Een vaccin tegen de ziekte van Alzheimer zou bijna realiteit zijn nadat wetenschappers succesvolle proeven hebben uitgevoerd op dieren. Onderzoekers uit de VS en Duitsland slaagden erin het geheugenverlies bij muizen om te keren en willen nu snel overgaan tot proeven op mensen.
Het vaccin traint het immuunsysteem om bepaalde eiwitten, zogenaamde bèta-amyloïdes, in de hersenen te bestrijden. Deze eiwitten hopen zich bij mensen met dementie op en verhinderen de communicatie tussen neuronen. Eerdere geneesmiddelen tegen de ziekte van Alzheimer waren ook gericht op het verminderen van het aantal eiwitten, maar bleken weinig succes te hebben bij het bestrijden van de symptomen.
Wetenschappers hebben nu ontdekt dat bij mensen met dementie het eiwit zich in een haarspeldachtige structuur vouwt.
Klinische studie bij mensen
Professor Mark Carr, van het Instituut voor Structurele en Chemische Biologie aan de Universiteit van Leicester, zegt dat “deze structuur nog nooit eerder was gezien in bèta-amyloïdes.”
De onderzoekers stelden dat het maken van een amyloïde in dezelfde haarspeldvorm voordat het als vaccin wordt toegediend, het lichaam zou aanzetten tot het produceren van antilichamen om die specifieke structuur te bestrijden. Wanneer het vaccin bij muizen werd geïnjecteerd, bracht het antilichamen op gang en hielp het de neuronfunctie te herstellen en de vorming van bèta-amyloïde tegen te gaan.
“Hoewel de wetenschap zich momenteel nog in een vroeg stadium bevindt, zou een herhaling van deze resultaten in klinische studies bij mensen wel eens van grote invloed kunnen zijn”, aldus professor Carr.
“Het opent de mogelijkheid om niet alleen de ziekte van Alzheimer te behandelen zodra de symptomen worden ontdekt, maar ook om mogelijk te vaccineren tegen de ziekte voordat de symptomen zich voordoen.”