Iedere vrouw krijgt te maken met de overgang en dit betekent dat iedere vrouw helaas ook te maken krijgt met de typische overgangsklachten. Zeker als je veel last heb van de typische gezondheidsklachten, kan de overgang echt een vervelende periode zijn. Gelukkig zijn er enkele tips die je kunt gebruiken om jouw overgangsklachten op een natuurlijke manier te verminderen. Welke tips dit zijn, lees je in dit artikel.
Eet de juiste voedingsmiddelen
Gezonde voeding is heel belangrijk tijdens de overgang. Het verhoogt je weerstand en kan eventuele klachten verminderen. Vermijd overmatig gebruik van conserveringsmiddelen, cafeïne, theïne, suiker, alcohol, pittige en hete kruiden. Door deze voeding te vermijden of verminderen zal het aantal opvliegers en de misselijkheid verminderen en de nachtrust verbeteren.
Het voedsel dat het beste werkt tegen overgangsklachten zijn groenten, fruit, vis, noten, honing en granen.
Beweeg voldoende
Tijdens de overgang gebeuren er heel wat hormonale veranderingen. Zo kan het zijn dat je je niet zo lekker in je vel voelt. Je bent geneigd op de bank neer te ploffen na een lange werkdag en hier niet meer vanaf te komen. Het is verleidelijk om het lekker rustig aan te doen als je in de overgang zit, maar het is beter om juist voldoende te bewegen. Dit is niet alleen goed voor de extra overgangskilo’s waar veel dames mee te maken krijgen, maar ook voor het energieniveau. Maak iedere avond een korte avondwandeling, fiets naar je werk en gebruik wat vaker de trap in plaats van de lift of de roltrap en je merkt vanzelf dat je je veel beter voelt.
Wij raden aan om 3 keer per week te sporten. Zorg dan wel voor een gebalanceerd dieet met voldoende eiwitten om je spiermassa te behouden. Tijdens de overgang gaat je spiervolume soms sneller achteruit als je dieet niet ideaal is.
Ontspan
Stress heeft een negatieve invloed op je lichaam. Een ontspannen levenshouding kan je een eind op weg helpen. Heb je al gedacht aan yoga of meditatie?
46% van de vrouwen heeft last van slapeloosheid en vermoeidheid. Dit komt omdat je bioritme verandert. Hierdoor kan je moeite hebben om in slaap te vallen, door te slapen of uit te slapen. Door dit slaapgebrek ben je de volgende dag extra vermoeid, prikkelbaar of sneller afgeleid. Een tip? Las elke avond voor het slapengaan een ontspanmoment in. Zo kom je volledig tot rust vlak voordat je gaat slapen en zal je sneller in slaap vallen.
Vermijd stress
37% van de vrouwen heeft last van stemmingswisselingen en prikkelbaarheid. Het ene moment lijk je gelukkig terwijl je het volgende moment alles heel zwart kan zien. Of raak je ook heel snel geïrriteerd? Op zo’n momenten is het voor jou en je omgeving goed om te weten dat je prikkelbaarheid voornamelijk veroorzaakt wordt door de overgang en dat het dus niet direct iets met hen te maken heeft. Wanneer je voelt dat je prikkelbaar wordt, probeer dan zoveel mogelijk stress te vermijden. Vooral ademhalingsoefeningen kunnen erg nuttig zijn. Haal diep adem en focus je een minuut enkel op je ademhaling. Je zal stress en irritaties voelen wegebben uit je lichaam, waardoor je de wereld weer een beetje beter aankan.