Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waar is wortelsap goed voor?

Camille
4 min read

Wortels kan je rauw of gekookt eten of… maak er eens een sapje van! In de winkel vind je vaak diverse sappen of ‘gezonde’ smoothies die wortel bevatten. Vaak zijn deze sappen gefilterd en verhit, waardoor er veel vitaminen en mineralen verloren zijn gegaan. Maak daarom zelf je wortelsap! Het is niet alleen heel simpel, maar ook nog eens zeer makkelijk.

Vitamine A

De bekendste wortel is uiteraard oranje, maar wist je dat ze ook in het paars, rood, geel en wit voorkomen? Carotenoïden geven wortels hun kleur. Beta caroteen – een vitamine A bom – is één van die carotenoïden en verantwoordelijk voor vele gezondheidsvoordelen. Onderzoek toont namelijk aan dat beta caroteen cruciaal is voor een goed werkend immuunsysteem. Daarnaast beschermt het de huid en ogen en bestrijdt het vele chronische ziekten

Vezelrijk

Wortelen passen in een gezond voedingspatroon, omdat ze vezelrijk zijn en veel vitamines bevatten. Dat geldt ook voor wortelsap. 100 gram wortelen bevat maar liefst 3 gram vezels. Dat is al 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid! Vezels zijn met name belangrijk voor een gezonde darmflora en het zorgt tevens voor een stabielere bloedsuikerspiegel.

Goed voor je ogen

Beta caroteen, luteïne en zeaxanthine bevorderen de gezondheid van je ogen enorm. Beta caroteen helpt allerlei oogproblemen voorkomen. Terwijl luteïne en zeaxanthine de kans verminderen op leeftijdsgerelateerd slecht of wazig zicht.

Mooie huid

Beta caroteen houdt je huid jong en veerkrachtig, net als lycopeen. Zowel lycopeen als beta caroteen beschermt de huid van binnenuit tegen oxidatie.

Rijk aan antioxidanten

Carotenoïden die onder andere in wortels zitten, zijn krachtige antioxidanten die niet alleen de kans op allerlei tijdelijke ziekten vermindert, maar ook de kans op chronische ziekten. Het immuunsysteem heeft veel profijt van wortels en wortelsap.

Lager risico op hartaandoeningen

Door de aanwezige antioxidanten in wortels, wordt het risico op cardiovasculaire ziektes verminderd. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat wortelsap heel goed het voor je hart, doordat dit oxidatieve stress verlaagt en het verdediginssysteem van het lichaam verbetert tegen allerlei vormen van cardiovasculaire aandoeningen.

Recept: Hoe maak je zelf wortelsap?

Benodigdheden (300ml):

  • 1 sapmachine of slowjuicer
  • 5 geborstelde wortels
  • 2 appels waarvan het klokhuis is verwijderd
  • 1 geschilde limoen
  • 1 duimpje geschilde gember

Bereidingswijze wortelsap

  1. Snijd alles in stukken zodat het in de sapmachine past.
  2. Mix alle ingrediënten door elkaar en voilà; jouw gezonde wortelsapje is klaar!

Wortels smaken redelijk zoet waardoor ook kinderen het vaak lekker vinden. Een makkelijke manier dus om ze een gezonde snack binnen te laten krijgen.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…