Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

DOORBRAAK Algoritme achterhaalt via schrijftest of je later alzheimer krijgt

Thomas Buelens
3 min read

Een nieuw artificiële intelligentie-algoritme van technologieconcern IBM kan artsen helpen bij het diagnosticeren of voorspellen van het begin van de ziekte van Alzheimer – jaren voordat er symptomen opduiken. Dat meldt The New York Times.

In totaal namen zo’n 270 mensen deel aan de studie, van wie uiteindelijk een groep van 80 deelnemers geselecteerd werd. De helft van die groep ontwikkelde symptomen van alzheimer voor hun 85 jaar en de andere helft niet. Bij het begin van de studie, zo’n zeven en een half jaar eerder, had geen van hen nog symptomen. 

Door de jaren heen hebben onderzoekers hen schrijftesten laten afleggen als onderdeel van de studie – voordat iemand de ziekte van Alzheimer ontwikkelde. Daarin werd de proefpersonen gevraagd een tekening te beschrijven van een jongen die op een wankele kruk staat en naar een koekjestrommel op een hoge plank reikt, terwijl een vrouw, met haar rug naar hem toe zich niet bewust is van een overlopende gootsteen.

De onderzoekers onderzochten daarop hun woordgebruik via een AI-algoritme dat naar subtiele verschillen in taalgebruik zocht. Sommige proefpersonen waren meer repetitief in hun woordgebruik en maakten ook fouten, zoals spellingsfouten of slecht hoofdlettergebruik. In hun zinnen ontbraken soms ook de onderwerpen en woorden als ‘de’, ‘is’ en ‘zijn’. 

75% nauwkeurig

Wat blijkt? Dit is ook de groep die later alzheimer ontwikkelde. Het algoritme voorspelde met 75 procent nauwkeurigheid wie later de ziekte zou krijgen, blijkt uit de resultaten van de IBM-studie die onlangs zijn gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet.

‘We hadden geen voorafgaande veronderstelling dat woordgebruik iets zou aantonen’, zei Ajay Royyuru, vicepresident van Gezondheidszorg en Biowetenschappelijk Onderzoek bij IBM, aan The New York Times

Dr. Michael Weiner, die al jaren onderzoek doet naar de ziekte van Alzheimer aan de Universiteit van Californië, laat in diezelfde krant optekenen dat de IBM-studie baanbrekend is: ‘Dit is het eerste rapport dat ik gezien heb dat mensen neemt die volledig normaal zijn en met enige nauwkeurigheid voorspelt wie jaren later problemen zou ontwikkelen’

Door Thomas Buelens

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…