Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vannacht winteruur: de slaapexperte legt uit waarom dat goed is voor ons bioritme

Gezond.be
2 min read

Deze nacht gaat onze klok één uur achteruit – 03:00 wordt terug 02:00 uur – en mogen we dus een uurtje langer slapen. In onderstaand filmpje vertelt slaapexperte en neurologe Inge Declercq ons welke voordelen dat heeft voor onze gezondheid.

Zou jij ook soms willen dat je dag langer duurt dan 24 uur? Éen dag per jaar kan dat. Namelijk met de verandering van zomer- naar winteruur, dan duurt een dag 25 uur. “Behalve jijzelf heeft ook je biologische klok heel veel plezier aan dat extra uurtje slaap”, aldus slaapexperte Inge Leclercq in haar filmpje. “De klok in je brein programmeert de afwisseling van je waak- en slaapcyclus. Die cyclus duurt bij de meeste mensen langer dan de opgelegde 24 uur. Bij de meesten 24 uur en 20 minuten, maar het kan zelfs oplopen tot 25 uur.”

Bye bye winterdip!

“Het winteruur zorgt ervoor dat we zelfs tijdens de donkerste maanden van het jaar minstens acht uur daglicht krijgen. Zo kunnen we in december om acht uur van de zonsopgang genieten. Mochten we permanent in de zomertijd leven, dan zou de zon in januari pas opkomen om 10 uur, hoe deprimerend zou dat niet zijn?! Anderzijds is daglicht nog voor heel veel andere zaken belangrijk. Het licht, opgevangen door je ogen, gaat rechtstreeks naar je gemoedscentra. Voldoende daglicht is dus een heel goed middel om te vechten tegen (winter)depressie. We weten ondertussen ook dat daglicht in de ochtend helpt om je gewicht onder controle te houden en dat het nuttig is om je hormonen in balans te houden. Je krijgt er in het algemeen dus meer energie van. En als kers op de taart zorg daglicht ervoor dat je ’s avonds beter zal slapen. Geniet daarom van dat extra uurtje slaap en koester het daglicht!”

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…