Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vervuilde binnenlucht: de mogelijke gevolgen op je gezondheid

Lore
3 min read

Aangezien de meeste mensen het grootste deel van hun dag binnen doorbrengen, is een gezond binnenklimaat natuurlijk van uiterst belang voor een goede gezondheid. Niettemin is binnenlucht vaak tot tien keer meer vervuild dan buitenlucht. Die onevenredigheid heeft uiteraard ook mogelijke gevolgen op onze gezondheid. Welke dat zijn en wat je eraan kan doen lees je in dit artikel.

Binnenlucht tot 10 keer meer vervuild dan buitenlucht

De luchtkwaliteit in onze woning en openbare ruimtes wordt door meerdere factoren beïnvloed.

Bepaalde materialen of stoffen kunnen bronnen zijn van zogenaamde vluchtige organische  stoffen (ook wel VOS). Die stoffen hebben, zoals hun naam aangeeft, gemeenschappelijk dat ze gemakkelijk verdampen en kunnen erg vervuilend zijn. Formaldehyde is één van de vaakst voorkomende VOS. Zowel meubels (uit spaan- en vezelplaten), als behang, lijmen, verven, tapijten etc. zijn mogelijke uitstootbronnen van VOS.

Anderzijds kunnen ook menselijke activiteiten als koken, roken en schoonmaken de uitstoot van VOS veroorzaken. Net daarom is voldoende ventileren en verluchten zo belangrijk. Op die manier wordt vervuilde lucht vervangen door verse lucht van buiten.

De mogelijke gezondheidseffecten

Een vervuilde binnenlucht kan verschillende gezondheidseffecten hebben. De precieze gevolgen op de gezondheid kunnen wel verschillen van persoon tot persoon. De vaakst voorkomende klachten zijn:

  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Irritatie van neus, keel en ogen

Over het algemeen hangt een verminderde luchtkwaliteit dus samen met een verminderde levenskwaliteit.

Wat kan je doen?

Hoewel de situatie in sommige woningen of openbare ruimtes vrij ernstig is, is de zaak helemaal niet verloren. Zo zijn er verschillende maatregelen die je kan nemen om de binnenluchtkwaliteit én je gezondheid te verbeteren. Gezond binnen leven? Zo doe je het:

  • Het ligt voor de hand, maar wordt zo vaak vergeten: ventileer en verlucht voldoende. Vooral na activiteiten waarbij veel vocht vrij komt. Zorg dat het ook niet te warm wordt in huis: stijgt de warmte in een ruimte, dan stijgt meestal ook de uitstoot van VOS.
  • Ga bewust om met de stoffen en materialen die je in huis haalt. Meubels van natuurlijk hout zijn bijvoorbeeld een beter alternatief voor meubels van spaan- en vezelplaten. Hebben je muren nog een likje verf nodig? Kies dan voor Sigma Air Pure muurverf, die filtert en neutraliseert de formaldehyde-moleculen uit de binnenlucht. 
  • Gebruik ook zo min mogelijk luchtverfrissers, geurverspreiders, insecticiden, schoonmaakproducten etc. Deze bevatten vaak schadelijke stoffen zoals formaldehyde.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…