Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vermoeidheid en gebrek aan energie verhelpen met Ubiquinol-Q10

8 min read

Iedereen voelt zich weleens moe. Bij de meesten gaat die vermoeidheid over door op zondag uit te slapen of door eens vroeg onder de wol te kruipen. Als die vermoeidheid blijft aanslepen, belemmert je futloosheid je in het uitvoeren van je dagdagelijkse activiteiten. Je sociale leven moet aan belang in boeten in de hoop mentaal en fysiek te kunnen bijtanken. Maar dat kan toch niet de beste oplossing zijn? Pak je niet beter de basis van het probleem aan? 

Onderging je al verschillende medische testen maar geven de resultaten je geen duidelijkheid? Wij lijsten de verschillende oorzaken van een constant vermoeid gevoel op en geven telkens een aantal tips die je meer fut kunnen geven. Klaar voor een energieboost? 

Oorzaken vermoeidheid en gebrek aan energie 

Te weinig slaap

Neem je voldoende nachtrust? Uit verschillende studies blijkt dat de gemiddelde mens nood heeft aan 8 à 9 uur slaap per nacht. Hoeveel slaapbehoefte jij precies hebt, hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke situatie. Maar besef dat er maar weinigen zijn die zich tiptop voelen na 5 à 6 uur slapen. 

Bouw een slaaproutine op

Wil je je slaaphygiëne weer op het goede spoor brengen? Bouw een slaapritueel op en probeer vast te houden aan vaste slaap- en ontwaakmomenten. Luister vooral ook naar jouw lichaam. Als je merkt dat je echt moe bent, ga dan eens een uur vroeger slapen. 

Ben je geen ochtendmens? Geef vroeg opstaan toch eens een kans. Door je wekker om zes uur te zetten, win je een aantal vroege uurtjes waardoor er een explosie aan energie vrijkomt. Met voorspong op anderen aan je dag beginnen, geeft velen rust. 

Onevenwichtig voedingspatroon

Amper vezels, te weinig groenten en fruit, een overvloed aan kant-en-klaarmaaltijden en veel suiker. Velen hebben ongezonde voedingsgewoontes waardoor ze niet de aanbevolen hoeveelheid voedingsstoffen uit hun eten halen. Slechts een kleine minderheid van de bevolking eet dagelijks twee stukken fruit en 250 gram groenten. Het grootste deel eet liever producten uit de ‘restgroep’: voedingsmiddelen die we eigenlijk niet nodig hebben en niets bijdragen aan ons energielevel. Behoor jij tot die laatstgenoemden? Dan is de kans groot dat je slopende vermoeidheid het gevolg is van je ongezond voedingspatroon. 

Eet gevarieerd

Eet je weinig suiker, vet of bewerkte producten maar wel elke dag dezelfde groente en fruit? Dan is je voedingspatroon een pak minder gezond dan je denkt. Je lichaam heeft verschillende energiebronnen nodig. Balance is key. Onthoud dat alles kan en mag maar met mate. Dat geldt ook voor fruit dat veel fructose of vruchtensuiker bevat.

Wij delen drie tips die je helpen bij het wijzigen van je voedingspatroon. Het goede nieuws is dat veel gezondheidsmaatregelen ook een positieve invloed hebben op het milieu omdat ze je ecologische voetafdruk verlagen. Een win-winsituatie voor je lichaam, gemoedstoestand én onze planeet.

1.     Vervang geraffineerde graanproducten door volkoren varianten

Witte pasta, wit brood en witte rijst vervang je bij voorkeur door volkoren varianten die veel meer mineralen en rijke voedingsvezels bevatten. Ze geven je bovendien ook langer een verzadigd gevoel waardoor je minder geneigd zal zijn om tussendoor te snoepen. 

2.     Vervang gesuikerde drankjes door caloriearme alternatieven 

Wie veel geraffineerde suikers tot zich neemt, loopt een hoger risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Maak er een gewoonte van om een glas water of een kopje groente thee boven gesuikerde frisdrank te verkiezen. Drink bijvoorbeeld enkel op verplaatsing of tijdens het weekend frisdrank. Maar zelfs dan ook met mate. 

3.     Vervang snoepgoed en koeken door fruit en noten

Door koeken en chocolade te verkiezen boven fruit, verliest de gemiddelde Belg al meer dan een jaar in goede gezondheid. Een handje noten of een banaan geeft je nochtans een veel verzadigder gevoel dan een stuk taart… Zoals hierboven al gezegd, mag je uiteraard af en toe weleens genieten van een zoete zonde. Maar spreek met jezelf af dat je ’s avonds na het eten geen ijsje eet, maar dan bijvoorbeeld wel in aangenaam gezelschap tijdens het weekend. 

Passieve levensstijl 

Verkies je op zondagochtend hangen in de zetel boven een fietstocht of een deugddoende boswandeling? Neem je de auto om naar de slager te gaan die eigenlijk perfect te voet of met de fiets bereikbaar is? Heb je daarnaast ook nog eens een bureaujob waardoor je sowieso amper beweegt? Je passieve levensstijl heeft een grote impact op je energiepeil. Beweging (of het gebrek eraan) is naast slaap en voeding een enorme energievreter. 

Plan vaste beweegmomenten 

Plan bij het begin van de week bewuste sport- of beweegmomenten in je agenda. Dat kan een halfuurtje wandelen over de middag zijn maar ook een intensieve cardiosessie in de fitness. Je kiest zelf hoe intensief je beweegt. Tip: op YouTube vind je handige work-outs die je in je woonkamer kunt uitvoeren zonder dat je moet investeren in allerhande toestellen. 

Ubiquinol-Q10 als remedie tegen vermoeidheid

Het is belangrijk dat je je lichaam de tijd geeft om zich aan te passen aan je nieuwe levensstijl. Verwacht dus niet dat je morgen boordevol energie zult opstaan. De vermoeidheid verdwijnt niet als sneeuw voor de zon. Merk je dat je je na een tijdje toch niet fitter voelt? Dan kunnen voedingssupplementen met Ubiquinol-Q10 je energieniveau een boost geven 

Wat is Q10? 

Q10 is een sterk antioxidant dat door je lichaam aangemaakt wordt en een belangrijke rol speelt in de energieproductie in de cellen. Elke cel in je lichaam bevat Q10. Hoe ouder je wordt, hoe minder Q10 je lichaam produceert. Maar ook stress, een ongezonde levensstijl of bepaalde geneesmiddelen kunnen een negatieve invloed hebben op de natuurlijke productie van Q10. Wie een tekort aan Q10 heeft, zal zich minder energiek en futloos voelen. 

Hoe kan je je hoeveelheid Q10 opkrikken? 

Hoeveel Q10 je lichaam precies nodig heeft, hangt af van persoon tot persoon. Merk wel op dat een teveel geen schadelijke gevolgen heeft voor je lichaam. Extra Q10 kan je in beperkte mate opnemen via voeding zoals vette vis, noten, soja en vlees. Maar die hoeveelheden zijn erg klein. Het voedingssupplement Ubiquinol-Q10 zorgt ervoor dat je lichaam de hoeveelheid Q10 krijgt die het nodig heeft om optimaal te functioneren. Ubiquinol-Q10 kan verkregen worden in capsules in de apotheek of in de natuurvoedingswinkels. Baat het niet dan schaadt het niet. Onder andere merken zoals Pharma Nord, Trenker, Nutrisan, Therasience, Hiddit en Pileje bieden voedingssupplementen met Ubiquinol aan.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…