ervoor dat het leuk is om deel te nemen. Bijvoorbeeld met een rad van fortuin, cadeautjes die worden uitgedeeld, een quiz, een leuk filmpje …”

Luister naar elkaar!

“Denk samen na over hoe jullie je onderlinge communicatie willen verbeteren. Leg het probleem op de tafel. Als iedereen er vanop een afstand naar kan kijken, komen er vast wel constructieve ideeën uit de bus.”

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…