Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Surmenage: 8 redenen waarom je overspannen raakt!

Irma Kroon
7 min read

Surmenage is een andere benaming voor overspannen zijn. Veel mensen krijgen in hun leven te maken met overspannenheid. Dat wordt vaak veroorzaakt door stress met een duidelijke oorzaak. Als je constant deze stress ervaart, is het mogelijk dat je overspannen raakt en last krijgt van verschillende symptomen. Hieronder lees je over de symptomen van surmenage en de oorzaken ervan.

Symptomen van overspannenheid

Als je overspannen bent, dan kun je te maken krijgen met verschillende soorten symptomen. De uiting van de symptomen kunnen overigens per persoon verschillende zijn.

Zo is het mogelijk dat je last krijgt van slecht slapen, vermoeidheid, snel boos of geprikkeld zijn, vaak huilen, niet goed tegen drukte kunnen of harde geluiden, veel piekeren, moeite met concentreren, moeite met het onthouden van dingen, een gehaard gevoel ervaren en last krijgen van nekklachten en hoofdpijn.

Het verschil met een burn-out is dat je wel erg moe bent, maar dat de batterij nog wel opgeladen kan worden.

Oorzaken

Net als met de verschillende symptomen kunnen er ook verschillende soorten oorzaken ten grondslag liggen van jouw klachten. De oorzaken zijn vaak gebeurtenissen die recent hebben plaatsgevonden en behoorlijke invloed kunnen hebben op de gang van zaken in jouw leven. Hieronder lees je 8 verschillende redenen waarom je overspannen kunt raken.

1. Dagelijkse gebeurtenissen

Zelfs van dagelijkse gebeurtenissen kun je overspannen raken. Als je bijvoorbeeld dagelijks in de file staat en vaak te maken hebt met het verkeer dat tegenzit, dan kan dat een aanleiding tot stress zijn.

Als je meerdere van dit soort kleine gebeurtenissen regelmatig ervaart en er zelf geen invloed op kunt uitoefenen, dan kan dat uiteindelijk tot stress leiden. Door de opstapeling van verschillende zaken kun je dan uiteindelijk overspannen raken.

2. Overbelasting op het werk of thuis

Met overbelasting bedoelen we hier voornamelijk mentale overbelasting. Als je veel verantwoordelijkheden hebt dan moet je daar bijvoorbeeld ook mee om kunnen gaan. Heb je een baan waarbij veel mensen afhankelijk zijn van jouw functioneren, dan kan dat als druk worden ervaren. Heb je daar langere tijd last van, dan kan dat zich uiteindelijk uitten in stress en overspannenheid.

Heb je daarnaast in de privésfeer ook veel stress, dan helpt dat ook niet. Als er dan onverwachts nog een andere gebeurtenis bijkomt zoals bijvoorbeeld de ziekte van een gezinslid, dan kan dat net te veel zijn. De kans is dan aanwezig dat je meer wilt gaan doen en over je eigen grenzen gaat.

Stresserende job
Stresserende job

3. Levensgebeurtenissen

Ook plotselinge gebeurtenissen in het leven kunnen de oorzaak zijn van surmenage. Je kunt dan denken aan negatieve gebeurtenissen zoals een ernstige ziekte, het overlijden van een dierbare, slachtoffer zijn van een ongeluk of geweld, ontslagen worden of een echtscheiding.

Er zijn echter ook positieve gebeurtenissen in het leven die ervoor kunnen zorgen dat je overspannen raakt. Dit kan bijvoorbeeld komen door een verhuizing, een huwelijk of door de geboorte van een kind.

4. Persoonlijkheid

Waar je nog minder invloed op hebt zijn jouw persoonlijke eigenschappen. Iedereen heeft bepaalde eigenschappen in zich die ervoor zorgen dat je bent wie je bent. Dit uit zich voornamelijk in het gedrag wat je vertoont en waar je ook de meeste invloed op kunt uitoefenen. Als je veel stress ervaart en vaak onder druk moet presteren, dan kost dat meer energie.

Dit uit zich in eerste instantie in gedrag en kan later overslaan naar overspannenheid. Als je bijvoorbeeld zeer perfectionistisch bent, dan vind je dat het altijd beter kan. Weet je geen grens te stellen en ga je maar door, dan kost dat te veel energie en kan dat je uiteindelijk opbreken.

5. Levensstijl

Waar je meer invloed op kunt uitoefenen is je leefstijl. Als je vaak alcohol drinkt of dagelijks heel veel koffie, dan is dat minder goed voor de gezondheid. Eet je ook gezond en doe je wel aan lichaamsbeweging? Deze vragen kun je jezelf stellen om erachter te komen of je voldoende doet om zowel fysiek als mentaal fit te blijven.

Het is ook belangrijk om regelmatig leuke dingen te doen waarbij je de gedachten die je hebt even uit je hoofd kunt zetten. Doe je dit allemaal niet, dan is de kans groot dat je sneller overspannen zult raken.

6. Ziekte

Ook ziekte kan een oorzaak zijn van overspannenheid. Dat kan als iemand in je directe omgeving ernstig ziek wordt of als je zelf ziek wordt. Als je te maken hebt met een ernstige ziekte die bijvoorbeeld niet meer te genezen is, dan kan dat extra stressvol zijn. Je gaat bijvoorbeeld nadenken over zaken die je wilt achterlaten en de dingen die je moet regelen.

7. Andere levensfase

Ook als je in een andere levensfase terecht komt kun je te maken krijgen met overspannenheid. Eerder noemden we al gebeurtenissen als een geboorte, een huwelijk en verhuizen.

Ook zaken als uit huis gaan, de kinderen die uit huis gaan, met pensioen gaan of als student aan het werkende leven beginnen kunnen oorzaken zijn van overspannenheid.

Stress tijdens een drukke periode, zoals verhuizen
Stress tijdens een drukke periode, zoals verhuizen

8. Verkeerd benutten van talenten en competenties

Als je de talenten en competenties die je in je hebt verkeerd inzet of niet benut, dan kan dat extra energie kosten. Gebeurt dit voor een langere tijd, dan kan je overspannen raken.

Zo kan iemand die erg relatiegericht is bijvoorbeeld meer energie verliezen bij het alleen uitvoeren van taken. Als je dan in een team zou werken en samen aan de taak werkt, dan kan dat minder energie kosten.

Door constant energieverlies kun je overspannen raken en uiteindelijk zelfs een burn-out krijgen.

Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…