Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Deze 6 slechte gewoontes zijn de oorzaak van je vermoeidheid

Bram
3 min read

Er is niets zo vermoeiend als een vermoeidheid die maar niet overgaat. Zonder het te beseffen kan je vermoeidheid je eigen schuld zijn. Herken jij een van deze zes slechte gewoontes bij jezelf?

1.Je drinkt niet genoeg water

Het is verrassend gemakkelijk om gedehydrateerd te worden, zeker als we onze dorstreflex verliezen wanneer we ouder worden. Werken in een kantoor met airconditioning, wandelen of gewoon vergeten om af en toe te drinken kan ons lichaam uitdrogen. Dit kan een lage bloeddruk veroorzaken, hierdoor krijgen je hersenen en spieren niet voldoende bloedtoevoer om goed te kunnen functioneren. Hoofdpijn, vermoeidheid en een gebrek aan concentratie zijn een logisch gevolg. Probeer elke twee uur water te drinken.

2.Je eet te veel suiker

Wat vele mensen niet altijd beseffen is dat suikerrijke voedingsmiddelen je nog vermoeider kunnen maken. Suikerrijke energiedrankjes en snacks veroorzaken een piek in je bloedsuikerspiegel. Daarna volgt de onvermijdelijke bloedsuikerdip waardoor je je geïrriteerd en vermoeid voelt. Eet daarom snacks die je bloedsuikerspiegel stabiel houden zoals haver, bruine rijst en volkoren producten.

3.Je eet niet genoeg proteïnen

Overleven op fruit en salade lijkt misschien gezond maar het is echt geen goed idee. Proteïnen zoals noten, bonen, linzen, yoghurt, en zaden zijn essentieel voor je energieniveau. Proteïnen worden maar traag door het lichaam afgebroken, de energie komt traag vrij waardoor je je langer fit voelt.

4.Je hebt te veel stress

Een klein beetje stress kan je misschien extra aanmoedigen om je best te doen. Langdurige stress zal je lichaam daarentegen volledig uitputten. Probeer op een goede manier met stress om te gaan. Als je stress ervaart kan je het wat rustiger aandoen, een vriend bellen, even gaan wandelen of aan yoga doen.

5.Je drinkt te veel koffie

Een kopje koffie helpt misschien wel als we een energiedipje hebben, het maakt je eigenlijk nog vermoeider op lange termijn. Onze hersenen vinden het niet leuk om gestimuleerd te worden door cafeïne. Het produceert dan een chemische stof om ons opnieuw te kalmeren. Je kan bovendien maar beter geen koffie drinken tijdens de zes uren voor je gaat slapen.

6.Je spendeert te veel tijd op de computer

Vele mensen zijn tegenwoordig de hele tijd in de weer met hun tablet, gsm of smartphone. De blootstelling aan elektromagnetische straling kan de productie van melatonine in je lichaam afremmen. Hierdoor zal je minder vlug in slaap vallen en dat heeft invloed op de kwaliteit van je slaapcyclus. Leg je tablet, gsm en smartphone enkele uren per dag in de kast, zeker als je bijna gaat slapen.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…