Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom antioxidanten zo belangrijk zijn?!

Bram
2 min read

Antioxidanten en vrije radicalen, je komt deze woorden meer en meer tegen op verpakkingen van voeding en dagcrème. Maar wat zijn antioxidanten en waarom zijn ze zo belangrijk?

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten zijn eigenlijk een verzamelterm voor een heleboel vitaminen, mineralen, spoorelementen en bioactieve stoffen die goed zijn voor het lichaam. Vitamine C en E, glutathion, betacaroteen, seleen en zink, en flavonoïden zijn allemaal antioxidanten. Al deze antioxidanten kunnen we uit onze voeding halen. Ze beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen.

Wat zijn vrije radicalen?

Ons lichaam maakt dagelijks kleine hoeveelheden vrije radicalen aan. Ze bestrijden virussen en bacteriën en zo blijven we gezond. Door onze levensstijl worden we echter aan enorm veel schadelijke stoffen blootgesteld. Dat veroorzaakt een explosieve groei aan vrije radicalen die zich anders gaan gedragen. Het teveel aan vrije radicalen zal ook je gezonde lichaamscellen aanvallen, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Zo ontstaan vrije radicalen

Je lichaam maakt vrije radicalen aan als het wordt blootgesteld aan:

  • Stress en vermoeidheid
  • Te veel zonnestralen
  • Roken en alcohol
  • Luchtvervuiling
  • Zware metalen
  • Te veel vleesconsumptie
  • Medicijnen
  • Röntgenstralen

De balans tussen antioxidanten en vrije radicalen

In een gezond lichaam zijn het aantal vrije radicalen en antioxidanten volledig in evenwicht. Maar omdat ons lichaam in toenemende mate wordt blootgesteld aan schadelijke stoffen ontstaan er teveel vrije radicalen.

Je lichaam krijgt oxidatieve stress

Als je lichaam te veel vrije radicalen aanmaakt spreekt men van oxidatieve stress. Als je lichaam lang  oxidatieve stress heeft kan je erg ziek worden. Je zal sneller verouderen, hart- en vaatziekten, schade aan het zenuwweefsel of kanker krijgen.

De belangrijke rol van antioxidanten

Antioxidanten kunnen vrije radicalen ‘vervangen’ en hen zo onschadelijk maken. Ze helpen je lichaam om te gaan met schadelijke stoffen zonder te veel vrije radicalen aan te maken. Eet daarom minstens elke dag een voedingsmiddel dat rijk is aan antioxidanten, je lichaam kan wel wat hulp gebruiken!

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…