Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom sporten zo goed is voor je hersenen?

Olivier
2 min read

We weten allemaal dat sporten gezond voor ons is. Het zorgt ervoor dat je op gewicht blijft, is goed voor je spieren en bovendien verschrikkelijk leuk. Maar wist je dat sporten ook goed is voor je hersenen? Wij leggen jullie uit waarom!

Goed voor je geheugen

Uit onderzoek komt naar voren dat sporten een positief effect heeft op ons geheugen. Wanneer je fitter wordt door bijvoorbeeld hardlopen of het doen van cardio, groeit de hippocampus. Dit is het deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor je leervermogen en je geheugen. Ook schijnt het dat je beter leert terwijl je aan het sporten bent. Wanneer je bijvoorbeeld aan het fietsen bent en tegelijkertijd de Franse grammatica doorneemt, je het beter opneemt dan dat je het gewoon aan een bureau zou doen.

Goed voor focus en concentratie

Naast het verbeteren van je geheugen, heeft sporten ook een positief effect op je focus en concentratie. Uit een Belgisch onderzoek blijkt dat het onderbreken van lessen met een sportsessie van 20 minuten, de focus van de studenten verbeterde. Een Amerikaanse universiteit liet kinderen een jaar lang elke dag na school sporten. Wat bleek? Ze werden niet alleen fysiek fitter, maar konden zich ook beter concentreren.

Beter humeur

Sporten heeft ook een positief effect op je mentale gesteldheid. Wanneer je sport maakt je lichaam een stofje aan, wat je gelukkiger maakt. Naast intensieve sporten is ook yoga goed voor je humeur. Doordat je leert om je ademhaling te controleren, werkt yoga stress verlagend. Sport kan zelfs helpen om depressie te voorkomen. Amerikaanse onderzoekers menen zelfs dat sporten net zo effectief is als het nemen van antidepressiva!

Goed voor je cognitief vermogen

Wanneer je veel sport, verklein je de kans op alzheimer of dementie. Wanneer je 3 keer per week een half uurtje sport, kan dit er al voor zorgen dat je mentale vermogen beschermd wordt.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…