Als je een vegetarisch dieet volgt, eet je geen vlees en vis. Sommige mensen kiezen ervoor om toch vis te eten, maar in dit geval volg je strikt genomen geen vegetarisch dieet meer. Wel mag je bij het volgen van een vegetarisch dieet andere dierlijke producten nuttigen, zoals eieren en zuivel.
Op deze pagina lees je meer over het volgen van een vegetarisch dieet. Zo lees je waarom mensen een vegetarisch dieet kunnen volgen, wat het verschil tussen een vegetarisch dieet en veganisme is en welke voedingsmiddelen vlees en vis kunnen vervangen voor een gevarieerd dieet.
Waarom volgen mensen een vegetarisch dieet?
De beweegredenen of de beweegreden om een vegetarisch dieet te volgen, verschillen per persoon. Zo kunnen mensen ervoor kiezen om een vegetarisch dieet te volgen vanwege voedselproblemen in de wereld, vanwege religieuze redenen of vanwege de gezondheid.
Ook kunnen mensen vanuit milieu-overwegingen vlees en vis laten staan of kan het zo zijn dat men de smaak van vlees of vis gewoon niet lekker vindt.
De meeste mensen die een vegetarisch dieet volgen, doen dit echter vanwege een grote liefde voor dieren. Omdat zij het niet over hun hart kunnen verkrijgen om dieren op te eten, laten zijn vlees en vis staan.
Wat is het verschil tussen een vegetarisch dieet en veganisme?
Sommige mensen denken dat een vegetarisch dieet hetzelfde is als veganisme. Dit is echter absoluut niet het geval. Als je een vegetarisch dieet volgt, mag je namelijk alleen geen vlees en vis eten. Andere dierlijke producten, zoals melk en zuivel, mag je wel gewoon eten.
Als je een veganist bent, mag je helemaal geen dierlijke producten nuttigen. Dit wil zeggen dat je producten als zuivel en eieren tevens moet laten staan. Veganisten hebben het dan ook veel moeilijker dan vegetariërs bij het klaarmaken van voedsel, omdat veel voedingsmiddelen nu eenmaal tot stand zijn gebracht door dieren.
Een gevarieerd vegetarisch dieet
Om een goede leefstijl na te streven, is het belangrijk om gevarieerd en gezond te eten. Omdat je als vegetariër geen vlees en vis eet, kan het wat lastiger zijn om gevarieerd te eten. Om toch voldoende andere voedingsmiddelen te eten, kun je vervangers voor vlees en vis eten. Deze heb je nodig om voldoende ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnen te krijgen.
Vervangende producten
Enkele vervangende producten voor vlees en vis, zijn de volgende: eieren, noten, pinda’s, pitten, soja, hummus, falafel, peulvruchten, tempé en tufo. Ook zijn er vele vegetarische vleesvarianten op de markt, die naar vlees smaken en eruit zien als vlees, maar geen vlees bevatten.
Deze vleesvarianten zijn vaak een bron van ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 en fungeren dus erg goed als vervangers van vlees en vis. En door de ontwikkelingen in de voedingsindustrie, proef je tegenwoordig bijna het verschil niet meer tussen een gewone hamburger en een vegetarische burger. Als je de smaak van vlees lekker vindt en soms mist, is het nuttigen van vleesvervangers dus echt een aanrader.
Andere voedingsmiddelen die je bovendien voldoende dient te eten, zijn volkorenbrood, aardappelen, groenten, zuivel of zuivelvervangers, ontbijtgranen, margarine en visoliecapsules. Door deze voedingsmiddelen regelmatig te nuttigen, hanteer je namelijk een nog gezonder en gevarieerder dieet en houd je een gezonde levensstijl aan.
Zo kun je alleen profiteren van de voordelen van een vegetarisch dieet en krijg je niet te maken met de eventuele nadelen van het mijden van vis en vlees.