Iedereen slaapt op een andere manier. Je hebt rustige slapers, drukke slapers, mensen die op hun rug slapen en op hun buik slapen. Maar ondanks de grote verschillen tussen deze slapende mensen, is er ook een overeenkomst: ze worden op dezelfde plek wakker als waar ze in slaap zijn gevallen. Bij mensen die slaapwandelen is dit niet altijd het geval. Ken jij iemand of ben jij iemand die slaapwandelt? Dan leggen we je hier uit hoe het kan dat mensen slaapwandelen.
Misverstanden en risicofactoren
Veel mensen weten niet veel van slaapwandelen en er bestaan dan ook een hoop misverstanden over. Zo denken veel mensen dat je dromen in dezelfde fase van je slaap plaatsvinden als het slaapwandelen, dit is echter niet het geval. Dromen komen grotendeels voor in de remfase van je slaap, waar slaapwandelen bijna altijd tijdens de diepe slaap plaatsvindt. Deze diepe slaap vindt meestal plaats in het begin van de nacht, waardoor het slaapwandelen ook vaak in deze fase gebeurt.
De kans op slaapwandelen is het grootst bij kinderen, als jij ooit geslaapwandeld hebt, was dit waarschijnlijk in je jeugd. Factoren die het risico op slaapwandelen bij volwassenen vergroten, zijn stress, slapeloosheid en alcoholgebruik.
Slaapwandelen in de praktijk
Iemand gaat slaapwandelen als bepaalde delen van de hersenen die over fysieke activiteit gaan niet slapen. De rest van de hersenen slaapt wel maar dit gebied niet, waardoor je kunt gaan bewegen.
Gelukkig heeft maar 10 tot 15 procent ooit geslaapwandeld en gaat dit vaak snel weer over. Tijdens het slaapwandelen kunnen namelijk gevaarlijke situaties ontstaan. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 20 procent van de slaapwandelaars wel eens verwondingen heeft opgelopen tijdens het slaapwandelen.
Lees ook: