Overlegcomité: mondmaskers mogen af op openbaar vervoer
Het Overlegcomité heeft de coronabarometer, die sinds maart dit jaar op code geel stond, gedeactiveerd. De belangrijkste gevolgen: vanaf maandag 23 mei verdwijnt de...
Inhoud
Antioxidanten en vrije radicalen, je komt deze woorden meer en meer tegen op verpakkingen van voeding en dagcrème. Maar wat zijn antioxidanten en waarom zijn ze zo belangrijk?
Antioxidanten zijn eigenlijk een verzamelterm voor een heleboel vitaminen, mineralen, spoorelementen en bioactieve stoffen die goed zijn voor het lichaam. Vitamine C en E, glutathion, betacaroteen, seleen en zink, en flavonoïden zijn allemaal antioxidanten. Al deze antioxidanten kunnen we uit onze voeding halen. Ze beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen.
Ons lichaam maakt dagelijks kleine hoeveelheden vrije radicalen aan. Ze bestrijden virussen en bacteriën en zo blijven we gezond. Door onze levensstijl worden we echter aan enorm veel schadelijke stoffen blootgesteld. Dat veroorzaakt een explosieve groei aan vrije radicalen die zich anders gaan gedragen. Het teveel aan vrije radicalen zal ook je gezonde lichaamscellen aanvallen, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Je lichaam maakt vrije radicalen aan als het wordt blootgesteld aan:
In een gezond lichaam zijn het aantal vrije radicalen en antioxidanten volledig in evenwicht. Maar omdat ons lichaam in toenemende mate wordt blootgesteld aan schadelijke stoffen ontstaan er teveel vrije radicalen.
Als je lichaam te veel vrije radicalen aanmaakt spreekt men van oxidatieve stress. Als je lichaam lang oxidatieve stress heeft kan je erg ziek worden. Je zal sneller verouderen, hart- en vaatziekten, schade aan het zenuwweefsel of kanker krijgen.
Antioxidanten kunnen vrije radicalen ‘vervangen’ en hen zo onschadelijk maken. Ze helpen je lichaam om te gaan met schadelijke stoffen zonder te veel vrije radicalen aan te maken. Eet daarom minstens elke dag een voedingsmiddel dat rijk is aan antioxidanten, je lichaam kan wel wat hulp gebruiken!
Het Overlegcomité heeft de coronabarometer, die sinds maart dit jaar op code geel stond, gedeactiveerd. De belangrijkste gevolgen: vanaf maandag 23 mei verdwijnt de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon