Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Is karnemelk gezond?

Bram De Brabander
5 min read

Karnemelk is een melkproduct dat niet zo populair is als melk, maar wel door veel mensen dagelijks wordt gedronken. Vroeger werd de melk gemaakt door verzuurde room te karnen, maar tegenwoordig wordt de melk gemaakt door melkzuurbacteriën aan magere melk toe te voegen. Vergelijken we de smaak van karnemelk met de smaak van gewone melk, dan is karnemelk wat zuurder. Door de zure smaak vindt niet iedereen de melk lekker, maar er zijn ook weer mensen die de melk door de zure smaak juist beter vinden smaken dan gewone melk.

Drink jij regelmatig karnemelk en ben je benieuwd of dit gezond is? Lees dan meer over dit melkproduct op deze pagina. Op deze pagina lees je niet alleen wat de voedingswaarde van karnemelk is, maar ook welke gezondheidsvoordelen en eventuele nadelen het drinken van dit product met zich meebrengt.

De voedingswaarde van karnemelk

Karnemelk is een melksoort met weinig vetten en calorieën en betreft een goede bron aan calcium en vitaminen. Daarnaast bevat karnemelk veel eiwitten en het grootste deel van de energie is afkomstig van de aanwezige koolhydraten in de melk. De melkzuurbacteriën die aan de melk worden toegevoegd bij het produceren, helpen bij het verbeteren van de immuniteit van het lichaam. Drink je een kopje karnemelk, dan krijg je slechts 2,2 gram vet en 99 calorieën binnen.

Enkele andere gezonde voedingsstoffen die je in karnemelk vindt, zijn de volgende:

Zoals je ziet, zitten er dus veel gezonde voedingsstoffen in deze zuurdere vorm van melk.

De gezondheidsvoordelen van karnemelk

Het regelmatig drinken van karnemelk brengt diverse gezondheidsvoordelen met zich mee. De belangrijkste voordelen van deze zuurdere melk, zijn de volgende:

  • Karnemelk is eenvoudig te verteren. Mensen die niet zo goed tegen lactose kunnen en toch graag melkproducten willen nemen, kunnen vaak wel tegen karnemelk.
  • Karnemelk bevat goede bacteriën, ook wel probiotica genoemd, die helpen bij het verbeteren van de immuniteit van het lichaam door het afweersysteem te versterken.
  • Karnemelk vermindert de lichaamswarmte en zorgt ervoor dat je het niet zo warm krijgt. Het is dan ook niet voor niets dat veel mensen deze melk in de zomer drinken, want dan kun je de verkoelende drank wel gebruiken.
  • Karnemelk bevat weinig vet en veel koolhydraten, waardoor het een goede en gezonde energiebron voor het lichaam is. Mensen die een dieet volgen, kunnen vaak gewoon karnemelk drinken.
  • De mineralen, vitaminen en bacteriën in karnemelk versterken de spijsvertering en zorgen ervoor dat je de drank zelf, andere dranken en andere voedingsmiddelen beter kunt verteren.
  • Karnemelk verbetert de huid door de spijsvertering te verbeteren. Drink je vaker karnemelk, dan ziet je huid er jonger en schoner uit, zonder dat je hier iets voor hoeft te doen.

Wil jij van deze voordelen profiteren? Dan is het niet voldoende om af en toe een kopje karnemelk te drinken. Om van de gezondheidsvoordelen te profiteren, moet je eens per dag voor minimaal een maand lang karnemelk blijven drinken, maar het is nog beter om dit gewoon standaard te blijven doen.

Het eventuele gezondheidsnadeel van karnemelk

Naast vele voordelen, kan karnemelk ook een nadeel met zich meebrengen voor de gezondheid. Dit nadeel is niet voor iedereen van toepassing, maar enkel voor mensen die klachten krijgen van het nuttigen van melkproducten. Heb je een koemelkallergie of lactose-intolerantie, dan kun je minder goed tegen karnemelk en kun je bijwerkingen krijgen van het drinken van dit melkproduct. Je kunt over het algemeen wel beter tegen karnemelk dan tegen koemelk als je een koemelkallergie of lactose-intolerantie hebt, maar dit betekent niet dat je dit melkproduct altijd goed kunt hebben.

Voor mensen die geen koemelkallergie of lactose-intolerantie hebben, brengt het drinken van karnemelk geen nadelen voor de gezondheid met zich mee. Wel is het belangrijk om te weten dat je nooit alleen karnemelk moet drinken, maar ook andere dranken en voedingsmiddelen moet nemen. Door alleen karnemelk te drinken profiteer je wel van de voordelen van deze melk, maar het is beter om een gevarieerd voedingspatroon aan te houden en je lichaam op deze manier echt gezond te houden. Drink dus nooit alleen karnemelk om van de voordelen van deze drank te profiteren, maar neem een glas per dag en houd verder een gevarieerd voedingspatroon aan.

Door Bram De Brabander

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…