Het ontbijt wordt ook wel de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. Dat komt omdat het ontbijt ervoor zorgt dat je er voor de rest van de dag tegenaan kan, omdat je met het ontbijt voldoende energie hebt opgebouwd om op gang te komen. Daar komt nog bij dat mensen die nooit ontbijten niet alleen minder energie hebben, maar ook sneller grijpen naar lekkernijen als snoep en/of koek.
Waar moet een ontbijt precies aan voldoen om een gezond ontbijt te zijn? En hoe kun je ervoor zorgen dat je het maximale uit jouw ontbijt haalt, zonder dat je uren in de keuken staat om het perfecte ontbijt te bereiden? Dat lees je op deze pagina.
Wat is een gezond ontbijt?
Een gezond ontbijt moet ongeveer 300 tot 400 calorieën bevatten. Daarnaast moet een ontbijt enkele van de dagelijks benodigde voedingsstoffen bevatten, zodat je de dag meteen op de juiste manier begint. Verder zijn er vier vuistregels voor een gezond ontbijt, namelijk:
1. De basis voor het ontbijt is brood of ontbijtgranen
Dat komt omdat deze producten veel voedingsvezels bevatten, die ervoor zorgen dat je lang een verzadigd gevoel hebt. Bij het eten van brood voor het ontbijt, kun je het beste kiezen voor volkorenbrood, bruin brood of meergranenbrood.
Onder ontbijtgranen vallen producten als muesli of havermout. Bij het eten van ontbijtgranen, is het belangrijk om de volkoren varianten te eten die niet te veel suikers bevatten.
2. Als je voor brood kiest, kun je dit brood beleggen met broodbeleg
Broodbeleg is er in allerlei verschillende soorten en maten, dus het is voor iedereen wel mogelijk om broodbeleg te kiezen dat je lekker vindt. Eet je zoet broodbeleg, dan kun je het beste kiezen voor vruchtenhagel, halvajam, appelstroop of honing.
Zoet broodbeleg als pindakaas, chocoladepasta en hagelslag is minder gezond, omdat hier meer calorieën in zitten. Kies je voor vleeswaren op je brood, dan is het verstandig om te kiezen voor een minder vette variant.
Magere vleeswaren zijn vleeswaren als kipfilet en beenham. Dat minder vette varianten beter zijn dan vette varianten, geldt ook voor kaas. Kies bijvoorbeeld voor magere en vetarme kaas, in plaats van volvette of roomkaas.
3. Als je zuivel drinkt in de ochtend, is het beter om magere zuivelvarianten te drinken
Dat zijn producten als karnemelk, halfvolle melk en magere melk. Ook magere kwark of magere yoghurt bij de muesli is beter dan vettere zuivelvarianten.
4. Eet bij het ontbijt altijd fruit
Zeker als je moeite hebt om 2 stuks fruit per dag te eten en je te houden aan de aanbevolen hoeveelheid fruit per dag, is het aan te raden om bij het ontbijt alvast wat fruit te eten.
Dat kun je doen door stukjes fruit te snijden en door je muesli of yoghurt te mengen of zo een stuk fruit te eten. Door bij je ontbijt vruchtensappen met voldoende vitamine C en foliumzuur te drinken, heb je nog een beter begin van de dag.
Vruchtensappen met voldoende vitamine C en foliumzuur zijn vruchtensappen als sinaasappelsap, grapefruitsap en ananassap.
Iedere dag ontbijten
Het is belangrijk om iedere dag te ontbijten. Hoewel velen stellen geen tijd te hebben om een ontbijt te maken, is het toch belangrijk om deze belangrijke maaltijd niet over te slaan.
Daarom wordt aangeraden om de avond ervoor alvast een ontbijt te maken en deze in de koelkast te bewaren, zodat je de volgende ochtend geen tijd meer nodig hebt om een ontbijt te maken.
Op deze manier is het alsnog mogelijk om een ontbijt te eten, ook als je weinig tijd hebt.