Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vrouwen zijn fitter dan mannen

Lore
2 min read

Hoewel typisch gedacht wordt dat mannen van nature atletischer zijn dan vrouwen, blijkt nu dat vrouwen toch gerust het sterke geslacht mogen genoemd worden. Dat is althans de conclusie van een recent onderzoek aan de Universiteit van Waterloo. 

Experimenten op de loopband 

Concreet verzamelden de onderzoekers voor hun studie 9 jonge mannen en 9 jonge vrouwen die allemaal even oud en sportief waren. Ook hun gewicht was ongeveer gelijk. 

Vervolgens werden de mannen en vrouwen gevraagd allerlei oefeningen op een loopband uit te voeren. Het doel was om na te gaan hoe snel beide geslachten zuurstof verwerken. Een snelle zuurstofverwerking hangt namelijk samen met een goede conditie en gezondheid.

Uiteindelijk bleek dat niet de zuurstofverwerking van de mannen, maar wel die van de vrouwen sneller werkte. 

Vrouwen nemen 30% vrouwen sneller zuurstof op

Als een gevolg van de snellere zuurstofverwerking zijn de spieren van vrouwen over het algemeen minder snel vermoeid. “De spieren van vrouwen nemen immers 30% sneller zuurstof op uit het bloed, wat leidt tot betere energiesystemen”, aldus professor Richard Hughson.

Voorlopig geen verklaring

Hoewel uit de resultaten duidelijk blijkt dat vrouwen fitter zijn dan mannen, kunnen de onderzoekers het fenomeen niet meteen verklaren. In elk geval stelt het onderzoek wel eerdere bevindingen over het atletisch vermogen van beide geslachten in vraag. 

Meteen zin om dat sterkere atletisch vermogen in praktijk uit te testen? Bekijk dan hier vlug ook eens de 10 sporten waar je de meeste calorieën mee verbrandt. Toch nog wat meer motivatie nodig? Hier vind je nog 10 bijkomende redenen om te sporten!

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…